Välja vinterkläder och skor till förskolebarn? 7 misstag du absolut INTE vill göra!
Bild: Folio Images

Välja vinterkläder och skor till förskolebarn? 7 misstag du absolut INTE vill göra!

Hur väljer man rätt storlek på vinteroverallen och skor? Finns det smarta knep för att spara pengar när du köper barnens vinterkläder? Här listar vi misstagen du INTE vill göra. 

Artikeln innehåller reklam för Åhléns & Polarn O. Pyret (annonslänkar)

Här är 7 vanliga misstag när vi föräldrar väljer vinterkläder och varma skor till barnen:

1. Köpa för stor overall

Är vi fler om tvekar vilken storlek som ska köpas på overallen varje år? Många gör misstaget att köpa för stora vinterkläder i hopp om att de ska räcka flera säsonger. Ett hett tips är att istället satsa på modeller som har “extended size” (som denna favoriten!). Då köper du en overall som passar i år. Nästa år finns en liten söm att sprätta upp i byxben och ärmar, som gör att overallen växer och passar ännu en säsong.

Tänk så här med storleken: barnet ska inte växa i overallen, utan växa ur den. Om den är alldeles för stor kommer hen trampa på tyget och ha svårt att röra sig. Det ska finnas ungefär en näve tyg i grenen.

2. Missa att satsa på “kläder efter väder”

Steg ett för att inte göra onödiga inköp till barnens höst- och vintergarderob är att utgå från vintervädret där du bor. I söder är vintrarna ofta mer blöta än kalla, medan i andra delar av landet behövs rejäla vinterkläder. Detta kan du fundera på när du väljer kläder efter väder:

Mer blött än kallt (även kallat ”Göteborgsväder”)?

 • Kolla om overallen tål att torkas i torkskåp och torktumlare. I blötare väder blir kläderna lättare smutsiga och behöver tvättas och torkas oftare.
 • Välj vattentåliga vinterskor eller en fodrad gummistövel (favorit!).
 • Fodrat regnställ (detta är ofta pedagogernas val!) eller skalkläder (dessa är vattentäta!) med varmt lager under kan räcka stora delar av vintern.

Kallt och snö?

 • Satsa på en overall som är ordentligt fodrad och har hög vattenpelare.
 • Ett underställ i ull samt en fleecetröja håller extra varmt.
 • Vid slaskiga dagar kan ett par galonbyxor över overallen vara toppen.
 • Välj en riktigt varm vintersko som tål vatten (denna är bra!).
 • För slaskiga dagar är en varmfodrad gummistövel (favorit!) ett bra komplement.

Oavsett vart du bor:

 • Kika efter hur mycket reflexer kläderna har (de här vantarna är toppen!). Viktigt!
 • Välj kläder och skor som är enkla för barnet att själv ta på.
 • Små barn är ofta inte lika rörliga ute, utan sitter till exempel i sandlådan. Därför kan det vara bra att tänka på att ha en tjockare overall för de minsta på förskolan (denna är prisvärd!)
 • Fundera över om det är kan vara bra med en mudd i benslutet. För mindre barn är det ofta riktigt bra, då det sluter tätt mellan skon och byxorna, och håller snö ute.

3. Köpa allt nytt

Det blir lätt dyrt att utrusta barn för vintern. Satsa istället på att leta overallen eller vinterskorna second hand på nätet, eller varför inte hyra vissa grejer? Märken av högre kvalitet håller för flera säsonger, och går att hitta i fint skick.

4. Satsa på fel material

Ett riktigt bra material vintertid är ull. Det är ett naturmaterial som håller värmen riktigt bra – även om det skulle bli fuktigt! Med andra ord håller barn som springer i pulkabacken sig varma, trots att de svettas. Satsa på ull i underställ (detta är toppen!) och i skor (varm vattentålig favorit med ullfoder!).

5. Missa galonbyxor över overallen!

Ett bra köp för de mindre barnen under vinterhalvåret är ett par galonbyxor (som dessa . De kan personalen på förskolan dra ovanpå overallen, vilket inte sliter lika hårt på overallen samt gör att du slipper tvätta lika ofta.

6. Ta på vantarna SIST!

På små barn kan stora vantar kännas väldigt klumpigt, och ofta åker de av innan man hinner fram till sandlådan. Här kommer ett lifehack: ta alltid på vantarna innan du tar på overallen eller jackan. Då låser ärmen fast mudden på vanten. Och voilá – det blir mindre klumpigt OCH vanten sitter som berget. Game changer!

7. Välja fel stövel

Köp stövlar med foder som går att ta ur! Här är bästa varianten som passar små fötter perfekt. När det är blött ute är de extra enkla att torka, eftersom fodret i ull och stöveln kan torka för sig. Men det smartaste av allt: under vinter passar stöveln perfekt med fodret i. När stöveln blivit för liten att använda med fodret: ta ur sockan, komplettera med en innersula och vips har du en ofodrad stövel som går att använda ett tag till. Den växer helt enkelt med ditt barns fot – och du behöver bara köpa ett par stövlar!


Bra att ha i vintergarderoben

I kylan:

I regnet:

På fötterna: