Tvätta händerna? 7 sätt som barn tycker är KUL!

12802.jpg
Gah! Det kan vara ett mindre tjat-krig att få barn att tvätta händerna. Här får du våra 7 bästa knep för att göra det KUL att tvätta händerna riktigt ordentligt.

1. Ge leksakerna ett skumbad

Låter det roligare att ha en stunds vattenlek med leksakerna i handfatet, än att tvätta händerna? Det tycker de flesta barn också! Fyll handfatet och släng i leksaker som tål vatten. Barn älskar att få tvåla in och skrubba med en liten borste. Händerna blir rena på köpet!

2. Utmaningen: skapa en såpbubbla med händerna!

Blåsa såpbubblor med händerna!Visste du att det går att blåsa såpbubblor med händerna?! En given succé med barn! Gör så här:
  1. Blöt händerna lite med vatten
  2. Ta rikligt med handtvål (av den bubbliga sorten!)
  3. Ta lite mer vatten, så att det blir kladdigt med tvålen
  4. Skrubba händerna med vatten och tvål ORDENTLIGT för att skapa ett skum
  5. Sätt tumme och pekfinger på varje hand i en cirkel
  6. Blås din bubbla!

3. Diska!

De flesta barn älskar att få hjälpa till med disken hemma. Ta fram plastgrejer och fyll diskhon med vatten. I bara farten kan du passa på att skrubba dina och barnets händer rena för att skapa skum med handtvål att diska i.

4. Sjung en sång

Klassikern "Blinka lilla stjärna" håller på i helt perfekta 30 sekunder och för att piffa upp låten kan du byta ut orden mot dessa istället:Tvätta, tvätta liten hand Bort med smuts och bort med sand Mellan, i och ovanpå Gnugga tummen, båda två Tvätta, tvätta liten hand Bort med smuts och bort med sand!

5. Gör det skoj med en dans!

Det blir roligare att tvätta händerna när en av föräldrarna tvingas göra en kul dans som tack för besväret.

6. Tävling: vem får bort läppstiftet?

Läppstift är lite lagom krångligt att skrubba bort. Måla ett X på din egen och barnets hand och tävla om vem som kan få bort det först!

7. Ha en spa-stund

Gör det till en grej att då och då ha "mini-spa" hemma. Då ger föräldern barnet en skön handmassage med tvål och vatten, naglar klipps och självklart bjuds det på fruktfat i badet.

Så ska händerna tvättas

Tvätta händerna med tvål i cirka 30 sekunder för att de ska bli ordentligt rena. Tänk på det här när du tvättar händerna:
  • Skölj händerna.
  • Använd ordentligt med tvål.
  • Arbeta upp ett lödder och se till att hela händerna är täckta med lödder. Glöm inte tummar, ovansidorna och mellanfingrarna.
  • Skölj och torka händerna noga.
Källa: 1177.se

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.