Tågluffa med barn? Stor guide med ALLT du behöver veta!

Går det att tågluffa genom Europa med små barn? Absolut, säger influencern Emma Sundh, tågsemester är mycket smidigare än att flyga. Här får du veta ALLT du behöver inför att tågluffa med barn.

12466.jpg

- Aldrig tidigare har jag träffat så många intressanta människor. Att resa med tåg är väldigt socialt utan att vara påtvingat. Men mest imponerad blev jag av hur enkelt det var att tågluffa med barn, säger Emma Sundh, hållbarhetsinfluencer och en av grundarna till nätverket klimatklubben.se.
Semesterresan med tåg från Stockholm till Paris med maken Johan och Majken, 6 månader, blev en glad överraskning på många sätt.
- När vi lämnade Sverige tittade folk upp från sina telefoner och började prata. För att inte tala om alla som lekte och underhöll Majken, berättar hon.
Det var när Emma räknade på sin klimatpåverkan som hon insåg att ekvationen inte gick ihop (här kan du testa din egen på Klimatkalkylatorn.se!). En enda flygresa till södra Europa kostade lika mycket i utsläpp som all hennes mat under ett helt år.
- Det är barnens framtid vi äventyrar och istället för att behöva skämmas när de frågar, för det kommer de garanterat att göra, vad jag gjorde för klimatet bestämde vi oss för att ställa om och byta flyg mot tåg.
 


Emmas guide till att tågluffa med barn

Hur lång tid tog resan med tåg mellan Stockholm-Paris?

- Ungefär ett dygn, om ni inte tar en övernattning på vägen. Vi lämnade Stockholm tidigt på morgonen, bytte tåg i Köpenhamn vid lunch och var i Tyskland vid eftermiddagstid. I stället för att ta nattåget hela vägen till Paris tog vi in på hotell i Hamburg.

På vilket sätt var tågresan enklare än att flyga?

- Att sitta still i en flygstol i flera timmar är ingen höjdare med barn. Friheten i att kunna röra på sig gör tåg automatiskt smidigare. Dessutom är det mer avkopplande och odramatiskt att sätta sig på tåget jämfört med stressen som ofta infinner sig på flygplatser. Nu blev själva tågresan en del av semestern.

Hur ska man tänka inför planering av resrutter när man tågluffar?

- Ska ni åka långt är det klokt att ta nattåg på någon sträcka. Barn älskar det! Att dela upp resandet i olika etapper är också bra och att unna sig att stanna ett dygn på några ställen längs vägen. Planera gärna så att ni har tid att landa på en plats ett par dagar innan det är dags att åka hem.

Var kan man få hjälp med resrutter och tågbiljetter?

- På Facebook finns gruppen Tågsemester där du kan ställa frågor och få massor av bra tips. Tågbokningen.se och Centralens resebyrå i Kalmar är specialiserade på tågresor både i Sverige och Europa och kan hjälpa till med allt från förslag på resrutter till vilken typ av biljett ni ska köpa.

SÅ FUNKAR ETT INTERRAIL-KORT
Interrail-kortet gäller i 31 länder och ser dig möjlighet att tågluffa runt i på nästan alla tåg i Europa. Barn under 12 år reser gratis i sällskap av en vuxen. På en del tåg behövs en platsbiljett utöver interrail-kortet. Det finns sju olika varianter med olika reslängd och resdagar. Du hittar priser och allt du behöver veta på europarunt.se

Emma och dottern Majken. Bild: Emma Sundh

Blev det inte stressigt vid tågbyten med barn?

- Vi hade Majken i en bärsele och ryggsäckar istället för resväskor vilket gjorde av- och påstigningarna mycket enklare.

Hur funkar det med maten på tågen?

- Många tåg har en bistro, men mitt råd är att alltid ta med egen matsäck. Gå loss på delikatesserna i staden ni precis varit i, köp med någon god mat till kidsen och glöm inte vatten. Det blir ett välkommet avbrott att duka upp en liten picknick när en är på en lång resa. Även lätta bestick och en matlåda eller två gör sig bra i packningen.

Största överraskningen med att tågluffa?

- Att det var så smidigt, på alla sätt! De franska tågen var supermoderna och det gick prima att byta blöja på toaletten. Jag har nog aldrig sett så mycket av olika länder. När vi kom till bokskogarna i Tyskland saktade tåget ner så att vi hann se skiftningarna i naturen. Och de små slotten i Frankrike, ah! Det var som att ha bästa naturprogrammet mitt framför ögonen.

Något du i efterhand skulle gjort annorlunda?

- Egentligen inte, jag är väldigt nöjd med vår resa. Nu är vi redo för att åka längre bort och den här gången med en tre- och fyraåring. Det vore kul att göra det tillsammans med en annan familj med barn i samma ålder.

Ett råd till de som är skeptiska till tågsemester?

Bild: Emma Sundh

- Damma av känslan att få längta efter något och se fördelarna i att välja sätt att resa som inte påverkar barnens framtid. Att planera resrutten och läsa om ställen ni vill besöka gör att ni njuter av resan innan den ens har startat.

Emmas bästa packnings-tips för tågluff med barn

  • Rymliga ryggsäckar istället för resväskor. Det underlättar att ha händerna fria när det är dags att byta tåg.
  • Paraplyvagn oumbärlig för små ben som lätt blir trötta. Vi köpte vår begagnad. Prova så att den är enkel att fälla upp och ihop.
  • Bärsele är perfekt att ha till de minsta barnen när ni ska av och på tåg, på utflykter men även för att lättare ta sig runt på tåget.
  • En sjal skärmar av när det är dags för sovstund och en liten kudde för det mysigare.
  • Ladda surfplattan! Små filmklipp, enkla spel eller bilder på familjen att titta på är perfekt underhållning (och en skön paus för dig!).
  • Packa en matsäck med frukt, smörgåsar och dryck. Visst är det lyxigt att få gå till tågbistron, men minst lika mysigt att ha en liten picknick vid sin sittplats.
  • Barnmat och klämmisar är bra att ha med för de första etapperna. Det finns bra barnmat att köpa i andra länder. Extra nappar för att slippa krisen som uppstår när de försvinner.
  • Leksaker att underhålla med! Pixi-böcker tar väldigt lite plats, sällskapsspel, pysselböcker och färgpennor gör att tiden på tåget går snabbare.

Tågluffa med barn - Emma Sundh

EMMA SUNDH

Familj: Maken John och barnen Majken 4 år och Bodil 3 år.
Bor: I Midsommarkransen, Stockholm
Gör: Emma är hållbarhetsinfluencer, en av författarna till boken Gör skillnad och medgrundare till klimatklubben.se
Bästa klimat-tips: För att vi ska rädda våra barns framtid behöver du se din egen inverkan på klimatet istället för att peka mot andra. Ju förr desto bättre. Testa dina utsläpp på exempelvis Klimatkalkylatorn.se. Fakta är så mycket bättre än att gå på känn

Ninna	 Ekbom

Ninna Ekbom

25 februari, 2020

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.