Sömn
Sponsrat inlägg

12 anledningar till att din bebis sover dåligt (och hur du löser problemen!)

Mer sömn står ofta överst på alla småbarnsföräldrars önskelista. Här har vi samlat 12 anledningar till att din bebis sover dåligt och vaknar på natten - och lösningarna som gör att ditt barn får bättre sömn.

1733.png

Artikeln innehåller annonslänkar till Åhlens & Jollyroom.

1. Får din bebis rätt mängd sömn på dagen och natten?

Rutiner för sömnen på dagen är NYCKELN i att lyckas med sömnen på natten. Det är nämligen rätt så ologiskt: när bebisar sover för lite får de ännu svårare att sova (!!). Dessutom kan dålig sömn på natten göra att de sover ikapp på dagen - och vips är en ond cirkel igång. Därför är det bra att följa ett sömnschema som är anpassat efter just din bebis.

I den här appen får du veta exakt när och hur ofta din bebis bör sova


2. Har du rätt nattningsrutin? 

Just att ha en tydlig och återkommande rutin vid nattningen är A och O för en enklare och snabbare läggning. Börja i god tid att dra ner på tempot och dämpa belysningen. Gör exakt likadant varje kväll: exempelvis ta ett bad, säg godnatt till gosedjuren, läs en bok (favorit med Babblarna!), sjung en sång, ta på pyjamas, ge lite massage eller drick en flaska med något varmt. Tanken med rutinen är att helt enkelt signalera till barnet att det är dags att sova. När du upprepat rutinen tillräckligt många gånger gör den att ditt barn varvar ner automatiskt. Tips: sätt på samma nattningsmusik varje kväll (vår favoritlista på Spotify!), så kommer sångerna påminna ditt barn att det är dags att sova.


3. Är bebisen trött?

Om du har skapat rätt förutsättningar med lugnare lek är chansen stor att barnet självt visar att det är trött (men let's face it; det är inte alltid lätt att få barn att leka lugnt!). Då kan du snabbt som blixten påbörja läggningen.

Håll utkik efter trötthetstecken:

  • kliar sig i ögonen
  • blir lite röd runt ögonen eller ögonbrynen
  • gäspar
  • blir tystare
  • lägger sig ner på golvet
  • vill mysa

Tänk på att stora delar av nattningsrutinen redan bör vara gjord vid det här laget. Om du börjar med en 40 minuters lång rutin är risken stor att barnet istället går in i "andra andningen" och blir övertrött (och därmed omöjligt att lägga!). Så påbörja rutinen i tid, invänta trötthetstecknen – och sen i säng! 


4. Lägger du din bebis vid rätt tid? 

Att hitta rätt tid för läggningen på kvällen är inte helt enkelt. Forskning visar att barn ofta sover längre – och bättre (!!) – när de lägger sig tidigt. Trots det håller många föräldrar sina barn vakna längre i hopp om att de ska somna av trötthet. Det får oftast motsatt resultat – och ger jobbigare läggningar med övertrötta barn! De flesta småbarn är ”förinställda” på att somna någonstans runt klockan 18.30-19.00. Svårt att veta när rätt tid är? Ladda ner appen BabyNaps så får du hjälp!


5. Är blöjan torr hela natten?

Det här är viktigt: blöjan behöver vara torr och skön! Det är ju ganska självklart att vakna till när det känns blött och obehagligt. Du kan behöva testa flera olika varumärken för att hitta den blöja som passar din bebis bäst. Behöver du byta blöja under natten? Använd en nattlampa (den här med vaggvisa gillar vi)! Den ger ett svagt sken som inte väcker upp din bebis i onödan, och när hen blir större blir det en mysig tröst om rummet känns mörkt.


6. Är det svalt och tyst i sovrummet?

Det ska helst vara rätt så svalt i sovrummet. Barn kan vakna av att de fryser, men vanligare är att det är för varmt. Människor generellt sover bäst när man har max 18 grader i sovrummet. Låt det därför vara lite svalare i sovrummet än i övriga hemmet, och se istället till att barnet ha pyjamas med ben och en skön filt eller ett tunt täcke över sig. Om din bebis sparkar av sig täcket i sömnen är en sovpåse perfekt. Även störande ljud kan göra att bebisen har svårt att somna eller vaknar under natten. White noise kan hjälpa (här är vår favorit på Spotify!).


7. Är det mörkt? Alltså verkligen super-mega-jättemörkt?

Barn är experter på att tolka minsta ljusstrimma som ett tecken på att det är morgon och dags att starta dagen. Investera i ordentligt mörkläggande gardiner och täta med en filt om ljus ändå smiter in. Totalt mörker är din målsättning. May the force be with you!


8. Är det mysigt att sova?

Nyfödda bebisar älskar när deras sovplats är så lik mammas mage som möjligt: lite trångt och med tydliga kanter. De gillar när det finns något som “tar emot” när de rör på sig och speciellt när huvudet får ligga mot en kant. Då kan ett babynest (älskar detta som går att bära!) eller en sovorm längs kanterna av sängen vara en god idé.

För lite större barn är det också viktigt att det är mysigt att gå och lägga sig. Det kan vara att favoritgosedjuren får en speciell plats, en nattlampa som lyser (denna med stjärnprojektor är så bra!) eller att få somna i föräldrarnas säng istället för sin egen.


9. Är magen mätt?

För nyfödda styrs vakenhet och sömn främst av hunger. Därför är det extra viktigt att ge ordentligt med mat precis innan det är dags att sova. Ju större din bebis blir desto mindre kopplas sömn till en mätt mage, men det ändå vara klokt att tänka på. Du kan till exempel amma eller ge flaska precis innan du själv går och lägger dig medan bebisen halvsover (brukar kallas för "dreamfeed"), för att ge mättnaden en skjuts inför natten. Bebisar som börjat med riktig mat kan gärna äta gröt innan läggdags.


10. Somnar bebisen utan för mycket hjälp från dig?

Nyfödda bebisar behöver som regel hjälp att somna, till exempel att de vaggas i famnen eller i bärsele. Men ju större bebisen blir desto viktigare blir det att minska på hjälpen. Varför? Jo, om din bebis kan somna utan hjälp från dig som förälder innebär det också att hen enklare kan somna om under natten (och det är ju guld värt!). Här hittar du steg-för-steg hur du hjälper din bebis att somna på egen hand (utan gråt!).


11. Somnar bebisen på "rätt ställe"?

Forskning visar att bebisar sover bättre om de somnar på det ställe där de ska sova för natten. I den lätta sömnen mellan sömncykler kollar nämligen din bebis av att allt är precis som när hen somnade. Om något känns annorlunda är risken mycket större att hen vaknar. Vill du ha en steg-för-steg-guide hur du hjälper din bebis att somna självständigt? Testa att skapa en gratis sömnplan för din bebis här på babynaps.com - där får konkreta tips anpassade för din bebis ålder. 


12. Ger du tillräckligt med närhet?

Barn är precis lika olika som sina föräldrar – vissa älskar att ligga nära, andra vill ha ett lite större eget utrymme. Här gäller det att hitta en vettig balans och att släppa prestigen. Kanske sover du som förälder egentligen bättre utan barnet i din säng, men ett närhetssökande barn kanske istället vaknar och skriker från sin egen säng. Då står valet mellan att vakna många gånger under en natt och natta om barnet, eller att sova lite sämre med barnet nära. Tre tips som kan underlätta:

  1. För många bebisar räcker känslan av att en förälder är nära, så att hen hör ljud och andetag från dig. Ha i så fall gärna barnsängen så pass nära att du bara kan sticka ut handen och lugna om barnet vaknar.
  2. Lägg en madrass bredvid din säng, så att du enkelt kan lägga dig bredvid barnet (och sedan smita upp!).
  3. Ha en vagga eller sätt "gungtassar" på spjälsängen (älskar dessa!), för att kunna vagga din bebis.

Tänk på att spädbarn under tre månader bör ha en egen sängplats för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Läs fler förebyggande råd på Vårdguiden 1177.


Bonusfråga: Har du rätt förväntningar?

Om du förväntar dig att sova lika gott som du gjorde innan du fick barn kommer du troligen att bli besviken. Små barn vaknar ofta på natten, och att du vaknar flera gånger varje natt som förälder första året är mer regel än undantag. Att barnet sedan fortsätter vakna någon gång per natt upp i 3-årsåldern är helt normalt. Majoriteten av barn sover i föräldrarnas säng ända upp i skolåldern.
 

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.