14 helt GENIALA lifehacks som gör livet med nyfödd enklare (inte missa!)

Visst kan MVC berätta mycket du behöver veta om livet efter graviditeten, men långt ifrån allt. Lyckligtvis finns det en hel del smarta lösningar. Vi ger dig 14 lifehacks du inte vill vara utan den första tiden med nyfödd bebis!

1. Fixa dagen med ett överlevnadskit!

Det kan låta som en liten sak, men när du väl satt dig för att amma eller ge flaska och varken mobilen, fjärrkontrollen, amningspads, läppbalsam eller vattenflaskan är inom räckhåll, kan det hända att världen rämnar en smula. Lösningen? Ett litet överlevnadskit i en korg eller väska som du lätt kan bära med dig!

2. Ladda för varmt kaffe (eller iskallt!)

Vikten av kaffe går inte att poängtera nog. Gör dig själv en rejäl tjänst och ladda kaffebryggaren redan på kvällen, samt ställ fram en termos bredvid. På så vis slipper du mecka med kaffet med bebis på armen, och du kan få något så lyxigt som varmt kaffe! Och sommarens mest briljanta tips? Frys in överblivet kaffe i iskuber. Ta sedan ett par iskuber i ett glas och häll på mjölk. Voilá – iskaffe!

3. Läs på!

Det kommer (förmodligen) bli en chock att komma hem med en liten bebis, oavsett hur mycket du läser på. Men vi tycker att du ska läsa vår överlevnadsguide för nyblivna föräldrar och misstagen du absolut vill undvika första tiden hemma.

4. Lär dig skillnaden mellan skrik och skrik

Den första tiden kan man lätt känna sig handfallen inför bebisens skrik. Vad vill hen egentligen? Det är inte så klurigt att lista ut som man kan tro. Bebisen skriker nämligen på olika sätt efter olika behov! Det gäller bara att lära sig vilket ljud som betyder vad. Här kan du lära dig allt om bebisars hemliga språk!

5. Överlev magknipen

De flesta bebisar har mer eller mindre tjorvig mage, men det finns knep att ta till som hjälper för de flesta. Här har vi samlat tips som kan vara guld värda att testa. Sedan finns det förstås bebisar som har så mycket magont att det kallas kolik, men hur ska man veta skillnaden? Lugn, här har vi rett ut begreppen.

6. Ladda ner en app med lugnande ljud

Bebisar är vana vid ett högljutt brus i magen och blir lugna av till exempel dammsugaren eller tvättmaskinens dunkande. Ladda ner en white noise-app (eller denna helt gratis!) och få förhoppningsvis lite mer sömn!

7. Fixa ersättning on the go

Behöver du blanda ersättning i farten? Koka vatten hemma, häll hälften i en varm termos och låt den andra halvan svalna och ta med i en vattenflaska, så kan du fixa perfekt temperatur precis när och var du vill!

8. Ha alltid blöjor vid sängen

Vi kan inte betona nog hur stor skillnad det är att halvsovande byta en kissblöja i sängen, mot att väcka upp bebisen med lampor och ljus på skötbordet. Det gör att både du och bebisen har enklare att somna om efter blöjbytet. Och tips: välj blöjor som håller sig riktigt torra så slipper du att bebisen vaknar av blöt blöja så ofta.

9. Sov när bebisen sover (ja, på riktigt!)

Ja, inget råd får en nybliven förälder höra så ofta som att passa på att sova medan bebisen faktiskt sover. Men ändå är det så svårt att följa. Kom ihåg att ingen diskmaskin i världen är viktigare att plocka ur än att du får sova och orkar en kämpig eftermiddag eller en sömnlös nattHär har vi samlat några superknep för att få till barnets sömn. Många bebisar nöjer sig inte med mindre än att sova i famnen, men med hjälp av dessa tips kan du förbättra dina chanser till att få sluta ögonen i alla fall en liten stund.

10. Håll ordning på mini-strumporna

Använd en tvättpåse till alla bebisens strumpor när du tvättar. De hamnar lätt överallt (läs: försvinner spårlöst!).

11. Fixa kalla luncher

Din lunch kommer förmodligen att ätas kall, vare sig du vill eller inte. Så förbered rätter och mellanmål som faktiskt ska ätas kalla. Det kan till exempel vara en god gazpacho, chiapudding eller fixa en snabb falafel (choklad går också bra). Extra plus för sånt som dessutom går att äta med en hand!

12. Skydda värdesakerna med en blöja!

En vacker sommardag på stranden strosar man ofta runt med bebis, och lämnar sina värdesaker i vagnen. Kom då ihåg detta supersmarta knep för att skydda det du inte vill bära runt på: rulla in värdesakerna i en ren blöja, och vik den som om den var använd och redo att slängas. Avskräcker GARANTERAT!

13. Bra-att-ha-hemma-grejer första tiden

Du har säkert märkt att det finns en triljon grejer att köpa under bebistiden, men vi röstar lite extra för dessa:

  • Bärsele: Händerna fria och bebis som sover! Win-win!
  • Babysitter: Perfekt för snabba (!!) duschar.
  • IKEAs golvskydd: Bra om du behöver ha vagnen inomhus (och under bordet när bebisen börjar äta!).
  • Torrschampo: Lifesaver delux!
  • Pilatesboll: Vissa bebisar behöver mycket guppande för att bli lugna. Då är detta en gudagåva!

14. Slipp bajsfläckar och att sortera tvätten

En ekologisk galltvål får bort de mest envisa fläckar på bebisens kläder – ja, inklusive bajsfläckar. Och vi slänger med ytterligare ett briljant knep för att slippa sortera tvätten under trötta dagar: använd en colour catcher! Du slänger med helt enkelt bara med en av tvättdukarna och kan blanda färger hej vilt.


Och slutligen ♥ :