"Stopp! Min kropp!" Så pratar du med ditt barn om att sätta (livsviktiga) gränser

Hur lär man sina barn vad som är rätt och fel kring kroppen? Hur får man dem att berätta, om någon gör något de inte gillar eller förstår? Och hur bra koll ska man som förälder ha på vad som händer på nätet? Vi frågade experten!  

28852.png

Grundbudskapet till våra barn är att närhet är värdefullt och viktigt. Vi kommer aldrig att helt kunna stoppa sexuella övergrepp mot barn, men vad vi kan göra är att ge barnen verktygen de behöver för att veta att något är fel. Det är en förutsättning för att våga berätta direkt och få hjälp och stöd snabbt.
- Det är otroligt krasst, men för barn 0-6 år är det övergrepp av någon person som hen känner sig trygg med som är vanligast. Främst någon inom den närmaste kretsen, säger Lisa Björklund, verksamhetschef för ATSUB/Göteborg, Anhöriga Till Sexuellt Utnyttjade Barn och Ungdomar.
- Det finns mycket vi kan göra för att stärka våra barns integritet och lära dem vad som är rätt och fel runt den egna kroppen, säger Lisa. Det är aldrig för tidigt att börja prata och det finns många bra böcker som vi kan ha till hjälp.


Prata om kroppen tidigt

Små barn är fascinerade av sina kroppar och det är med hjälp av dem de upptäcker världen. Att tidigt förstå kroppens värde, och att de är med och bestämmer över den, ger en trygghet för att våga berätta när någon gör något de inte gillar eller förstår.
- Bästa kroppspratet är stunder som du fångar i vardagen. Berätta om vad du gör när du tvättar, smörjer in eller byter blöja. Var tydlig med att vi har områden på kroppen som är privata. Sätt namn på de privata delarna som snippan, snoppen och rumpan, säger Lisa.
Även munnen är privat och ett känsligt område. Därför är det viktigt att inte tvinga in något i barnets mun vid matning eller tandborstning.
- Att få äta själv, även om det blir rejält kladdigt, stärker känslan att bestämma över sin egen kropp, fortsätter hon.
Låt barnet göra saker som är kopplade till kroppen som att klä på sig eller torka sig efter toalettbesök när hen är redo för det.
- Ibland måste du gå emot barnets vilja, till exempel när det är nödvändigt att tvätta sig, och då behöver du sätta ord på varför du gör det för att hjälpa barnet att förstå.


Lästips! Barnen i Kramdalens viktiga pekbok av Andreas Sjölander och Emelie Sjölander. Pekbok för det tidiga samtalet om kroppens privata delar och rätten att säga stopp.


Hjälp ditt barn att sätta gränser

Fundera på vilka signaler du själv sänder ut när det gäller kontakt och närhet till släktingar och vänner. Ofta är förövaren någon barnet känner och kanske tycker om.
- Tvinga inte barnet att krama, pussa eller sitta i knäet även om det är någon de tycker om. Fråga i stället om hen vill kramas. Det lär barnet att förstå att hen har rätt att säga nej och visar på möjligheten att sätta sina egna gränser.
Prata gärna om hur viktigt det är att vuxna lyssnar när barn säger nej. Då får de inte fortsätta utan måste respektera vad barnen säger. Det är en bra väg till att visa vad samtycke innebär.
Vid 4-5 års ålder kan det vara dags att prata om att det finns människor som ibland gör saker med deras kropp som de inte vill.
-Det är viktig att inte skrämmas. Prata om att det är alltid är okej att berätta för någon annan vuxen vad som hänt. Även om personen som gjort saker de inte vill säger att de inte får berätta.

Skilj på bra och dåliga hemligheter

Ett sätt att lära sig att känna igen det som inte känns bra är att öva på bra och dåliga hemligheter.

  • En bra hemlighet är till exempel att man inte får berätta vad mamma ska få i födelsedagspresent. Bra hemligheter berättar man inte om, men de gör en glad och skapar ett spännande pirr i magen.
  • En dålig hemlighet kan vara att någon tagit ett foto vid toalettbesöket. Dåliga hemligheter skapar oro och de känns inte bra i magen. Dåliga hemligheter ska man alltid berätta om.

4 bra kroppsregler för små barn

  1. Var tydlig med att vi har områden på kroppen som är mer privata än andra.
  2. Ingen får tvinga barnet att visa eller röra snippan, snoppen eller rumpan. Varken på sig själv eller på andra.
  3. Ingen får röra barnets privata områden på ett sätt som hen inte förstår. Ibland behöver vuxna t ex en doktor eller förskolelärare göra det men då måste de förklara vad de gör och varför.
  4. Barn har alltid rätt har rätt att säga nej, även om det är någon de tycker om.

Att prata om nätet är bästa skyddet

Oavsett ålder är det viktigt att ta del av vad ditt barn gör på nätet. Inte minst för att lära dig om olika plattformar och vad det finns för sekretessinställningar. Där barn är finns också förövarna och de är väldigt duktiga på att kontakta dem.
- Bästa sättet att bidra till ditt barns trygghet på nätet är att vara intresserad. Ställ frågor och ha nyfikna samtal redan från tidig ålder, säger Lisa.
För många föräldrar är det självklart att publicera fina bilder på sina barn i sociala media.
- Det är viktigt att inse en bild kan spridas och användas i sammanhang du inte har kontroll över. Skapa privata grupper eller ännu bättre skicka bilderna direkt till de personer du vill ska se dem, tipsar Lisa.
En studie som gjorts med barn mellan 4 och 15 år av forskare vid Uppsala universitet visar tydligt att barn vill bli tillfrågade innan man postar bilder på dem. Och att man respekterar deras svar! Studien visade att de yngsta barn tyckte sämre om att bli fotograferade utan att först få frågan om det var okej.


Lästips! Värsta bästa nätet - kriminologen Maria Dufva ger konkreta råd till barn för att berätta om hur man kan bli mer nätsmart och undvika farliga och jobbiga situationer.


Du kan läsa mer om ATSUB och deras arbete på www.atsubgbg.nu.

Sanna Bergling

Sanna Bergling

08 januari, 2023

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.