Trotsåldern? 7 vanliga misstag (nästan) ALLA föräldrar gör!

”Vill inte”, ”dumma bajskorv-mamma” eller ”neeeeeeej” i hallen VARJE morgon. Den mytomspunna trotsåldern är många småbarnsföräldrars fasa. Men lugn, här får du barnpsykologens bästa tips för att slippa onödiga utbrott.

8984.png

Den så kallade trotsåldern kan vara riktigt tuff. Långa utbrott och massor av småtjafs blir snabbt vardagsmat.
– När det är som jobbigast kan det vara skönt att veta att det kommer gå över och att trots är en viktig del i barnens ”jag-kan-själv”-utveckling. Det finns också mycket du som förälder kan göra för att minska risken för trots och hantera utbrotten, säger Ida Svensson, barnpsykolog på Knodd.  Här listar vi sju vanliga trotsfällor - och hur du kan ta dig ur dem!


1. Du glömmer bort VARFÖR barnet trotsar 

Det ÄR jättetufft med en trotsig treåring hemma. Men visste du att trotset faktiskt fyller en viktig funktion?
- Trotsåldern är en viktig del av barnets utveckling. Genom konflikter blir barnet mer uppmärksam på sin omgivning, lär sig gränsdragning och att samspela med andra. Det tar lång tid för barnet att lära sig att förstå och ta hänsyn till hur andra känner och därför gör de om samma sak om och om igen. Det är också svårt för små barn att hålla tillbaka sina impulser.

Psykologens tips: 
Försök påminna dig själv om att ditt barn inte kan rå för utbrotten. Trotsåldern är en normal fas som går över och som lär ditt barn om sociala relationer och vad som är rätt eller fel (låt oss kalla den självständighetsfasen istället!).


2. Du förklarar för mycket  

När föräldrar förklarar eller resonerar med sina barn kan det handla om att man vill bemöta barnet med respekt eller lära barnet saker. Det är bra och fint. Men det är ett vanligt misstag att försöka argumentera och resonera med ett argt barn. 
- Du når helt enkelt inte fram till barnet som är mitt uppe i starka känslor, säger Ida Svensson.

Psykologens tips: 
Försök hantera situationen med lugn och utan för långa förklaringar, till exempel genom att lugnt sätta barnet i vagnen och säga: ”Nej, du får inte springa över gatan.” Undvik resten av meningen: ”… för då kan det komma bilar och det är farligt!” När det är lugnare kan du försöka prata och berätta om varför du reagerade som du gjorde och hur ni kan göra nästa gång.


3. Du tar ALLA (!!) strider

Föräldrar får ofta höra att det är viktigt att vara konsekvent. Men att släppa på reglerna och i stället vara lyhörd för barnets behov kan vara rätt lösning i stunden. 
- Allvarliga konflikter, som till exempel om din treåring slår lillebror eller springer rakt ut i gatan, behöver ni prata om. Men mindre saker kan vara bra att strunta i. Annars blir det konflikter hela tiden och då kommer barnet känna att hen misslyckas gång på gång. Det handlar kort och gott om att vara lyhörd och välja sina strider.

Psykologens tips: 
Prova att skriva bråkdagbok – ett jättebra sätt att se vad som triggar konflikterna. Skriv ner när bråken uppstår, vad som händer och vad du och ditt barn gör. Kanske kan några bråk undvikas med lite planering, exempelvis:

  • Är det jobbigt mellan förskolan och middagen? Då kanske ett större mellis på väg hem från förskolan kan vara en lösning och istället äta middagen lite senare. 
  • Är det i affären som utbrotten kommer? Det är helt okej att barnen ALDRIG är med och handlar (om det går). 
  • Vill ditt barn bara ha på sig samma Frost-klänning VARJE dag? Ja, då kanske hen får ha det (köp flera av samma sort eller tvätta på kvällen!). 

4. De roliga stunderna blir för få

När konflikterna avlöser varandra kan det till slut kännas jobbigt att vara tillsammans med barnet och de positiva stunderna blir allt färre (vi FÖRSTÅR!!). 

Psykologens tips: 
Guldstunder” kan minska trotset och öka de fina stunderna tillsammans. Vid guldstunden blir barnet tankad med positiv uppmärksamhet, istället för negativ uppmärksamhet från bråk. Varje positiv stund som ni matar in, kommer minska konflikterna eftersom barnet kommer lyssna bättre på dig. Ditt barn kommer ÄLSKA guldstunderna, säger Ida Svensson. 

Så skapar du en guldstund med ditt barn

  1. Säg till barnet att ”nu kommer vi att ha en guldstund”. 
  2. Ge din fulla uppmärksamhet till ett barn i taget. Lägg bort mobilen och pausa att-göra-listan. 
  3. Låt barnet bestämma vad ni ska göra under cirka 15 minuter varje dag. Just då är det inte fokus på inlärning, följ bara barnet
  4. Uppmärksamma och kommentera men utan att värdera vad barnet gör, till exempel ”nu bygger du ett torn och jag ser att du valde den gula klossen”.  
  5. Strunta i att göra något som lätt skapar konflikter. Guldstunden ska vara bråk-fri

5. Du glömmer bort att busa eller överraska 

Efter sjuttioelfte konflikten innan lunch är det lätt att vilja ge upp. Att busa eller överraska barnen kan då kännas långt bort, men just det kan vara din räddning.  
- Påminn dig om att barn inte har en dold agenda med trotset. De kan helt enkelt inte styra över känslorna än. Barn är här och nu.

Psykologens tips: 
Att busa eller göra något oväntat kan avstyra ett utbrott och få barnet på andra tankar. Det kan till exempel vara att kittla ditt barn eller överraska genom att göra något så busigt som att föreslå att ni ska bygga en stor koja i vardagsrummet. Att blåsa såpbubblor kan också fungera, det är lätt att ta med och är en favorit bland många barn.


6. Du ställer för höga (eller låga!) krav på ditt barn 

Barn mår bra av att känna sig behövda och hjälpa till. Små uppdrag kan minska utbrotten, berättar Ida Svensson.
- Det gäller att hitta en balans i kraven på barn. För höga krav kan öka frustrationen och risken för konflikter, lagom höga krav kan stärka barnet och minska bråk.

Psykologens tips:  
Be ditt barn duka inför middagen, hämta posten från brevlådan eller lägga potatisen på en plåt innan den ska in i ugnen. Många föräldrar förvånas över hur mycket deras barn klarar av och blir glatt överraskade över att det plötsligt finns någon där hemma som faktiskt gillar att stoppa in tvätten.


7. Du är för hård mot dig själv 

Att hantera barn i trotsåldern är JOBBIGT! Det är tufft att ständigt försöka hålla humöret uppe, vara pedagogisk och kärleksfull. 
- Föräldrar är olika bra på att behålla lugnet. Det är viktigt att försöka att aldrig skrika på barnen, de blir väldigt rädda av det. Samtidigt är det normalt att man inte alltid lyckas göra allt rätt och det gör inte dig till en dålig förälder.

Psykologens tips: 
Det viktigaste är att du ALLTID ber om ursäkt till barnet om du blivit arg och gör bättre nästa gång. Även föräldrar är ju bara människor och det mår barnen bra av att se, säger Ida Svensson.

Lästips! Så blir du en ROLIGARE förälder!


Sanna Bergling

Sanna Bergling

13 februari, 2023

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.