Utslag och prickar hos din bebis – så vet du om de är farliga!

Röda utslag, vita prickar, plötsliga födelsemärken och kliande blåsor – hur vet man egentligen vad som är normalt hos en bebis?! Och när ska man behandla och söka vård? Vi haffade en prick-säker expert och ställde alla våra frågor!

26812.png

Utslag och prickar är jättevanligt hos bebisar och oftast är de helt ofarliga.
- Huden är ett organ som reagerar på olika saker och det är normalt att huden förändras, säger Sofia Nilsson, barnsjuksköterska på Knodd.se. Här tar hon oss med på en djupdykning i ALLT (!) om bebisarnas hudutslag det första året!


Födelsemärken

Ett födelsemärke innehåller extra mycket pigment och ser därför ut som en mörk fläck på huden. Trots namnet föds de flesta bebisar utan födelsemärken. De kommer istället pö om pö upp till 30-årsåldern.
- Det är vanligt att föräldrar hör av sig för att de är oroliga för just födelsemärken, men de flesta födelsemärken är helt normala och ofarliga. Det är jätteovanligt att barn utvecklar hudcancer, säger Sofia Nilsson.

Så här hjälper du din bebis med födelsemärken:

Var extra noggrann med att skydda huden med kläder och solkräm om barnet har många födelsemärken.

Kontakta vården...

... om födelsemärket är stort eller om det växer snabbt, börjar klia eller blir ett sår.


Storkbett

En del bebisar har storkbett redan vid födseln.
– Storkbettet är rött och sitter ofta i pannan, på ögonlocken eller i nacken hos bebisen. Det är platt, känns inte och är helt ofarligt, berättar Sofia Nilsson på Knodd.

PSST... Här kan du läsa mer om hudutslag hos nyfödda (med bildguide!).


Mongolfläck

Mongolfläcken är ett blåfärgat märke som man ibland kan missta för ett blåmärke.
– Bebisar kan ha en mongolfläck redan vid födseln, eller så dyker den upp under de första levnadsveckorna. Mongolfläcken sitter vanligtvis på bebisens ländrygg eller rumpa och försvinner ofta vid puberteten. Mongolfläcken känns inte och är helt ofarlig, säger Sofia Nilsson.

Kontakta vården...

Det är bra att berätta för BVC om mongolfläcken, så att de kan dokumentera att bebisen har en sådan (så att den inte mistas för blåmärken i framtiden).


Café-au-lait-fläck

Café-au-lait-fläckar har en färgton som påminner om kaffe med mjölk.
– De är helt platta, jämna i färgen och kan variera från mycket små till stora, vissa upp till 15 centimeter. En del bebisar föds med café-au-lait-fläckar, andra får dem efter att ha varit ute i solen. Café-au-lait-fläcken är en pigmentfläck, men till skillnad mot födelsemärket kan man inte utveckla hudcancer i fläcken. Den är helt ofarlig och känns inte, berättar Sofia Nilsson.

Kontakta vården...

Har din bebis har fler än fem café-au-lait-fläckar, eller flera fläckar som är större än ett par centimeter, kan det vara bra att kontakta BVC. 


Hormonplitor

Nästan alla bebisar får små röda eller vita prickar - hormonplitor - under de första veckorna i livet.
- Hormonplitor ser ut som finnar och de sitter ofta vid bröstkorgen och upp mot ansiktet. De kan dock komma överallt på kroppen. Hormonplitor är en reaktion på miljön som barnen möter utanför magen. Prickarna kan se besvärliga ut, men bebisarna märker oftast inte av dem, berättar Sofia Nilsson.

Så här hjälper du din bebis med hormonplitor:

Hormonplitor är ofarliga och du som förälder behöver inte göra något alls. Undvik att klämma på dem. Det ökar risken för infektion. Om bebisen har jättemånga prickar – smörj huden med en mjukgörande kräm.

Kontakta vården...

... om din bebis får mycket torr och irriterad hud av hormonplitorna. Prata med BVC som kan ge tips på krämer och andra råd.

Lästips! Bästa lösningarna för torr bebishud.


Milier

Milier är små, vita, hårda prickar som nyfödda ofta får på hakan eller näsan.
- Jämfört med hormonplitor, som liknar finnar, påminner milier mer om pormaskar. De är helt ofarliga och försvinner av sig själv inom några veckor, säger Sofia Nilsson.

Så här hjälper du din bebis med milier:

Kläm inte på dem. Det ökar risken för infektion. Om området där milierna sitter är torrt kan man smörja in huden med en mjukgörande kräm.

Kontakta vården...

... om din bebis är mycket besvärad av milierna. BVC kan ge råd om mjukgörande kräm.


Smultronmärken

Smultronmärken har en tydlig och röd färg och växer som små smultron på huden.
– De är helt ofarliga, gör inte ont och kan sitta vart som helst över kroppen. Smultronmärken är godartade hudtumörer, eller kärlnystan, som brukar växa under de första tre till tolv månaderna i livet. Därefter tillbakabildas dem. I 9-årsåldern har de flesta barns smultronmärken försvunnit, berättar Sofia Nilsson.

Kontakta vården...

Smultronmärken som sitter vid ögonen, öronen, halsen eller i underlivet kan upplevas som problematiska. Rådfråga på BVC. Om din bebis har fler än fem smultronmärken bör ni söka vård för ställningstagande till utredning. Det gäller särskilt om ditt barn har flera smultronmärken som sitter på huvudet.


Vattkoppor

Vattkoppor är vanligt, mycket smittsamt och orsakas av ett virus.
- Barnet får feber, utslag och blåsor som kliar. Det kan röra sig om alltifrån några få blåsor till hela kroppen full. Vattkoppor är inte farligt, men det är bra om bebisar under sex månader inte smittas. Vattkoppor läker ofta ut inom en till två veckor och smittar så länge det finns blåsor, säger Sofia Nilsson.

Så hjälper du din bebis med vattkoppor:

  • Paracetamol kan lindra feber och förbättra allmäntillståndet. Det finns uppgifter om att ibuprofen kan öka risken för bakterieinfektion i kopporna, men det vetenskapliga stödet för det är svagt. För säkerhets skull bör du ändå välja paracetamol.
  • Lindra klåda med en dusch, ett bad eller kylbalsam.
  • Det finns receptfritt läkemedel som gör att vattkopporna försvinner snabbare.
  • Försöka att få barnen att inte klia, eftersom det kan leda till sår och ärr.

Kontakta vården...

Kontakta vården om klådan är jobbig, eller om någon av kopporna blivit infekterad.


Höstblåsor

Höstblåsor är vätskefyllda blåsor som liknar vattkoppor. Blåsorna sitter ofta i och runt munnen, på händer och fötter och runt blöjområdet.
- Höstblåsor börjar ofta med feber och sedan vätskefyllda blåsor. Blåsorna kan vara många och sitta ihop i ”kluster” med röda prickar. Blåsorna kliar och kan göra ont, men de brukar försvinna inom en vecka. Om barnet haft höstblåsor under eller runt naglarna kan de ramla av. Det är helt normalt och ofarligt, förklarar Sofia Nilsson.

Så här hjälper du din bebis med höstblåsor:

  • Paracetamol kan lindra feber och göra bebisen lite piggare.
  • Kylbalsam lindrar skönt vid klåda.
  • Kalla drycker eller glass kan ge bra lindring om blåsorna sitter inne i munnen.

Kontakta vården...

… om någon av blåsorna verkar infekterad eller om ditt barn inte får i sig dryck. Höstblåsor går över av sig själv, men det finns hjälp som kan lindra symptomen.

Sanna Bergling

Sanna Bergling

22 mars, 2022

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.