Trotsåldern? 7 vanliga misstag (nästan) ALLA föräldrar gör!

Trotsåldern är en näst intill mytomspunnen period i småbarnsfamiljer. Det finns fällor som du som förälder kan undvika – och här får du barnpsykologen Malin Bergströms bästa knep för att undvika de vanligaste misstagen.

Trotsåldern kan ibland målas upp som ett oundvikligt, årslångt kaos som vi alla måste genomlida och förmodligen klara med nöd och näppe. Men det finns mycket man kan göra som förälder: både när det gäller hur vi tänker kring vad trots är, och knep man kan göra för att ta sig igenom en dålig dag.

7 vanliga misstag (nästan) alla gör:

1. Glömma av att barnet behöver dig

Malin Bergström är forskare och barnpsykolog. Hon menar att steg ett är att komma ihåg att det är en fullkomligt sprakande liten hjärna som håller på att utvecklas, och att det i första hand är barnet som är offer för sin egen utveckling.
– På samma sätt som man som förälder blir offer för en jobbig period, så blir barnet offer för att inte kunna hålla sitt humör, inte veta vad hen vill och inte kunna göra det hen skulle vilja göra. Påminn dig själv om att det är ett väldigt litet barn, som behöver väldigt mycket vägledning. Det tänket tycker jag är a och o, den tanken kan man falla tillbaka på om man har en riktigt trotsig dag.

2. Vara för konsekvent – istället för lyhörd

Väldigt ofta får föräldrar höra att det är viktigt att vara konsekvent. Och visst finns det regler som inte bör tummas på, men det finns också mycket att vinna på att vara lyhörd.
– Ofta tänker man att man ska vara konsekvent för att det ska underlätta på något sätt, kanske minska utbrotten eller göra livet tryggare för barnet. Men om man är två föräldrar som försöker att alltid ha samma principer, så leder det ofta till att båda ibland tummar på vad man tycker känns rätt i stunden, det som är ens lyhördhet som förälder. Och det är den man ska värna om, säger Malin Bergström. Hon menar att man inom barnpsykologin även talar om att det är en rikedom för barnet att ha vuxna omkring sig som är olika, och därigenom lär sig dubbelt så mycket.

3. Tro att det är hopplöst

Om man har en två- eller treåring som ofta krisar, är det lätt att känna att “såhär kommer det alltid att vara”. Men ett barn som har en intensiv trotsålder behöver inte alls ha jobbiga skolår eller en tuff tonårstid.
– Min erfarenhet är snarare att de som är värst i trotsåldern är barn som har en längtan efter självständighet. De kan vara väldigt frustrerade över att inte få bestämma över sig själva, och inte kunna uttrycka sig för att få som de vill, säger Malin Bergström. De barnen kan tvärtom bli mer tillfreds med livet när de till exempel kommer till skolan, och förstår vad som gäller och att de har möjlighet att styra mer själva.

4. Inte hjälpa barnet över tröskeln (ibland behövs det bokstavligt talat!)

Det är ofta vid olika typer av övergångar, det som ibland kallas tröskelsituationer, som kaoset ofta bryter ut. Barn har inte samma förmåga som vi vuxna att tänka framåt, utan är experter på att vara här och nu. Ibland måste man som förälder mentalt, och ibland fysiskt, lyfta barnet över trösklarna. Ofta handlar det om att förbereda barnet i tid, som när man ska hemifrån och ha en tid att passa. Men det kan även handla om att vara uppmärksam på när barnet vill vidare under dagen – de flesta föräldrar har nog varit med om en helgmorgon som först verkade lugn och skön, men plötsligt byts mot kaos när man inte lyckats aktivera barnet i tid.

5. Resonera för mycket

– Det är helt hopplöst att försöka resonera med ett barn som har ett utbrott. Man kan försöka prata efteråt, när de lugnat sig. Inte skälla, men beskriva vad det var som gjorde att man själv reagerade som man gjorde, säger Malin Bergström. 
Istället för att försöka prata där och då, finns det inte mycket annat man kan göra än att bara hantera situationen – även om det mest innebär att man avbryter situationen, stoppar ner barnet i vagnen och tar sig hem.

6. Glömma din egen anger management

Ditt främsta trumfkort är ditt eget humör. Även om det kan vara nog så svårt.
– Se till att vara i tillräcklig form för att hålla dig vuxen genom det här, det är ett viktigt ansvar att ta, även om det kan låta hårt. Fundera på hur du kan sänka kraven på annat för att orka igenom den här perioden, säger Malin Bergström.
När du känner att ilska och irritation börjar krypa på, se till att ta den där berömda time-outen för att lugna dig själv.
– Dra upp suffletten så får barnet skrika en stund i vagnen medan du lyssnar på lite musik eller radio istället, för att komma på bättre tankar!

7. Inte ha skoj och busa!

Det kanske inte fungerar när konflikten är i full gång, men innan man redan själv känner sig irriterad, så är humorvägen rätt väg att välja.
– Det är ett bra sätt att hantera trotsiga barn, att avleda dem och försöka skoja bort saker, att kittla en arg tvååring kan vara ett bra sätt att få den på andra tankar, tipsar Malin Bergström. Humor kan med fördelar användas även gentemot andra vuxna. Många känner säkert igen hur det kan kännas när dagishämtningen inte direkt går som på räls, och det känns som om andra föräldrar tycker att man är hur sopig som helst.
– Den sociala skammen kan leda till att man känner sig extra arg och irriterad. Då kanske ett avväpnande skämt riktat mot de vuxna kan hjälpa även där.

BONUS: Kämpa! ♥

Du fixar det här. Andas! Andas! Andas!

Och du, lyssna på det här poddavsnittet: