0-6 månader
Sponsrat inlägg

Storlek 50 eller 56? Vanliga misstag när du väljer bebisens första kläder!

När det närmar sig förlossning finns det ofta många tankar om bebisens kläder. Vilken storlek ska man välja? Och hur många av varje? Här får du våra bästa tips – och dessutom berättar några föräldrar hur de tänkte när de valde kläder. 

9970.png

Artikeln innehåller reklam för Åhléns & Lindex (annonslänkar)

1. Välj inte för krångliga kläder

Bebisar är generellt inte jätteförtjusta i när man drar grejer över huvudet (kanske för att många av dem just haft en intensiv resa med huvudet före?!). Därför är det bra att satsa på omlottkläder, pyjamasar, koftor och mjuka overaller som du helt enkelt lägger ner bebisen i. Byxor med inbyggd strumpa kan funka för vissa, men då måste storleken vara exakt rätt. Därför är det ofta bättre med strumpor (dessa sitter bäst på små mini-fötter!).

2. Så väljer du mellan 50 och 56

Det är omöjligt att veta hur stor bebisen kommer att vara den första tiden, men oavsett behöver du inga enorma mängder kläder i varje storlek. Vi rekommenderar att du köper eller lånar några bodies i storlek 50, men framförallt satsar på storlek 56. Välj byxor med mudd, så kan de bli längre när bebisen växer (som dessa!). Det brukar vara lagom att ha 4-8 st hemma.

3. Kom ihåg att låna och köpa second hand

Många bebisar svischar förbi tiden i storlek 50 och 56. Det handlar ofta om ett par veckor (ibland dagar!). Med andra ord är första tidens kläder som nya, och passar perfekt att låna av vänner och släktingar eller shoppa second hand. Det är också toppen att redan använda plagg har hunnit tvättas ett par gånger och därmed är mjuka och sköna!

4. Vänta in bebisen - handla sen!

Det är okej att ha fixat basen när gäller kläder till bebisen, och sedan köpa det som du märker att ni behöver. Då kan du dessutom komplettera i rätt storlek utifrån hur stor bebisen faktiskt blev och vad ni fått i present. Helt perfekt att shoppa på nätet och slippa ge sig ut i affärer (här hittar du precis allt du behöver!).


Så här mycket kläder rekommenderar vi


Så valde vi kläder den första tiden - 3 föräldrar berättar

Natalie med dottern Nova, 4 månader:

Omlottbodies är en 10-poängare!

“Jag tyckte de var svårt att veta hur mycket man skulle ha av varje plagg. Jag tänkte tillslut så här: antingen köper man lite fler bodies eller så köper man lite färre, men får tvätta oftare. Jag älskar omlottbodies - de är en 10 poängare om man har en liten som kräks mycket och vill slippa dra tröjan över huvudet. Lätt att få på i alla lägen!”


Emelie med sonen Casper, 8 månader:

Kör på mjuka, sköna plagg!

“Jag köpte mest i storlek 56 och något enstaka plagg i storlek 50. Sen vet man aldrig hur mycket man behöver. Mitt bästa råd är att inte köpa för mycket i samma storlek, och kör på mjuka sköna plagg. Pyjamaser kan vara bra att ha ett gäng och då kan man ta en större storlek, det gör inget om de är rymliga.”


Louise med dotter, 5 månader:

Klänning är omständigt de första månaderna!

“Vi upptäckte snabbt hur omständigt det var att mysa med vår dotter när hon hade klänning på sig första månaderna. Klänningen åkte upp (många klänningar saknar knäppning i grenen), så snabbt upptäckte vi att byxor och bodies var det bästa att köpa till en så liten. Nu hade jag satsat mer på omlottbodies, då blöjan ofta läckte i början och då är det smidigaste sättet att få bort de smutsiga kläderna.”


Evelina Åkerberg

Evelina Åkerberg

13 april, 2023

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.