Syskon på väg? Så förbereder du storasyskonet - och undviker svartsjuka!

Hur blir omställningen till att bli storasyskon så enkel som möjligt? Och hur undviker man svartsjuka på bebisen? Vi frågade experten om hur man bäst förbereder sitt barn på att få syskon.

22169.jpg

Hos den som väntar sitt andra barn finns det ofta en tanke som snurrar runt i huvudet, nämligen: Hur ska storasyskonet ta förändringen? Och ja, det kommer att bli en omställning. Hur väl man än förbereder sig hamnar stort fokus på bebisen och ALLA barn reagerar på att det kommer ett syskon. Men har man lagt en bra grund och det första barnet känner sig älskat och tryggt, är förutsättningarna goda för en fin syskonrelation, menar Elisabeth Schönbeck, småbarnspedagog och beteendevetare med inriktning på syskonrelationer.

Här delar hon med sig av sina bästa tips för en fin förstatid med syskon:  

1. Lek babylekar

Genom konkreta lekar kan man förbereda det blivande syskonet på vad som är på gång. Det funkar fint även för det lite mindre barnet som det kanske är svårt att prata och resonera med.
– En sak man kan göra är att på ett pedagogiskt sätt leka babylekar. En docka eller ett gosedjur som man matar med nappflaska, bäddar i vagnen för, byter blöja, tröstar och nattar, säger Elisabeth Schönbeck.

2. Prata positivt

Att det ska komma ett syskon är kul, inte något man behöver stålsätta sig inför!
– Prata om det nya barnet i förväg i positiva ordalag, som ”din kompis”.  Låt storasyskonet få lyssna och klappa på bebisen i magen och sjunga för den för att känna att det är dess eget syskon och kompis där, inte bara föräldrarnas bebis, säger Elisabeth Schönbeck.

TIPS! Satsa på en syskonvagn där storasyskonet kan välja om hen vill sitta framåt eller bakåt. Smart också med en ståbräda, så känner sig storasyskonet lite extra stor.

3. Fixa en välkomstfest

Om det är möjligt - låt syskonet vara hemma när det är dags att komma hem från sjukhuset. Då får hon eller han bjuda in det nya syskonet till sitt hem och kanske göra en liten välkomstfest. Och när vänner och bekanta kommer är det viktigt att inte bara titta på den nya bebisen och ge present till den, utan också ha med en present till storasyskonet för att det nu blivit just storasyskon.

4. Ta uppmärksamhetshjälp

Som förälder är det svårt att inte lägga mycket fokus på det nyfödda barnet. Bara att mata det kan vara en heltidssysselsättning och det kommer garanterat komma stunder när tiden inte räcker till. Då kan det vara en bra idé att kalla in uppmärksamhetshjälp utifrån. Det är en sak som man redan innan kan prata igenom och planera med närstående.
– Mor- och farföräldrar kan till exempel ringa bara till det stora barnet, som får ett eget samtal som inte handlar om småsyskonet, tipsar Elisabeth Schönbeck.

TIPS! Medan pandemin pågår är det ofta svårt att träffa äldre släktingar. Träna redan innan på att ha lekstunder via Facetime eller video, så sitter vanan redan när syskonet kommer.

5. Låt storasyskonet komma först

Mer än en gång kommer det hända att det stora barnet kommer att känna svartsjuka under matningen, men istället för att tillrättavisa, låt hen vara delaktig. 
– Säg: ”Nu sätter vi oss i soffan och läser en bok och myser under filten, och förresten – kan inte lillebror/lillasyster få vara med också och passa på att äta lite under tiden?”. Då behöver inte storasyskonet bråka sig till uppmärksamhet, säger Elisabeth Schönbeck.

6. Vänta med flytt

Visst kan man behöva flytta runt därhemma för att få plats med ytterligare en person, men – om det går – undvik att flytta storasyskonet till förmån för lillebror eller lillasyster.
– Man kanske säger: ”Nu är du så stor så du får flytta till ett annat rum så att bebisen får plats här hos oss”. Men fundera på hur du skulle reagera om du kom hem och din partner sa att: ”Nu får du flytta ut ur vårt sovrum, för nu ska det flytta in en ny här!”. Se istället om ni kan lösa det på ett smidigare sätt, kanske genom att tränga ihop er under en period eller låta en vuxen sova i det nya barnrummet.


3 knep alla borde känna till första tiden med två barn

  1. Satsa på barnstyrd tid! En sak är världens barnpsykologer överens om: barnstyrd tid är ett nästan magiskt recept på att minska konflikter och skapa en bra relation med ditt barn. Det kan vara extra viktigt när ett småsyskon gör entré. Läs mer här om hur du kommer igång med barnstyrd tid.
  2. Skapa tydliga rutiner för storasyskonet! Det blir lätt långa dagar om du är hemma med två barn. Ett smart knep är att tänka som de gör på förskolan: att ha en supertydlig rutin för hur dagarna ser ut. På morgonen kan ni till exempel rita vad som händer under dagen. Det gör att storasyskonet också vet vad hen kan förvänta sig, till exempel att ni alltid går ut efter frukost. Då kan det vara enklare att acceptera att du behöver mata bebisen först, om det sedan finns ett löfte om lek på lekplats.
  3. Acceptera kaoset - och gilla läget! Ibland kommer du stå genomsvettig i hallen med två gallskrikande barn som vägrar overaller. Så är det för alla som får syskon (ja, på riktigt!). Det bästa med barn är att humöret kan svänga lika fort åt andra hållet. Så andas, andas, andas!
Lisa Stevik

Lisa Stevik

23 november, 2021

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.