Utflykter utomhus med barn i Stockholm? 13 tips du INTE får missa!

Här listar vi 13 härliga platser utomhus i och nära Stockholm som passar för utflykter med små barn. Sommaren 2020 stavas ”hemester” – tur då att det finns massor av både roliga och spännande utflykter på nära håll!

Artikeln innehåller reklam för Bugaboo

1. Årstabergsparken

En arkitektritad äventyrslekplats precis söder om söder med massor av natur och spännande saker att upptäcka. Perfekt för upptäckslystna barn. Svårt att hitta? Adressen är Nybodaringen 93. 

2. Konditori Lyran och Mälarhöjdsbadet

Barnen kanske mest uppskattar det välbesökta, men barnvänliga badet i Bredäng. När springet i benen tagit slut är ett besök på vackra Konditori Lyran en välförtjänt bonus som garanterat uppskattas av de äldre i sällskapet.

3. Lekplatser med extra allt?

Anders Franzéns park

Här är fem tips på riktigt bra lekplatser i Stockholm: Ivar Los park, BryggartäppanRålambshovsparkens parklek (med plaskdamm!), Anders Franzéns park och Parkleken Stora Blecktornsparken. Fler tips om lekplatser hittar du på Stockholms stads webbplats.

4. Stora Skuggans 4H-gård

Ta tunnelbanan till kor, getter, hästar, höns och grisar – mitt på Norra Djurgården. För dig som planerar att besöka ofta med barnen finns även djurkursen för små barn, men bara ponnyridningen och den fina naturen är väl värt ett engångsbesök. Läs mer om utflykten här. 

5. Bergianska trädgården

Detta är lika mycket ett tips riktat till dig som förälder, inte minst med tanke på det superfina cafét i orangeriet. Stor lekyta och både spännande och vackra växter att upptäcka. Börjar det regna ligger Naturhistoriska museet ett stenkast bort.

6. Nyckelviken

Frilufts- och kulturområder Nyckelviken i Nacka bjuder på vackra trädgårdar, bad, bondgård och massor av picknickplatser för den som har packat väskan. Annars går det lika fint med en fika på Nyckelvikens Herrgård.

7. Hågelbyparken

Hågelbyparken i Tumba är ett perfekt utflyktsmål. Här finns en massa aktiviteter för barn i en vacker park. Du hittar en rolig lekplats och trafiklek (dock tyvärr stängt för renovering under 2020).

8. Mulle mecks lekpark

I Solna hittar du den roliga tema-lekplatsen om Mulle Meck och hans vänner. Alltid öppet och helt gratis! Under sommaren är ett café öppet i parken.
 


3 lifesavers för en smidig utflykt

1. Ha packningen ready-to-go 

Försöka packa ALLT som ska med samtidigt som du smörjer in barnen med solkräm och kokar kaffe? Ha istället en picknick-väska redo (denna sväljer allt du kan behöva!) som du packar om direkt när ni kommer hem från utflykten. Ett knep är att ha packningen uppdelad i mindre väskor/necessärer. Det gör att du enkelt håller koll på att allt kommer med, istället för att alla grejer ligger blandat i packningen.

2. Skydda mot värme och sol

Förutom solkräm så är vagnen enklaste sättet att hålla barnen lagom varma och skyddade mot solen under sommaren. Satsa på en riktigt bra solsufflett (vår favorit!), ett parasoll och en dyna som reglerar temperaturen. Här hittar du alla accessoarer för sommaren (och en överraskning för dig som följer Rulla vagn!).

3. Gå all-in på snacks!

Att åka på utflykt innebär ofta en och annan transportsträcka. Speciellt på vägen hem kan humöret ligga på bristningsgränsen (!!). Packa alltid extra snacks som du sparar till dessa tillfällen!
 


9. Skansen

Skansen är en klassiker som aldrig blir tråkig! Hälsa på djur, spring i parken eller gå på någon av alla aktiviteter för barn. Ett årskort här, som kostar ett par hundralappar, kan vara väl investerade pengar.

10. Kaanans trädgårdscafe

En pärla hittar du vid Mälaren i Grimsta naturreservat i form av Kaanans trädgårdscafé. Barnen kan springa mellan pallkragarna eller leka i sandlådan. För de vuxna finns boule (och gott kaffe!).

11. Hellasgården

Denna oas i Nackareservatet är stor! Paddla, bada, basta, cykla, spela bangolf – allt en kvart från city. Läs mer om utflykten här.

12. Aspuddsparken

Parkleken i Aspudden är en av Stockholms största och här hittar du även djur, café och ponnyridning.

13. Björklunds hage

Björklunds hage är en mysig 4H-gård i Bromma med djur att hälsa på, ett litet café och aktiviteter för barn.
 


En ultrakompakt vagn som får plats i handbagaget

Bugaboo Ant är den optimala vagnen när du reser, smidigt vill kunna resa i kollektivtrafiken eller ha en vagn som tar så liten plats som möjligt i bilen. Den blir inte större än ett handbagage, men kan ändå bära barn upp till 22 kilo. Sittdelen är vändbar med ett par klick. Och ståbräda funkar toppen för större syskon!