Snuvig bebis? 5 KONKRETA tips alla föräldrar måste känna till!

Täppt näsa är extra kämpigt för små bebisar som får svårt att både äta och sova. Som tur är finns det konkreta tips att testa när bebisen är snuvig (thank god, eller hur?!).

21797.jpg

Här delar farmaceuten Michaela med sig av sina bästa tips i förkylningstider när bebisen är snorig:

1. Lös upp slemmet

Att amma eller flaskmata en bebis med täppt näsa kan vara svårt. Ett vanligt knep är att droppa några droppar bröstmjölk i näsan för att lösa upp det täppta. Annars är nässpray med koksaltlösning toppen.
- Droppa koksaltlösningen i näsan strax innan det är dags för mat så hjälper det till att göra slemmet mindre segt, tipsar Michaela. Det finns även vanligt avsvällande nässpray, men det kan tas först efter två års ålder.

2. Sug ut snoret

Små barn kan inte fräsa ut snor själv. En snorsug är därför till stor hjälp.  
- Kombinera den med koksaltlösning (denna är bra!) för att tunna ut slemmet så går det lättare att suga rent näsan. Tryck pipen mot näsvingen och inte mot nässkiljeväggen i mitten, för då gör det ont, råder Michaela. Tänk på att bara använda nässugen när det finns snor att suga ut, annars kan den irritera slemhinnorna så att de svullnar.

3. Skölj näsan

Om din bebis hart mycket intorkat snor i näsan behövs en ordentlig nässköljning, en så kallad ”nästoalett”, för att täpptheten ska släppa.
- Sköljningen innebär att du sprutar in koksaltlösning eller saltvattensspray (som denna!) i bebisens näsa. Det mesta rinner bakåt och slemmet följer med ner i magsäcken. För barnet känns det lite som en kallsup. Inte så behagligt i stunden, men väldigt effektivt. Efteråt har du en betydligt nöjdare bebis, säger Michaela.  

4. Höj huvudändan

Genom att låta barnet sova med huvudet upphöjt kan du hjälpa till att underlätta andningen.
- Lägg något under madrassen eller höj upp benen vid sängens huvudända med böcker. Bulla gärna också upp lite vid fötterna, så att barnet inte glider ner, tipsar Michaela. Ett svalt sovrum och att bebisen inte har på sig för varma kläder minskar också svullnaden i näsan.

5. Ge vätska ofta

Försök att amma, ge flaska eller lite vatten oftare än vanligt, speciellt om ditt barn har feber. Små barn blir lätt uttorkade. Det finns även vätskeersättning med god smak för både spädbarn och äldre barn.

BONUS! Tajma rengörningen rätt!

Det tar ofta en liten stund innan nässpray ger effekt, vilket kan göra att läggningen blir svår. Ge istället nässpray med koksalt en stund innan läggningen och rengör samtidigt näsan med nässugen. Då är det lättare för bebisen att andas när det är dags att sova.


3 räddare i nöden när bebisen blir förkyld


Lisa Stevik

Lisa Stevik

10 november, 2022

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.