Stockholm med barn i sommar? Guiden till stans bästa mat, utflykter och lek!

8339.jpg

Sol eller regn idag? Det behöver du inte oroa dig för. Här har vi nämligen samlat de absolut BÄSTA tipsen i Stockholm för dig som har små barn. Stockholm levererar!

Oavsett om du är turist eller infödd Stockholmare är det aldrig fel att få nya tips på aktiviteter som passar för dig med små barn. Att ta sig runt i en storstad mitt i sommaren med barn behöver inte vara krångligt. Satsa på en smidig vagn (vår favorit här!), packa vatten och snacks – och våga testa ett nytt ställe.

Utomhus i city

1. Skansen

Skansen hittar du djur, natur, kulturhistoriska byggnader och fina promenadstråk. För de minsta finns Lill-Skansen (där de kan lämna bort sin napp till kattungarna om de vill). Här finne det gott om kaféer, skötrum och bra picknickställen. Förutom Skansens fikaställen är Rosendals trädgårdskafé supermysigt och värt ett besök.

2. Hagaparken

Koppartälten
Koppartälten / Bild: visithaga.se

Hagaparken är en grön oas med stora lek- och picknickytor och långa promenadstråk. Bli inte förvånad om du stöter på prinsparet med barnen (familjen bor ju bokstavligen i parken!). Missa inte Fjärilshuset och Koppartälten som ligger precis bredvid varandra och har två barnvagnsvänliga kaféer.

3. Bergianska trädgården

Bergianska trädgården har flera tusen växtarter och ett mysigt orangeri med kafé och gott om plats för barnvagnar och lekande barn. Skulle det börja regna ligger spännande Naturhistoriska muséet inte långt därifrån. www.bergianska.se

4. Vasaparken

Missa inte glassbaren Snö om du besöker Vasaparken! / Bild: Snö

I Vasaparken hittar du en stor lekpark mitt i city med minigolf och fotbollsplan. På närliggande gator kryllar det av barnvänliga kaféer, exempelvis Espressohouse på Dalagatan. Här finns barnvagnsparkering och liten lekzon för de minsta. Missa inte glassbaren Snö, som ligger precis i närheten av Vasaparken på Odengatan 92. Baren vann nyligen guld i årets glass-SM.

5. Bryggartäppan

Prisbelönade temaparken Bryggartäppan på Gotlandagatan är inspirerat av 1800-talets Södermalm. Lekhus, gungor, sandlåda, trähäst och en spännande labyrint är exempel på vad den charmiga parken erbjuder.

6. Augustendals 4H-gård

Bild: Augustendals 4-H gård
Bild: Augustendals 4-H gård

Rulla vagn längs med mysiga Karlbergskanalen. Starta vid Birkastan och promenera bort mot Augustendals 4H-gård. Gården är en liten oas där storstadskids och deras föräldrar kan se kaniner, kattungar, getter och höns. På helger ordnas mini 4H för 2-6 åringar och ”hästis” för barn mellan 4-6 år. Här finns även ett kafé.


Inomhus på regniga dagar

7. Rum för barn på Kulturhuset

Rum för barn ligger i Kulturhuset mitt i city och är ett perfekt utflyktsmål regniga dagar. Här kan barnen lyssna på sagor, rita, pyssla och för de minsta finns en lekzon. Tänk bara på att du måste lämna barnvagnen på parkeringen innanför entrén. Ta med egen låsvajer eller köp en i infodisken. Skötbord och mikro finns.

8. Junibacken

Bild: Junibacken

Sago-och lekhuset Junibacken på Djurgården som bygger på Astrid Lindgrens älskade sagor. Lek i sagomiljöer, barnteater och ett sagominitåg (passar för lite äldre barn), Junibacken har också en mysig trädgård med sagofigurer. Trevligt kafé, skötbord och barnvagnsparkering finns.

9. Fjärilshuset

Bild: Fjärilshuset
Bild: Fjärilshuset

Fritt flygande fjärilar i tropiskt växthus, vattenfall och ett stort akvarium där man kan se haj och färgglada fiskar hittar du i Fjärilshuset. Barnvagnsparkering och kafé finns.

10. Bergrummet

Bergrummet leksaks-och seriemuseum är ett nyöppnat museum på Skeppsholmen. På torsdagar ordnar man speciella barnvagnsvisningar där även barn med egna dockvagnar är välkomna. Här finns ett kafé men det är också trevligt att fika eller äta i närheten, på Moderna Museets restaurang eller Café Blom vid ArkDes. Vill du inte tillbaka till Stockholms city kan du ta färjan vidare över till Djurgården och Skansen.


Utflykt strax utanför stan

11. Mulle Meck Parken

Lekparken Mulle Meck är ett perfekt utflyktsmål i Solna strax utanför Stockholm. Här finns en amfiteater, bilar, en linbana, ett flygplan, flera små lekhus, en blomsterlabyrint, en rymdraket och vid regniga dagar ett av Stockholms mest populära barnbibliotek.

12. Vinterviken

Bild: Vintervikens trädgårdscafé
Bild: Vintervikens trädgårdscafé


Trots det kyliga namnet är det här ett perfekt sommarställe för både stora som små. Strax utanför Stockholm och intill Mälarens glittriga vatten. Härliga rulla-vagn stråk och mysigt ekologiskt trädgårdskafé.

13. Fjäderholmarna

Vad sägs om en båtutflykt? Ingen lång sådan, utan på ett alldeles lagom avstånd. Ön Fjäderholmarna är Stockholms närmaste skärgårdsö, bara 30 min båttur från city. Hantverksbodar, picknick-vänliga platser, sol-och bad och flera mysiga kaféer och matställen. Dessutom en hitta vilse-stig, gungor och ett piratskepp.


TIPS - packa smart till cityutflykten!

Här har vi samlat ett par riktigt bra grejer att ha med i packningen, utöver det du normalt har i skötväskan, när du ger dig ut på äventyr i stan.

- Vatten (!!)
- Solkräm och solhatt
- Snacks, frukt eller smoothies (orka lågt blodsocker!)
- Våtservetter
- Regnskydd till vagnen
- En smidig vagn
- Leksak att roa bebisen med
- Filt att sitta på
- Laddare till mobilen

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.