Vilken ålder är bäst mellan syskon? Tre experter svarar!

Är tätt mellan syskon bättre, eller hellre ett par år emellan? Finns det en perfekt ålder för att skaffa ett syskon? Här ger tre experter sin syn och sina bästa råd för dig som funderar på när det är rätt tajming att försöka få ett barn till. Och en bonus: föräldrar berättar hur de tänkte kring syskon.

10766.png

Elisabeth Schönbeck, beteendevetare med inriktning på syskonrelationer och småbarnspedagog:

Många barn hinner inte att knyta an ordentligt till sina föräldrar innan de får syskon

– Många barn hinner inte att knyta an ordentligt till sina föräldrar innan de får syskon. Det är först i treårsåldern som de flesta barn har klarat av sin individuations- och separationsfas. De är mer självständiga och att få syskon är inte ett lika stort hot, då det inte blir samma kamp om föräldrarnas kärlek och uppmärksamhet.

Elisabeths tips: "Att vi behandlar syskon olika är oundvikligt. Vår instinkt är att skydda det minsta barnet. Tätt mellan barnen gör att storasyskonet, som fortfarande är väldigt litet, får ta ett större ansvar och klara sig mer på egen hand. Undersökningar visar att vi skäller mer på det äldsta barnet. Storasyskonet får ofta uppmärksamhet för sin prestation till skillnad från småsyskon som i större grad bedöms för den person de är. Genom att vara medveten om de här mönstren kan vi se till att inte överdriva dem."


Louise Hallin, barnmorska och leg psykoterapeut:

Utgår man helt och hållet från barnets perspektiv är 3 år den optimala åldern för att få ett syskon

– Dagens föräldrar är hårt belastade i sina liv. Det är en konstant tidspress och många saker som ska göras samtidigt. Ju mer stressat ni lever desto glesare mellan barnen är mitt bästa råd. Det ger er som föräldrar och hela familjen större möjlighet till ett lugn. Stress är barnens värsta fiende. Utgår man helt och hållet från barnets perspektiv är 3 år den optimala åldern för att få ett syskon. En treåring är en mognare person som kan röra sig fritt, och har större möjlighet att uttrycka sig verbalt. De har egna vänner och de allra flesta tycker att förskolan är rolig. Sett ur föräldrarnas perspektiv blir det en friare situation som skapar mer tid att ägna åt båda barnen.

Louise tips: "Det är en stor omställning att få barn nummer två och det är svårt att förutse hur det blir. Men er ork kommer att påverka hur alla i familjen mår. Se till att glappet mellan förväntningar och hur er verklighet ser ut blir så litet som möjligt. Ju mindre glapp desto mindre risk för konflikter."


Maria Klein, familjecoach:

Det finns inga rätt eller fel när det gäller vilken ålder som är bäst att skaffa syskon

– Att få barn tätt ställer speciella krav både på föräldrarna och det äldre barnet. Den viktigaste frågan som varje förälder ska ställa sig är om det finns tillräckligt med tid och energi för det barn ni har och det som ska komma. Det finns inga rätt eller fel när det gäller vilken ålder som är bäst att skaffa syskon. Alla måste ta ställning till vad som passar sin familj bäst. Oavsett vilken åldersskillnad det är mellan syskonen är det viktigt att komma ihåg att de är olika personligheter. Det är ingen självklarhet att de ska bli kompisar för livet.

Marias tips: "Det är lätt att man överskattar det äldre barnets förmågor när det kommer ett syskon. Det är en enorm förändring för ett litet barn att gå från att vara familjens mittpunkt till att få en konkurrent som tar tid och plats i föräldrarnas liv."
 


4 tips för en bra relation mellan syskon

  1. Satsa på barnstyrd tid! En sak är världens barnpsykologer överens om: barnstyrd tid är ett nästan magiskt recept på att minska konflikter och skapa en bra relation med ditt barn. Det kan vara extra viktigt när ett småsyskon gör entré. Läs mer här om hur du kommer igång med barnstyrd tid.
  2. Undvik konkurrens! En enkel grej för att undvika att det blir konkurrens mellan dina barn är att helt skippa jämförelserna mellan dem. Det blir nämligen lätt att jämförelsen innebär en värdering av vad som är bättre (även om inte du menar det så som förälder). När barnen blir större är det positivt att uppmuntra egen en hobby eller ett intresse, utifrån vad varje barn tycker är roligast.
  3. Skapa tydliga rutiner för storasyskonet! Det blir lätt långa dagar om du är hemma med två barn. Ett smart knep är att tänka som de gör på förskolan: att ha en supertydlig rutin för hur dagarna ser ut.
  4. Acceptera kaoset - och gilla läget! Ibland blir allt kaos och du står med två gallskrikande barn i hallen på förskolan. Så är det för alla som får syskon (ja, på riktigt faktiskt!). Det bästa med barn är att humöret på en sekund kan ändras till världens gladaste. Så andas, andas, andas!

Så var det för oss att få syskon - 6 föräldrar berättar!

 

"Jag ville ha ganska tätt mellan mina barn, då jag hoppas att de ska stå varandra nära när de blir större och vuxna. Min son föddes när min dotter var 1,5 år. Första tiden var gräslig. ”Bort bebis”, sade dottern om lillebror. När jag ammade honom stod hon och storgrät och ropade ”min mammaaaaa”. Idag leker de fint med varandra och lillebror avgudar sin storasyster, men första tiden var inte rolig alls. Minns knappt något av min dotters utveckling för mitt fokus var på nya bebisen. Om jag skulle göra om det hade jag väntat tills hon hade varit 2,5 år, så att hon hade förstått lite mer vad det var som kom hem med mamma från BB."
- Hanna, 18 månader mellan barnen


"Vi ville vänta tills vår äldsta var 3-4 år med tanke på vad forskning säger om det äldsta barnets anknytning."
- Anna, mer än 3 år mellan barnen


"Vi tänkte att de kommer ha kul ihop och kunna leka tillsammans på ett annat sätt om de är mer täta i ålder. Sedan är vi ju redan inne i blöjbyten och tidiga uppvak. Det har gått förvånansvärt bra, trots att vi var nervösa. Mycket pusslande att få tiden att gå ihop och känna att vi ger lika uppmärksamhet och kärlek till barnen. Det finaste som finns när storebror pussar sin syster och hämtar nappen när hon är ledsen. Vi ångrar inte att vi skaffade så tätt!"
- Helena, 21 månader mellan barnen


"Vi ville ha lite åldersskillnad mellan barnen för att försäkra oss om att vi skulle hinna återhämta oss mellan barnen och orka med. När vår äldsta närmade sig 3 år så tyckte vi att det kändes som rätt tid för oss. Vi hade även hört att det fanns fördelar med att ge barnen lite åldersskillnad. Nu har det visat sig att vi väntar tvillingar denna gången så vi är extra tacksamma för att vi väntade och gav vår nu 3-åring full uppmärksamhet ett tag till."
- Britt, mer än 3 år mellan barnen


"Vi ville få barnen tätt. Vi vet att vi kommer att ha några tuffa sömnlösa år framför oss med två små barn med 2 års åldersskillnad. Men vi tänkte att vi river av plåstret direkt, så ”lider vi” en lång period istället för två korta :)."
- Frida, 24 månader mellan barnen


"Vi ville ge vår äldsta son så mycket egentid med oss som möjligt. Samma känner vi nu när lillebror har kommit. Om vi ska skaffa fler barn så får det bli när han har fått sina år som småbarn. Vill njuta av den tiden tillsammans så mycket som möjligt. Nu är lillebror snart ett år och deras syskonrelation är så fin! Storebror har varit omhändertagande och kärleksfull sedan start. Inga tecken på svartsjuka."
- Emma, 3 år mellan barnen

Ninna	 Ekbom

Ninna Ekbom

18 juni, 2021

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.