Vardagstjafs? 8 konkreta relations-regler för att slippa bråk (!!)

Blöjor ska bytas, middagar lagas och vems tur är det att vabba när vinterkräksjukan slår till? Här får du expertens knep på hur ni får stopp på vardagsbråken.

11842.jpg

Ett irriterat tonfall, millimeter-rättvisa om vem som tog disken igår eller tanken "varför ska JAG göra allting?" - ja, alla är vi där ibland. Vi har träffat Philip Diab, grundare av Kickass-coach, som jobbat med relationer och föräldracoaching i över 10 år. Här är hans tips för att inte fastna i vardagsbråk.
- Sätt er ner och prata igenom hur ni vill att det ska vara hemma. Mitt bästa tips är att göra det innan bråken uppstår. Berätta vad som är viktigt för dig, hur du tänker och känner och lyssna på den andra. Vi har olika förväntningar på varandra och att försöka gissa sig till vad som är viktigt för din partner istället för att tala klarspråk leder garanterat till besvikelse.
 


Philips 8 gyllene regler för att slippa vardagstjafs

1. Gör ett avtal

- Gör ett tydligt avtal på hur ni ska vara mot varandra och vem som gör vad av vardagssysslorna. Ta även med vad ni behöver för att må bra tillsammans och som individer. Sätt upp avtalet på kylskåpsdörren då ser ni det minst en gång om dagen och kan hålla koll på vad ni bestämt och att det blir gjort.

2. Boka in utvecklingssamtal

- Utvärdera ert avtal var tredje månad. Ställ frågor om hur det har fungerat. Vad gör ni bra och vad är mindre bra? Vad kan ni utveckla tillsammans? Vad vill ni göra mer av? Vad är jag stolt över och vad kunde jag ha gjort annorlunda? Utvecklingssamtalen är en säker väg bort från det dränerande gnället.

3. Stäm träff med relationen

- Känns det som evigheter sedan ni gjorde något bara ni två? Börja med att se relationen som en person som har egna behov för att fungera och utvecklas. Vad behöver den just nu? Mer uppmärksamhet, mer kul eller mer hångel? Ställ frågorna till varandra – tillsammans.

4. Skala ner

- Ta ansvar för att det inte går att leva exakt samma liv som innan ni fick barn. Skala bort något som är mindre betydelsefullt för att minska stressen. Att prioritera handlar om att tacka nej till saker som du inte vill tacka nej till.

5. Dammråttorna, tvätthögen och den eviga nattningen = prioritera!

- Det är inte självklart att städning eller en växande tvätthög är en lika viktig fråga för din partner. För mindre bråk runt vardagssysslorna behöver ni vara tydliga med vad som är viktigt för er båda, så att ni kan dela på sysslorna. Genom att titta närmare på er själva kommer ni att hitta lösningar ni inte tidigare har sett.

6. Planera för VAB

- Små barns sjukdomar kommer plötsligt och med usel tajming. För att få det att fungera behöver ni planera för att vabba. Vilket utrymme finns det för eventuella krissituationer kommande vecka? Är ni bättre förberedda kan VAB-dagarna till och med bli en skön paus med ditt barn istället för att smita till datorn så fort möjlighet ges.

7. Tagga ner middagshetsen

- Ibland är en pizzakväll mitt veckan det som behövs för att slå tillbaka mot middagspaniken när alla är trötta och vrålhungriga. Ha alltid en nödlösning hemma för de kvällar när kaoset är som värst. Att sänka ribban då och då kan hela familjen må bra av.

8. Ladda batterierna

- När att vara förälder tar all din tid och du slutar att ta hand om dig själv växer missnöjet. Alla behöver stunder av egentid för att fylla på med ny energi. Men för att det ska hända behöver du ta tid, i stället för att vänta på att få tid.

Ninna	 Ekbom

Ninna Ekbom

19 mars, 2021

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.