Tvåbarnschocken? 7 konkreta tips för dig med två små hemma!

Oavsett om den omtalade tvåbarnschocken existerar, så är det helt klart en omställning att få barn nummer två. Här har vi samlat konkreta tips och råd för dig som ska rodda livet med två barn.

4789.jpg

1. Så äter ni middag utan att behöva vagga bebis stående

En babysitter är guld värd den första tiden. Då kan minstingen vara med bredvid bordet och du måste inte hålla bebisen i famnen. Samtidigt som du äter kan du vagga babysittern med foten. Du kan också hänga upp färgglada figurer (rött och gult är favoritfärger hos nyfödda!) på sidan av bordet, så att det finns något underhållande att titta på för bebisen. Att låta bebisen sitta lite bredvid ger dig möjlighet att under matstunden fokusera mer på storasyskonet som kan få berätta om sin dag eller få lite extra hjälp med potatisen.

2. Klä på sig och komma iväg utan stress

Börja med storasyskonet och klä på alla kläder. Du kan ha bebisen i bärsele, bärsjal eller i babysitter för att ha händerna fria. Därefter är det smart att sätta storasyskonet i vagnen utanför dörren så att han eller hon slipper bli alltför varm. Sen tar du på dig själv och allra sist bebisen som annars lätt bli varm och börjar skrika.

3. Så gör du lämningen på förskolan smidig

Ett hett tips är att satsa på en bra åkpåse vintertid till storasyskonet. Då slipper du starta morgonen med den långdragna processen att få på vinterkläderna, istället räcker det med jacka och mössa. Det är dessutom skönt och betydligt mindre stressigt att ha båda barnen i vagnen på vägen till förskolan: du kommer fram snabbare (och utan tjat!) och slipper hålla koll på att ingen springer ut i trafiken.

Väl framme på förskolan måste du oftast lämna vagnen utanför. Då underlättar det att sätta minstingen i bärsele eller bärsjal för att kunna hjälpa det större barnet av med kläderna och in på avdelningen. Dessutom sitter den minsta lite skyddad mot ditt bröst och slipper förhoppningsvis baciller från de andra barnen.

4. Håll fast vid storasyskonets rutiner!

Om ditt äldsta barn befinner sig i trotsåldern kan många situationer bli minst sagt… kämpiga! Här har vi samlat tips för att undvika trotsutbrott, men kom också ihåg att utbrotten kommer oftare när barnet inte fått äta eller sova ordentligt. Mätta och utvilade barn är helt enkelt lättare att ha att göra med! Låt därför storasyskonets rutiner vara styrande så att tider för mat och sömn gör att ni får en så smidig vardag som möjligt.

5. Bästa sättet för sömn på dagen

Enklaste knepet för att få två barn att somna samtidigt för vilan på dagen är att ta en promenad med vagnen. Du får frisk luft och de flesta barn gillar att vaggas till sömns i vagnen (dessutom sover de ju tre gånger längre ute!).

6. Natta två barn samtidigt…. går det?

Det underlättar att försöka anpassa sig efter det äldre syskonet, som ofta redan har en fungerande rutin. Att natta i en större säng så att ni har gott om plats för alla tre är enklast. Om den minsta är orolig och skrikig på kvällen kan du försöka amma eller flaskmata medan du lägger storasyskonet, som förhoppningsvis somnar under tiden. Om du är duktig på multitasking kan du läsa saga samtidigt som du matar!
Om du vill natta bebisen först är ett vanligt sätt att låta det stora barnet få titta på TV medan du nattar minstingen (eller ipad med lurar bredvid i sängen). När den minsta somnat kan du ge full uppmärksamhet till det stora barnet.

7. Släpp kraven… men håll fast vid barnvakterna!

Stressa inte upp dig för mycket om ena barnet blir sittande med surfplattan en stund eller om du inte hunnit dammsuga den här veckan. Låt det få vara lite kaos runt omkring om det gör att vardagen med två barn rullar på lättare och ni hittar rutiner som funkar. För det äldre barnet är det guld värt om en farmor, morfar eller granne vill ta en tur till lekplatsen, utan att lillasyster eller lillebror kräver uppmärksamhet. Ta tacksamt emot all barnvaktshjälp du kan få! ❤️
 

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.