9 bästa apparna för första åren med barn – stor guide för småbarnsföräldrar!

Det finns appar för i princip allting numera och att bli förälder är förstås inget undantag. Med rätt appar finns det nästan ingenting du inte klarar av – här är de nio bästa för de första åren med små barn i en stor guide!

Nybliven förälder

1. Baby Tracker – koll på mat, blöjbyten och sömn

Att hålla koll på rutiner som amning, blöjbyten och sömn är sannerligen inte det lättaste när dagarna (och timmarna!) börjar gå ihop i småbarnströtta föräldrahjärnor. I Baby Tracker kan ni logga vad som händer under dagarna. Över tid hjälper detta er att se mönster i bebis beteende. Appen fungerar dessutom utmärkt att använda till flera barn!
Gratis version finns.

AppStore / Google Play
 

2. Växa och upptäcka världen – Wonder weeks

Vissa dagar kan det kännas som att vad du än gör så GÅR det inte att trösta. I appen Wonder Weeks (Växa och upptäcka världen) går det ibland att få en förklaring till varför det kan vara så. Det är nämligen en personligt anpassad veckokalender som håller koll på barnets mentala utveckling. Den hjälper dig att förutse och förstå bebisens olika faser, och visar t.ex. ett litet åskmoln på dagar när bebisen av olika anledningar är på lite sämre humör.

AppStore / Google Play
 

3. White Noise Baby – ljud som lugnar

Många små barn har svårt att somna när det är för tyst, och olika typer av brusljud (white noise) kan hjälpa bebis att komma till ro. Den här appen spelar upp sådana ljud, även medan du använder andra appar. Den spelar automatiskt upp ljud om bebis vaknar och gråter och den loggar dessutom när barnet vaknat och hjälper dig därmed att få koll på hur sömnen fungerar. Appen kostar en engångssumma, till skillnad från många andra liknande appar som är abonnemangsbaserade.

AppStore / Google Play
 

Perfekt tajmade sovstunder och bättre sömn för din bebis

BabyNaps är appen för trötta föräldrar som längtar efter bättre sömn. Varje dag får du förslag på sovtider för din bebis i ett sömnschema. När du hittar rutinen sover din bebis lagom mycket på dagen – och gott på natten.


Föräldrar med barn 1-3 år

4. Röda Korset Första Hjälpen

Lika läskigt som livsviktigt! I den här fantastiska appen finns information kring de vanligaste nödsituationerna, och även information kring hur man kan förebygga t.ex. kvävning hos barn. Appen har även ett “nödläge” med enkla steg-för-steg-råd om man skulle befinna sig i en akut nödsituation. Här finns även tips för hur man ska agera i nödsituationer när man befinner sig i ett annat land. Appen är gratis.

AppStore / Google Play
 

5. Försäkringskassan Mina Sidor

Kanske den tråkigaste appen du någonsin kommer att ladda ner, men också en av de viktigaste. Efter inloggning med mobilt bank-ID kan du enkelt se dina sidor hos Försäkringskassan, och kanske det smidigaste av allt: ansöka om VAB direkt i appen, och dessutom hålla koll på VAB-dagarna i en speciell kalender. I appen kan du även ansöka om föräldrapenning för de första 10 dagarna! Appen är gratis.

AppStore / Google Play
 


Bra oavsett bebisens ålder

6. Strong Mom – stärk hela kroppen efter graviditeten

Att föda barn är en stor påfrestning för hela kroppen. Strong Mom är ett komplett träningsverktyg för mammor före, under och efter graviditet. Appen fokuserar på att stärka din kropp inför nio månaders graviditet, hjälper dig att bygga upp styrka på ett säkert sätt under graviditeten, och att successivt återhämta kroppen efter graviditet och förlossning.

AppStore / Google Play
 

7. 1177 Vårdguiden – uppslagsverk skönt att ha nära till hands

1177 Vårdguiden är en sån app som du kanske aldrig skulle tänkt på att ladda ner, men när du väl gjort det undrar du varför du inte gjort det så mycket tidigare. Här kan du se journaler och recept och även få generell information kring t.ex. förkylning eller feber hos barn. Appen är gratis. 

AppStore / Google Play
 

8. Baby Monitor 3G – håll koll på bebisen (överallt!)

Skulle bebis somna någonstans där ni inte har tillgång till er vanliga babymonitor finns det givetvis en app även för detta. Det finns faktiskt en hel uppsjö av sådana appar, men Baby Monitor 3G är vår favorit! Appen kräver två enheter men dessa kan kombineras hur som helst, t.ex. telefon-padda eller telefon-telefon. Den har obegränsad räckvidd och kan sända både ljud och video live, och du kan till och med lugna ditt barn via appen. Appen kostar 40 kronor.

AppStore / Google Play
 

9. Baby Story – skapa månadsbilder som minne

Det blir onekligen många foton på en ny liten bebis. Vill du skapa personliga hälsningar eller göra gulliga månadsbilder är Baby Story appen för dig! Lägg till fina stickers och text, och ladda sedan enkelt upp bilderna på sociala medier eller skicka direkt till dina nära och kära. Appen är gratis att ladda ner, och man får väldigt många stickers med i gratisversionen. Appen är gratis.

AppStore