Träna eller handla när barnen är på förskolan? Här är reglerna kring vad som är okej att göra!

Är det okej att träna eller handla innan hämtning på förskolan? Och får jag vabba med ett barn och lämna det andra? Här får du svar på vanliga frågor kring exakt vad som är okej att göra medan ditt barn är på förskolan.

11655.png

I grundskollagen står att barnet får gå i förskolan ”så mycket de behöver med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier, eller om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt.” Men vad betyder det egentligen? Det reder vi ut!

Varierar från kommun till kommun

Amanda Larsson är chef för juridik och ärendehantering i Göteborgs stad, dit kommuner kan vända sig för råd om de är osäkra på vilka regler som ska gälla hos dem. Det är upp till varje kommun att tolka grundskollagen, och ett kooperativ eller fristående förskola kan välja att göra tolkningar. Vi gav Amanda och hennes kollega Olof ett par olika klassiska exempel om vad man får eller inte får göra när barnet är på förskolan. Här är deras råd:

***

Är det okej att träna eller handla innan hämtning på förskolan?

Svar: Nej, inte okej!
– Om vårdnadshavaren väljer att ta ledigt en längre stund på dagen finns inte rätten att ha barnet på förskolan, meddelar Amanda Larsson.
– Omsorg erbjuds inte när en vårdnadshavare är ledig, att exempelvis handla innan hämtning på förskolan är därför inte tillåtet, instämmer hennes kollega Olof Fredholm.

***

Men handla och träna på lunchen då?

Svar: Ja, kör på!
- På lunchen är du fri att träna och handla hur mycket du vill, orkar och hinner!

***

Ha barnen på förskolan under friskvårdstimmen, får jag det?

Svar: Ja, absolut!
- Det är en timme arbetstid som arbetsgivaren valt att ersätta med friskvård, och helt okej att använda som den är tänkt – men då ska du inte ha checkat ut från jobbet!

***

Ta ledigt en timme på dagen, och jobba ikapp den på kvällen är väl okej?

Svar: Nej, nej!
- I dag är det många som jobbar flexibelt, kanske hemifrån ibland eller i egen firma. Vissa kanske även kan välja att jobba lite på kvällen eller helgen, något som däremot inte betyder att man är fri att göra annat när barnet är på förskolan.
– Skollagens reglering ger inte utrymme för att vårdnadshavaren ska göra andra saker på arbetstid och sedan arbeta när förskolan är stängd och barnet är hemma. Jag tror det är viktigt att man tänker att man får jobba den tiden då man har barnomsorg, och att man då inte göra annat, säger Amanda Larsson, och menar att även om det kan låta oflexibelt, så är det viktigt med tydliga regler, så att det blir lika för alla barn och föräldrar. 
– Det ska inte vara godtyckligt, så att man i en viss del av staden har vissa privilegier som inte finns i en annan del av staden.

***

Får jag flexa ut tidigare och passa på att göra ärenden innan hämtning på förskolan?

Svar: Nope!
– Flextid har många och det kan vara svårt att säga exakta tider till förskolan. Flexar du ut måste du förstås inte vänta med att hämta upp ditt barn till den tid du bestämt. Men du har inte heller rätt att flexa ut och gå och göra något roligt och sedan hämta barnen, barnomsorg finns motsvarande den tid man förvärvsarbetar. Samma gäller om du är kompledig en dag i mitt veckan – då kan lagen tolkas på så sätt att du inte har behov av förskola, eftersom du är hemma och ledig.

***

Vabba med bara ett barn, och lämna det andra på förskolan?

Svar: Ja, helt okej!
- Om du har två barn på förskola, och ett är sjukt, går det fint att lämna det friska barnet och bara vara hemma med det sjuka. Detta gäller förstås med det viktiga undantaget att om det gäller magsjuka, eller andra mycket smittsamma sjukdomar, så får båda barnen stanna hemma.

***

Får jag lämna barnen på förskolan när jag själv är sjuk?

Svar: Ja, det får man!
- Om du är hemma och är sjuk, men barnet är friskt, är det välkommet till förskolan och du kan kurera dig i lugn och ro.

***

Får jag sova ikapp efter nattarbete och ha barn på förskolan?

Svar: Yes, du får absolut sova!
- Den som jobbar obekväma tider, och är hemma en förmiddag för att sova ikapp ett nattpass behöver inte ha barnen hemma under den tiden. Det finns reglerat i lag att man har rätt till vilotid efter nattarbete. Ofta brukar det vara så att barnen till de föräldrarna går kortare dagar, de är med på morgonen men hämtas tidigare, när den vuxna sovit ikapp, säger Amanda Larsson.
 


Psssst… Kolla med din kommun eller förskola!

Det är upp till varje kommun att tolka grundskollagen, och ett kooperativ eller fristående förskola kan välja att göra egna tolkningar, så det går inte att ge några definitiva ja eller nej på frågorna du just läst. Om du är osäker på vad som gäller på din förskola, fråga personalen som i sin tur kan rådgöra med kommunen om det uppstår några frågetecken.

Lisa Stevik

Lisa Stevik

02 november, 2019

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.