Anna Lonntorp - Coracor

"Vi hade väldigt liten frihet, men väldigt stor ekonomisk press" – Anna sålde huset och hittade balansen i livet igen

Mycket ska hända samtidigt vid en viss punkt i livet – barn, hus, karriär, fler barn och ännu fler prylar. När Anna Lonntorp kände att hon höll på att tappa balansen, lyckades hon istället skala ner och tänka om. I dag jobbar hon i sitt eget företag med att hjälpa andra föräldrar till en närmre föräldraskap – bokstavligt talat!

Livet rullade på som för de flesta för Anna Lonntorp. Hon jobbade som inköpare på H&M i Stockholm sedan sex år tillbaka, när hon 2009 fick sitt första barn. När sonen var ett år hade de växt ur sin lägenhet. Ett inte helt obetydligt problem om man befinner sig på Stockholms bostadsmarknad. Familjen tog beslutet att flytta hem till Göteborg. På så sätt ville de få en mindre stressig tillvaro, större livskvalité och bättre boendemöjligheter. Anna kunde fortsätta inom H&M-koncernen, på Monki och Weekday. Familjen köpte ett vackert hus – visserligen med renoveringsbehov, men med stor potential. Så långt hade de bockat av mycket på listan över vad man ”borde” göra vid en viss tidpunkt i livet. Ändå var det mycket som skavde.
– Både jag och min man hade krävande jobb, och kände under ganska många år att vi hade en obalans. Vi stressade för mycket. Och vi hade för lite tid med varandra och dem vi älskar. För lite tid för återhämtning, egentligen. Allt skulle hända på samma gång – karriären rullar på samtidigt som man skaffar barn och renoverar hus.
– Man samlar på sig en massa saker som kostar, och man blir fast. Vi upplevde att vi hade väldigt liten frihet, men väldigt stor ekonomisk press.

Kampen för ett andra barn

Vi ville dra ner på tempot och vara mer närvarande. I den vevan började vi förstå att för att klara av att förändra vår livssituation skulle vi behöva göra några rejäla förändringar, som att sälja vårt hus.

Familjen ville även ha ett till barn. Men andra gången gick det inte lika lätt som det hade gjort gången innan.
– Det gick inte spontant, utan blev en ganska utdragen process. Vi fick kämpa för att få ett syskon. Det blev en resa för oss, säger Anna.
Parallellt med allt annat som pågick under de här åren utbildade sig Anna till doula. Hon började jobba med att stärka och stötta både blivande och nyblivna föräldrar. Det var här hon kom i kontakt med det som skulle så det första fröet till framtida livsval, inte minst yrkesmässigt:
– Det var genom det arbetet jag förstod hur viktigt det är för små barn att vara nära, särskilt den första tiden i livet.
Kombinationen av att kämpa för att bli gravid, och att lära sig mer om anknytning och den första tiden i livet, blev en avgörande vändpunkt.
– Jag blev väldigt motiverad till att finnas där den första tiden. Vi ville dra ner på tempot och vara mer närvarande. I den vevan började vi förstå att för att klara av att förändra vår livssituation skulle vi behöva göra några rejäla förändringar, som att sälja vårt hus.

Gav upp tanken husdrömmarna

Familjen lekte med tanken på att ge upp renoveringsprojekt och husdrömmar och flytta till en lägenhet. En enorm känsla av lättnad infann sig ganska omedelbart. ”Vi kollar vad som finns” tänkte paret. Tre veckor senare dök det upp en lägenhet i området som passade bra, och saken var klar. Nästa steg för att skala av och leva billigare var att sälja bilen och köpa en mindre.
– Jag trodde nog att vi skulle sakna boendet, men vi gjorde inte det. Jag tror inte att vi förstod hur pressade vi hade känt oss förrän efteråt. Vi upplevde en enorm lättnad mer än något annat. Vi hade känt så länge att vi hade den här obalansen.

Äntligen ett syskon – och eget företag

Små barn föds med reflexer att hålla sig fast på förälderns kropp. Att bära i sjal är ett fantastiskt sätt att ge barnet den närheten och samtidigt ha händerna fria.

Till sommaren kom så äntligen ett syskon. Förra gången Anna var hemma med barn hade bärsjal inte riktigt varit med i bilden. Men med den nya kunskap hon hade om bärande blev det annorlunda. Dessutom var det sommar, och lätt att ha bebisen hud mot hud.
– Jag kom snabbt in på det här med bärsjal, men det är något av en djungel. I och med min textila bakgrund insåg jag ganska snabbt att här finns potential att göra någonting, säger Anna. Första fröet till egna företaget Coracor var sått. Kanske fanns det en lucka på marknaden för uppdaterade, både snygga och sköna bärsjalar? Flera saker samverkade, som gjorde att tiden verkade rätt för att ta ett helt nytt steg karriärmässigt. Vården får allt mer upp ögonen för hur positivt det är för små barn att vara nära och idéer om nära föräldraskap blir mer populära hos den nuvarande generationen nyblivna föräldrar. Dessutom finns det hos många familjer en strävan efter att leva hållbart, ekologiskt, och att välja hållbart producerade produkter.

– Små barn föds med reflexer att hålla sig fast på förälderns kropp. Att bära i sjal är ett fantastiskt sätt att ge barnet den närheten och samtidigt ha händerna fria. En del kan ha föreställningen om att bärsjalen är lite bökig att använda, eller associerar den med en hippiestämpel som många föräldrar kanske känner att de inte kan identifiera sig med. Jag kände att det fanns en jättepotential här, både att förbättra produkten och att få fler att identifiera sig med att bära. Och på så sätt stötta och underlätta föräldraskap, och hjälpa till att stärka bandet mellan förälder och barn, säger Anna.

Sagt och gjort – Anna hade de kunskaper och kontakter som krävdes i och med sin textila bakgrund. En av hennes kontakter trodde på idén och ville ställa upp och producera en kollektion i liten skala. Hela poängen var just att det skulle vara smått, med låg risk och potential att växa. Det togs fram en prototyp, köptes in en liten kvantitet och testades.

”Poängen är att kunna äga sin tid”

– Det var så pass små pengar att vi visste att vi kunde leva med att inte få tillbaka dem, särskilt om vi hade satsat på att förverkliga en dröm. Det hela kunde smyga igång. Anna var fortfarande föräldraledig, men använde sin tid på kvällar och helger.
– Att vara egen är fruktansvärt mycket jobb. På ett sätt går det emot min tanke om att jobba mindre. Men poängen är att kunna äga sin tid, att välja kortare dagar på förskolan och sedan sitta på kvällen om man vill, säger Anna.

Efter bara ett par månader med Coracor på marknaden märktes det att här fanns något. Det rörde sig inte om någon explosion, det gör det sällan, men fler och fler hörde av sig. Det var tydligt att här finns potential, och en anledning att fortsätta.

Färgglada sjalar från Coracor
Färgglada sjalar från Coracor


Så efter föräldraledigheten blev det ett halvårs tjänstledigt, och efter det sa Anna upp sig för att satsa på Coracor på heltid. Och vi är framme ungefär i nutid i hennes berättelse. I slutet av hösten kom den andra kollektionen.
– Det växer verkligen, inte bara mitt företag utan intresset för att använda bärsjal. För drygt ett år sedan fanns det inte mer än tre bära-barn-konsulter. Nu finns det säkert 30-40 stycken i Sverige, berättar Anna, som själv låter en snabbkurs i att knyta sjal och bära barn ingå när hon levererar sin produkt.
– Man kan förstås känna sig osäker på om man gör rätt. Då är det bra om någon kan vara med och visa så att det verkligen blir rätt. Men det är inte så krångligt, kanske första gången, men tekniken brukar sätta sig ganska snabbt, säger Anna.

Allt enligt plan

Det är så himla lätt att dras med i att tro att man ska kunna mäta sig med alla andra för att duga. Men man kan vara framgångsrik på så många plan. Man borde bry sig mindre om vad folk tycker, och mer om hur man själv och familjen mår.

Ett par år in i resan går allt enligt plan. Självklart har inte alla har möjligheten att säga upp sig och följa en dröm. Men kanske kan man tänka på ett annat vis under några år mitt i familjebildandet?
– Det är så få år som barnen är små, men karriärmässigt har man massor av år på sig att uppnå det man vill. Jag vill gärna inspirera till att förhålla sig lite annorlunda. Man kanske inte kan ta det där jobberbjudandet just nu, men man kanske kan ta det om fem år?
– Det är så himla lätt att dras med i att tro att man ska kunna mäta sig med alla andra för att duga. Men man kan vara framgångsrik på så många plan. Man borde bry sig mindre om vad folk tycker, och mer om hur man själv och familjen mår.
 


Anna om 3 anledningar att bära barn i sjal

Coracor
  1. “Den praktiska biten är att du får händerna fria och det underlättar så mycket i vardagen. Du kan ta hand om syskon och ta dig fram överallt i alla väder. Dessutom går det fint att amma i sjalen! Det är så lätt att känna att man fastnar i soffan med bebis annars, att man är helt låst för att man inte kan lägga ifrån sig barnet.”
  2. “Om barnet får mycket beröring så frisätts må-bra-hormonet oxytocin. På kort sikt är det bra för att det motverkar höga stressnivåer. Barnet gråter mindre och sover bättre, något som attraherar de flesta föräldrar. På lång sikt är hormonet bra för utvecklingen av barnets hjärna. Hen blir en mindre stressad individ även senare i livet. Vi tenderar också att prata med våra barn när vi har dem nära. Detta är positivt för både den sociala och intellektuella utvecklingen. Om barnet får vara hud mot hud så hjälper det även barnet att hålla rätt temperatur, puls, hormonnivåer och blodsocker. Det har även visat sig positivt för barn med kolik, kvällsoro och reflux, det vill säga att man kräks mycket.”
  3. “Att ha barnet nära minskar risken för förlossningsdepression, även föräldern får ökade nivåer av oxytocin. Hormonet är även kopplat till amningen. När man skapar förutsättningar för att pussa, röra vid och lukta på sitt barn så är det otroligt positivt för anknytningen till sin bebis. Känslor av kärlek och trygghet växer och skapar starka band till barnet.”