Tre familjer berättar: "Så har vi pusslat med föräldradagarna" (bonus: så maxar du dagarna!)

Föräldradagarna kan kombineras på precis lika många sätt som det finns familjer. Sugen på att testa ett annat sätt än att dela upp dem rakt av? Tre pusslande (och inspirerande) familjer berättar om hur de tänkt utanför boxen!

7961.jpg

 
Egenföretagarna 
Paulina och David, med barnen Henny 4 år, och Othilia, 2 månader:

"Jag höll på att krypa ur skinnet när jag var hemma heltid, så nu delar vi veckodagarna"

Paulina och dotter Othilia, 2 månader


Paulina berättar:
"Förra föräldraledigheten fungerade inte så bra för mig. Då var jag hemma på heltid första året. Jag höll på att krypa ur skinnet! Dessutom har vi båda företag som vi vill hålla igång, även om man får sänka tempot rejält. Den här uppdelningen passar oss mycket bättre.
En stor fördel med detta sättet är att det passar mig som person bättre. Det är vanligt att föräldrar mår dåligt under sin föräldraledighet, hur underbart det än är att få vara med den viktigaste och finaste på jorden. En del tänker kanske att anknytningen skulle störas men det är inget att oroa sig för när det bara rör sig om de primära vårdnadshavarna. Barnen blir lika trygga med oss båda. En annan fördel som egenföretagare, när man är den enda i företaget, är förstås också att man slipper pausa sin verksamhet.
Amningen funkade inte så bra som jag först trodde och hade hoppats, så jag delammar. Dottern gick ner i vikt, trots konstant ammande, så vi fick sätta igång med flaska. Det finns ju fördelar med det, som att jag kunde dra iväg på ett lunchmöte häromdagen. David var då hemma med Othilia och kunde ge henne mat på flaska. Men eftersom jag vill hålla igång amningen så gott det går, så kommer jag jobba hemifrån mycket.
Ett tips till andra som funderar på hur de ska dela upp ledigheten är att väga in flera faktorer när ni planerar, som vad som passar en som person, arbetssituation, ekonomi och så vidare. Se er som en enhet som tillsammans ska rodda familjelivet och hitta en form som ni tror passar er.
 


 
Daniel och Lisa, har Nils 3,5, och Sam 4 månader:

"För oss var det positivt att även jag relativt tidigt fick inblick i hur det faktiskt är att vara hemma"

Bild: Folio Images

Daniel berättar:
“Förra gången delade vi upp ledigheten i tre delar. Först tog Lisa fem och en halv månad, sedan tog jag nio, och sedan tog Lisa tre månader plus en lång inskolning på slutet. Det kom sig av att Lisa fick ett jobberbjudande om ett vikariat som hon gärna ville hoppa på, så det var egentligen inget vi hade planerat från början. Då delammade hon redan, eftersom att mjölken inte riktigt räckte till, så det blev ganska naturligt att trappa ner amningen och gå över till ersättning.
För oss var det positivt att även jag relativt tidigt fick inblick i hur det faktiskt är att vara hemma med en bebis. Det var ju vårt första barn så det var svårt att sätta sig in i innan man stod där. Lisa tyckte nog inte att det var helt lätt att börja jobba så tidigt, men eftersom att hennes vikariat var just nio månader så bestämde vi redan från början att hon skulle ta några månader på slutet, det hjälpte nog en del. Hon tyckte även att det var härligt att få ledighet med ett större barn, och inte bara de första månaderna.
Den här gången tänker vi så småningom försöka få till det så att vi istället delar på veckorna. Kanske Lisa börjar jobba två dagar i veckan om inte allt för lång tid, och jag går ner till tre för att sedan vara helledig på slutet. Det är skönt att tänka att man inte behöver koppla bort jobb helt i nio månader var, om om man inte vill. Man kan både ha kakan och äta den så att säga.”
 


 
Superpusslarna Elsa och Jonas, med dottern Viola, 3 månader:

"Det bästa med vårt upplägg är att vi har kunnat hjälpas åt och att få mycket tid tillsammans"

Elsa och Jonas med dottern Viola

Elsa berättar:
“Vi var hemma de första sex veckorna tillsammans. Jag var hemma på heltid i totalt tre månader och efter tre månader började jag jobba en dag i veckan. Där är vi nu - jag har jobbat två veckor och det har fungerat bra. Från augusti ska jag jobba 60 procent och Jonas jobbar då 40 procent, sedan gör vi så i ungefär ett år tills det är dags för inskolning på förskolan när hon är runt 18 månader.
Vi tyckte det var viktigt att vi båda fick möjlighet att knyta an till vår dotter tidigt och att vi kunde hjälpa varandra, speciellt den första tiden. Vi hade problem med svag viktuppgång och då var det också skönt att åka tillsammans på kontrollerna. Jonas kunde stötta mig i amningen genom att fixa saker runt omkring, som att byta blöjor och gunga bebis. Vi fick också en lugn och mysig tid under de första veckorna eftersom vi var hemma så mycket tillsammans. Jag ville också hålla kontakten med jobbet. Vi tycker också det är viktigt att dela ungefär jämt på föräldradagarna och på det här sättet kommer vi totalt ta ut ungefär hälften var.
Det bästa med vårt upplägg är att vi har kunnat hjälpas åt och att få mycket tid tillsammans som nybliven familj. Med facit i hand förstår jag inte hur jag skulle klarat första veckorna själv, framförallt inte när det var struligt med viktuppgång och amning. När jag jobbar har Jonas flaskmatat med vi utpumpad mjölk alternativt ersättning med flaska.
Det enda negativa är nog ekonomin när båda är lediga. Vi tjänar ungefär lika mycket så därför spelade det ekonomiskt inte så stor roll vem som var hemma. Däremot har vi räknat mycket på när vi ska ta semester, när vi ska ta dubbeldagar, föräldralön från mitt jobb och så vidare, för att få en så jämn inkomst som möjligt. Om vi får ett barn till kommer vi förmodligen göra likadant, men det beror såklart också på vilken situation vi är i just då. Vi skulle absolut se till att vara hemma flera veckor tillsammans precis i början.
 


BONUS: Tänk på detta för att maxa dina dagar

  • Vad är viktigt för er? Gör upp en plan för hur länge ni har tänkt att vara hemma, och när det passar att barnet börjar förskolan. Hur många dagar i veckan behöver ni ta ut för att klara er ekonomiskt under den här perioden? Om ni tar ut sju dagar i veckan, betyder det att ni kan vara hemma ungefär ett år och tre månader, men många vill vänta längre än så med förskolan.
  • Skydda ditt SGI! När ditt barn fyllt ett år måste du inkomst eller ta ut föräldradagar fem dagar i veckan, annars sjunker eller nollas ditt SGI.
  • Kolla upp om du har rätt till föräldralön. Många kollektivavtal innebär att du har rätt till en del av din lön, under tiden du är föräldraledig. Ofta är det runt 10 procent av lönen.
Lisa Stevik

Lisa Stevik

22 april, 2018

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.