Folio Images +46 8 720 56 00 info@folio.se

Snuvig bebis? 5 KONKRETA tips alla föräldrar måste känna till!

Täppt näsa är extra kämpigt för små bebisar som får svårt att både äta och sova. Som tur är finns det konkreta tips att testa när bebisen är snuvig (thank god, eller hur?!).

Artikeln innehåller reklam för Apohem

Sara Hamoui arbetar som egenvårdsrådgivare på Apohem. Här delar hon med sig av sina bästa tips i förkylningstider när bebisen är snorig:

1. Lös upp slemmet

Att amma eller flaskmata en bebis med täppt näsa kan vara svårt. Ett vanligt knep är att droppa några droppar bröstmjölk i näsan för att lösa upp det täppta. Annars är näsdroppar med koksaltlösning toppen.
– Droppa koksaltlösningen i näsan strax innan det är dags för mat så hjälper det till att göra slemmet mindre segt, tipsar Sara Hamoui. Det finns även vanligt avsvällande nässpray, men det kan tas först efter ett års ålder.

2. Sug ut snoret

Små barn kan inte fräsa ut snor själv. En nässug är därför till stor hjälp (finns även en elektrisk variant!).  
Kombinera den med koksaltlösning (denna är bra!) för att tunna ut slemmet så går det lättare att suga rent näsan. Tryck pipen mot näsvingen och inte mot nässkiljeväggen i mitten, för då gör det ont, råder Sara Hamoui. Tänk på att bara använda nässugen när det finns snor att suga ut, annars kan den irritera slemhinnorna så att de svullnar.

3. Skölj näsan

Om din bebis hart mycket intorkat snor i näsan behövs en ordentlig nässköljning, en så kallad ”nästoalett”, för att täpptheten ska släppa.
– Sköljningen innebär att du sprutar in koksaltlösning eller saltvattensspray (som denna!) i bebisens näsa. Det mesta rinner bakåt och slemmet följer med ner i magsäcken. För barnet känns det lite som en kallsup. Inte så behagligt i stunden, men väldigt effektivt. Efteråt har du en betydligt nöjdare bebis, säger Sara Hamoui.  

4. Höj huvudändan

Genom att låta barnet sova med huvudet upphöjt kan du hjälpa till att underlätta andningen.
– Lägg något under madrassen eller höj upp benen vid sängens huvudända med böcker. Bulla gärna också upp lite vid fötterna, så att barnet inte glider ner, tipsar Sara Hamoui. Ett svalt sovrum och att bebisen inte har på sig för varma kläder minskar också svullnaden i näsan.

5. Ge vätska ofta

Försök att amma, ge flaska eller lite vatten oftare än vanligt, speciellt om ditt barn har feber. Små barn blir lätt uttorkade. Det finns även vätskeersättning med god smak för både spädbarn och äldre barn.

BONUS! Tajma rengörningen rätt!

Det tar ofta en liten stund innan nässpray ger effekt, vilket kan göra att läggningen blir svår. Ge istället nässpray med koksalt en stund innan läggningen och rengör samtidigt näsan med nässugen. Då är det lättare för bebisen att andas när det är dags att sova.


4 räddare i nöden när bebisen blir förkyld


Köp allt till årets förkylningar med 15 % rabatt

Alla produkterna vi tipsar om hittar du hos Apohemnätapoteket som gör det lätt att leva. De levererar förutsättningarna för ett hälsosamt liv direkt hem till dig, så du och din familj kan fokusera på själva levandet.

Med rabattkoden RULLAVAGN15 får du 15% rabatt på hela sortimentet när du handlar för minst 250 kronor*. Apohem har dessutom snabb leverans och schyssta priser.

*Gäller inte receptbelagda läkemedel, modersmjölksersättning, redan nedsatta varor och kan inte kombineras med andra erbjudanden. Koden är giltig t.o.m. 31/12 2022.

Perfekt tajmade sovstunder och bättre sömn för din bebis

BabyNaps är appen för trötta föräldrar som längtar efter bättre sömn. Varje dag får du förslag på sovtider för din bebis i ett sömnschema. När du hittar rutinen sover din bebis lagom mycket på dagen – och gott på natten.