Torkar du bort kladd direkt? Därför ska du INTE göra det!

Har du ett litet kladd-monster hemma? Grattis! Det är nämligen ett bra sätt för att upptäcka nya smaker och konsistenser. Här kommer därför våra bästa råd som får ditt barn att gilla maten — och tips kring hur du hanterar kladdet!

5345.jpg

Tålamod, tålamod, tålamod!

I början när barn utforskar mat görs det genom att pilla och känna (läs: kladda) innan modet kommer att också smaka på maten. Generellt kan ett barn behöva testa en smak och konsistens 8-15 gånger innan de gillar den. Det de fått känna på känns mer bekant - och därmed vill de stoppa det i munnen. Det tar också olika lång tid för barn att komma igång med ätandet, så stressa inte (även om det är svårt ibland). Tålamod är alltså din bästa vän när ditt barn börjar äta.

Äta tillsammans

Något som också är positivt för att barn vill äta är att alla i familjen äter tillsammans, och att barnet själv får plocka med maten. Det kan bli lite mer stök och kladd (minst sagt), men som du säkert vet gör barn som vi föräldrar gör. Skapa en lugn stämning genom att till exempel stänga av fläkten och att ha allt framdukat, så att ni slipper spring.

Svårt att inte torka av?

Som förälder är det svårt att motstå att torka kladdet mellan var och varannan tugga. Det är inte heller helt ovanligt att man samtidigt säger något i stil med ”usch, vad kladdigt!”, vilket kan vara onödigt om du vill skapa en positiv atmosfär vid matbordet. Försök istället att undvika att torka av så länge det går. Och du behöver så klart inte låta barnet gå loss totalt vid matbordet varje gång, utan välj någon måltid om dagen då det är fritt fram att kladda. Att barnet själv får fånga upp mat som hamnat vid sidan av munnen hjälper dessutom till att träna motoriken i tungan och läpparna.


Så hjälper du ditt barn till att gilla maten

  1. Välj olika smaker och olika konsistenser för att uppmuntra och väcka nyfikenheten att utforska maten. Och ge inte upp för fort! Bebisar behöver nämligen prova smaker 8-15 gånger innan de börjar gilla dem (speciellt sura och beska smaker). Desto större anledning att få känna och smaka sig fram själv!
  2. Du behöver inte laga all mat från scratch för att ge ditt barn matupplevelser. Ett enkelt sätt när barnet är redo att börja testa olika konsistenser är gröt och färdig barnmat. Då behöver du inte själv förbereda massor av olika maträtter, utan det blir enkelt att skapa variation på matbordet.
  3. Upptäck tillsammans. Ett sätt att göra matupplevelsen positiv är att själv vara involverad. En vanlig grej är att barn exempelvis brukar vilja mata sin förälder. Det är barnets sätt att kommunicera och äta tillsammans. Uppmuntra det och ta gärna någon sked för att visa att du också tycker att det är gott, men var sedan tydlig med att det är barnets mat som han eller hon får njuta av ifred.

... och så orkar du med kladdet (utan att tappa det totalt!)

Det kan kännas tålamodsprövande när den lilla handen plaskar med mjölken eller hela ansiktet ligger i köttfärssåsen, men kom ihåg att det är en fas och att det går över så snart barnet har undersökt klart. Här är våra tre bästa tips för att orka med kladdet utan att bli fullkomligt tokig (!!):

  1. Ha en tålig matta under stolen som är lätt att torka av. Det finns genomskinliga vaxdukar eller golvskydd att köpa. Eller lägg en handduk på golvet och skaka av efter middagen.
  2. Använd oömma kladda-med-maten-plagg som är lätta att tvätta eller köp ett skyddsförkläde (här snackar vi heltäckande!). IKEA har billiga och bra! På så sätt kan du åtminstone släppa nojigheterna kring fläckar på kläderna.
  3. Köp en snygg-snygg sopborste som kan stå framme och agera inredningsdetalj så slipper du leta fram den ur skåpen varje gång (och dessutom blir det lite roligare att städa!).

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.