Trött på utdragna läggningar? Läs med ditt barn!
Bild: Folio Images

Trött på utdragna nattningar? Läs med ditt barn!

 Trött på utdragna läggningar? Läs med ditt barn!
Bild: Folio Images

Böcker kan hjälpa ditt barn att fortare komma till ro – och sedan somna gott. Gör det därför till en vana att varva ner med godnattsaga i sängen efter en lång och livlig dag. Här hittar du de bästa godnatt-böckerna och läsknepen.

Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus

Läs godnattsaga med ditt barn! Redan tidigt i ditt barns liv kan du göra högläsningen till en del av nattningsrutinen. På med pyjamas, hopp i säng och fram med en eller flera böcker att läsa tillsammans innan det är dags att somna. Det finns inget mysigare sätt att avrunda en lång dag! Och snart sover ditt barn som en stock, och drömmer kanske om fantastiska och fantasifulla låtsasvärldar.

Så kan du läsa på kvällen

De bästa godnatt-böckerna handlar på något sätt om att bli trött och vilja sova. I klassiska barnboken Örnis bilar drömmer till exempel Örnis att de ringer från brandstationen och ber honom komma och köra brandbilen som står i hans bokhylla. Hela boken handlar om hans fordonsdrömmar, och avslutas med att han är så trött att han verkligen vill sova (men kanske kan få köra stora lyftkranen imorgon istället). Här är ett påhittat exempel på en text som kan vagga en till sömns:

”Nu är Nalle så trött, så trött. Han gäspar och vilar huvudet i den mjuka kudden. Snart sprider sig lugnet i hela rummet, och Nalle somnar långsamt, långsamt och så sött i sömnen in.”

Bara orden i sig gör oss skönt dåsiga. Om du läser med tung betoning på ord som ”trött” och ”långsamt”, och mjukt uttalar ”vilar”, ”mjuka”, ”sprider sig” och ”somnar” får läsningen en lugnande effekt. Ett ord som ”gäspar” kan du göra bokstavligt genom att också själv gäspa efter att du har läst det (du vet säkert hur gäspande smittar …).

Läs rogivande, inte sövande

Att läsa tillsammans är helt enkelt ett perfekt sätt att varva ner. Men du behöver inte läsa och läsa tills ditt barn har somnat. Det är bättre att läsa ditt barn till lugn och ro, och sedan låta henne eller honom somna bredvid dig eller i egen säng. Att läsa med sitt barn på kvällen ska inte vara sövande, utan ge ro. Med tiden blir det en vana för barnet att snabbt komma till sov-ro efter favoritboken.
Låt ditt barn vara aktivt i kvällsläsningen, läs MED och inte FÖR ditt barn. Läs inlevelsefullt och tydligt (var inget sömnpiller alltså), men försök att sakta ner på tempot mot berättelsens slut och att utan yviga gester låta boken ”fejda ut”. Säg vänligt ”Nu är det dags att sova”, och släck sedan lampan och hjälp ditt barn att komma till ro och somna sött.
 


Fem böcker som får ditt barn att somna gott

Ha gärna några böcker som ni bara läser innan det är ”gonatt, sov gott”. Vissa böcker är verkligen utformade för att läsas ihop i ett lite lugnare tempo och med sikte på sömn. Fem sådana böcker – plus Örnis bilar – tipsar vi om här:

Kan inte sova, mämmä!
Kan inte sova, mämmä! av Stefan Casta

Lilla lammet fortsätter att upptäcka världen utanför ladan. I den här boken har Lilla lammet svårt att sova. Mämmä föreslår att hon ska räkna får, det har man gjort i alla tider. Plötsligt börjar stjärnorna tändas på himlen. De bildar vackra figurer. Lilla lammet är törstig. Hon vågar egentligen inte gå till bäcken men gör det ändå, trots att hon är rädd för vargen!
Läs mer och köp här > 
 
Godnatt allihopGodnatt allihop av Chris Haughton
Solen går ner och alla är sömniga. Mössen är sömniga, hararna är sömniga och rådjuren är sömniga. Till och med Stora björn är sömnig. Men jag är inte sömnig, säger Lilla björn.Godnatt allihop är en charmig och finurlig godnattsaga av Chris Haughton.
Läs mer och köp här >
 
God natt min lilla kaninGod natt min lilla kanin av Jörg Mühle

I God natt, min lilla kanin är läsaren med och lägger Lilla kanin. Knacka honom på ryggen så vänder han sig om och klappa i händerna så hoppar han i sin pyjamas. Puffa sedan till hans kudde och ge honom en god natt-puss. Sedan är det bara en sak kvar att göra innan han kan somna, släcka lampan.

Läs mer och köp här >
 
God natt Alfons ÅbergGod natt Alfons Åberg av Gunilla Bergström
”Gonatt och sov så gott!”säger pappa.
Alfons får en kram och ljuset släcks.
Men Alfons är busig i kväll, han vill inte sova. Pappa har läst saga, men det räcker inte. Nu måste pappa hämta ett glas vatten och leta efter lejon i garderoben. Och så måste Alfons ha sin nalle … Boken utkom första gången 1972 och räknas numera till de moderna barnboksklassikerna.
Läs mer och köp här > 
 
Örnis bilarÖrnis bilar av Carl Johan de Geer 
En modern klassiker! Lille Örni ligger och sover i sin säng. Då ringer hans röda telefon – det är brandkåren som behöver hjälp. Och det är bara början! När branden i godiskiosken är avklarad ringer bilverkstaden och behöver hjälp med bärgningsbilen.
Läs mer och köp här >