Storlek 50 eller 56? 4 vanliga misstag att undvika när du väljer bebisens första kläder (och 10 föräldrar berättar hur de valde!)
Bild: Folio Images

Storlek 50 eller 56? 4 misstag att undvika när du väljer bebisens första kläder (och 10 föräldrar berättar hur de valde!)

När det närmar sig förlossning finns det ofta många tankar om bebisens kläder. Vilken storlek ska man välja? Och hur många av varje? Här får du våra bästa tips – och dessutom berättar 10 föräldrar hur de tänkte när de valde kläder. 

1. Välj inte för krångliga kläder

Bebisar är generellt inte jätteförtjusta i när man drar grejer över huvudet (kanske för att många av dem just haft en intensiv resa med huvudet före?!). Därför är det bra att satsa på omlottkläder, pyjamasar och jumpsuits som du helt enkelt lägger ner bebisen i. För vissa funkar det jättebra med att byxan har en inbyggd strumpa, men viktigt att storleken är rätt så att foten hamnar på rätt plats. Strumpor har nämligen en tendens att aldrig sitta kvar på små mini-bebisfötter.

2. Köp inte för mycket kläder i minsta storlekarna

Ja, detta är faktiskt det vanligaste misstaget. Det är omöjligt att veta hur stor bebisen kommer att vara den första tiden, men oavsett behöver du inga enorma mängder kläder i varje storlek. För dig som inte har enkel tillgång till tvättmaskin hemma kan det vara bra att ha något fler klädalternativ, för att slippa tvätt-dagar alltför ofta. Vi rekommenderar att du köper eller lånar någon eller några bodies i storlek 50, men satsar på storlek 56. Det passar för de flesta bebisar (de som är lite mindre kan ha uppvikta ärmar). Det brukar vara lagom att ha 4-8 st hemma.

3. Kom ihåg att låna och köpa second hand

Många bebisar svischar förbi tiden i storlek 50 och 56. Det handlar ofta om ett par veckor (ibland dagar!). Med andra ord är första tidens kläder som nya, och passar perfekt att låna av vänner och släktingar eller shoppa second hand. Det är också toppen att redan använda plagg har hunnit tvättas ett par gånger och därmed är mjuka och sköna!

4. Tänk inte att ALLT måste vara klart

En stor del av förberedelsen inför att bebisen kommer brukar vara att tvätta precis alla kläder och bunkra upp en hel garderob. Men allt måste inte vara klart! Det är okej att ha fixat basen när gäller kläder till bebisen, och sedan köpa det som du märker att ni behöver. Då kan du dessutom komplettera i rätt storlek utifrån hur stor bebisen faktiskt blev och vad ni fått i present. Helt perfekt att shoppa på nätet och slippa ge sig ut i affärer (här hittar du precis allt du behöver!).

Så här mycket kläder rekommenderar vi:

 • 4-8 st omlottbodies
 • 4-8 st mjuka byxor
 • 4 par strumpor
 • 3 pyjamasar
 • 1-2 st kofta
 • 3 st sparkdräkter
 • 2 st tunna mössor
 • Vintertid: 1 tjockare mössa
 • Vintertid: 1 st ulloverall
 • Vintertid: tossor
 • Vintertid: vantar
 • Vintertid: fleeceoverall eller fodrad overall

Så valde vi kläder den första tiden – 10 föräldrar berättar!

Angie med sonen Nils, snart 9 månader:

Onödigt att köpa för många dyra plagg i storlek 50 och 56!

“Vi fick otroligt mkt begagnade kläder av familj och vänner, vilket var/är ovärderligt. När vi själva köpte kläder inför bebis ankomst försökte vi vara praktiska. Jag köpte många ”slit och släng”-bodies i små strl med matchande tights med fötter på. Mitt mål var att slippa ge mig ut och handla kläder till bebis de första veckorna efter förlossningen. Så här i efter hand hade jag köpt färre plagg i minsta storlek (50)! Vår son vägde 5 kg när han föddes så för oss var strl 50 helt onödigt.. Dessutom var det mitt i varmaste sommaren så han hade knappt kläder på sig sin första månad. Överlag går ju de små storlekarna åt fort, så det är onödigt att köpa fina och dyra plagg i strl 50 och 56. Ju högre storlek desto längre period kan barnet ha det.

***

Ellen med dottern Sigrid, 9 veckor:

Vår dotter var så liten att storlek 44 behövdes i början

“Många rådde oss att köpa mest i strl 56, men vår dotter var så liten att strl 44 behövdes i början – som tur var hade vi fått låna några plagg av vänner. Jag köpte till största del begagnat, från second hand-butiker och ärvde från vänner. Mjuka omlottbodys och byxor som känns snälla och inte sitter åt på lilla bebiskroppen! För miljön och plånboken – köp begagnat! Tradera har gett oss så många fina fynd till Sigrids garderob! Mitt bästa tips är också att köpa fler pyjamasar: det går åt fler än vad man tror!”

***

Kristina och Markus med sonen Lowe, 6 månader:

Pyjamasen gärna får ha fötter!

“Nu i efterhand vet jag att omlottbodies var mycket smidigare än dem man drar över huvudet och att pyjamasen gärna får ha fötter. Att låna kläder har fungerat otroligt bra, dock är det viktigt att ha koll på vilka kläder som kommer varifrån när de ska lämnas tillbaka. För att underlätta den processen brukar jag lägga ut alla kläder i en storlek på golvet och ta en bild. På så sätt kan jag bara titta på bilden och lämnar tillbaka kläderna allt eftersom Lowe växer ur dem. Självklart har vi även köpt en del kläder också men dem plaggen kan jag nog faktiskt räkna på min och sambons händer. Det känns bra att ha möjligheten att ärva och låna kläder, dels för plånbokens skull, men även för miljöns skull.”

***

Emma med dottern Cleo, 7 månader:

Hon var mest i blöja första månaden

“Jag var säker på att vi skulle få en stor bebis och resonerade hellre lite stort än för litet så vi köpte nästintill bara storlek 56, men så här i efter hand skulle jag köpt något mer plagg i storlek 50. Jag köpte främst omlottbodies, och alla kläder i de minsta storlekarna köpte vi nytt, men efter det har vi ärvt en del. I övrigt skulle jag inte göra något annorlunda, hon var mest i blöja den första månaden ändå. Mitt bästa råd är att inte stressa när det gäller kläder. Ha en liten grund och resten löser sig. Köp hellre mer i större storlek så kan dom ha kläderna lite längre.

***

Natalie med dottern Nova, 4 månader:

Omlottbodies är en 10-poängare!

“Jag tyckte de var svårt att veta hur mycket man skulle ha av varje plagg. Jag var inne på många olika sidor och sökte och fick höra många olika råd om vilka kläder, storlekar och hur mycket av allt man skulle ha. Jag tänkte tillslut så här: antingen köper man lite fler bodies eller så köper man lite färre, men får tvätta oftare. Jag älskar omlottbodies – de är en 10 poängare om man har en liten som kräks mycket och vill slippa dra tröjan över huvudet. Lätt att få på i alla lägen!”

***

Alexandra med dottern Vera, 11 månader:

Spara prislapparna på kläderna

“Jag köpte mycket nytt, men försökte köpa en del begagnat också. Men det blev ändå så att de nya kläderna blev ens egna favoriter. Jag tänkte också mycket på materialet och hållbarheten. Så mjuka, ekologiska kläder blev det mycket av. Det där med att barnen hinner använda kläderna en gång innan de vuxit ur dem, det är ingen myt! Om du är osäker på hur mycket du behöver, ta inte bort prislapparna! Sparar du prislapparna så kan du lämna tillbaka de som inte blev använda. Och man har tid att tvätta när man kommit hem från BB!”

***

Emelie med sonen Casper, 8 månader:

Kör på mjuka, sköna plagg!

“Jag köpte mest i storlek 56 och något enstaka plagg i storlek 50. Sen vet man aldrig hur mycket man behöver. Jag köpte hellre lite större, så kan man vika upp ärmar och ben i början. Jag valde mest omlottbodies, eftersom bodies man trär över huvudet på små bebisar är bara bökigt. Och har blöjan läckt blir det ännu bökigare att få av kläderna. Mitt bästa råd är att inte köpa för mycket i samma storlek, och kör på mjuka sköna plagg. Pyjamaser kan vara bra att ha ett gäng och då kan man ta en större storlek, det gör inget om de är rymliga.”

***

Marlie med sonen Elvis, 7 månader:

Vi handlade väldigt lite kläder innan bebisen föddes

“Vår son var beräknad i slutet av en jättevarm sommar så det svåraste var helt klart vad för typ av kläder han skulle behöva i vilken storlek – skulle värmen hänga kvar eller inte? Vi handlade väldigt lite kläder innan bebisen föddes, men det vi köpte mest av var omlottsbodies för smidigheten och pyjamaser. När Elvis kom var han en ganska stor bebis så 50 vad snudd på onödigt för oss. Mitt bästa tips till blivande föräldrar är att shoppa några guldkorns-set med kläder i butik, men sen satsa på begagnat. Kläderna hinner knappt slitas. Tradera är toppen! Jag brukar tänka på föräldradagarna när jag shoppar – och där vill iaf jag snåla! :)”

***

Elin med sonen Arvid, 10 veckor:

Det behövs inte lika många byxor som bodies

“Vi har inte köpt ett enda nytt plagg utan fått i princip alla kläder av släkt och vänner. Det mesta är ärvt av Arvids kusin. Vi har tvättmaskin och då behövs inte lika mycket kläder. Dessutom, eftersom Arvid var 56 cm när han föddes, kunde vi lägga undan allt i storlek 50 direkt. Mina bästa tips är pyjamasar med dragkedja, som går att dra både uppifrån och nerifrån, som är toppen på natten när man behöver byta blöja. Och sparkdräkter är smidiga, men tyvärr är det luvor på de vi har, vilket är i vägen när bebisen ligger ner i famnen eller när hen ska sova. Det är en fördel att ha byxor som matchar flera bodies, om man har en bebis som kräks mycket så byter man body oftare än byxor. Det behövs därför inte lika många byxor som bodies.

***

Louise med dotter, 5 månader:

Klänning är omständligt de första månaderna!

“Vi visste att vi skulle vilja köpa mer när bebisen väl var hos oss. Egentligen ville vi köpa på oss massa när vi väntade på bebisen, men man får hejda sig. Vi upptäckte snabbt hur omständligt det var att mysa med vår dotter när hon hade klänning på sig första månaderna. Klänningen åkte upp (många klänningar saknar käppen i grenen) och man ville ju inte att hon skulle frysa, så snabbt upptäckte vi att byxor och bodies var det bästa att köpa till en så liten. Nu hade jag satsat mer på omlottbodies, då blöjan ofta läckte i början och då är det smidigaste sättet att få bort de smutsiga kläderna.”