Snart dags för bebis? 10 saker alla nyblivna föräldrar ÖNSKAR att de visste!

Tiden som nybliven förälder – en mysig bebisbubbla att längta till eller en oh-my-god-kämpig-tid att längta bort ifrån? Ja, kanske lite av båda delarna för de allra flesta. Här får du 10 ovärderliga insikter som nyblivna föräldrar önskar att de visste. 

7414.jpg

1. Bebisar tar orimligt mycket tid

Den första tiden hemma är intensiv. Vi är designade för att vara på tårna för varenda litet pip och minsta ryckning i ögonlocket hos bebisen. Rädslan att göra fel – eller att helt enkelt inte veta alls vad man ska göra – är energikrävande. Det är fascinerande att ett så litet knyte kan kräva så total uppmärksamhet. Det kan också vara uttröttande (minst sagt).

2. Ta en dusch = lyxigaste spabehandling!

Särskilt inför första barnet är det lätt att först ta sikte på förlossningen, andningsövningar och vilket skötbord som blir bäst. Det kan sedan bli lite av en chock att den första tiden som nyförlöst mamma kan kännas rätt så kämpig rent fysiskt: det gör ont i kroppen, i underlivet, du har avslag, brösten gör ont och om du fött med kejsarsnitt får du den första tiden inte lyfta något tyngre än din bebis. Om du har en partner hemma, eller någon som kan titta till din sovande bebis i en kvart: se till att få duscha. Det gör stor skillnad.

Lycka är få kissa i fred

3. Ingen vet hur man gör

Ingen - nej, faktiskt ingen! - är expert när man kommer hem från BB med sitt nyfödda barn. Du kommer säkert undra hur du ska lära dig att trösta din bebis, lugna vid magknip eller om det är grus eller asfalt som gör att bebisen somnar snabbast när du rullar vagn. Men ta det lugnt; du kommer lära dig precis allt som finns att veta om den här lilla krabaten (och bli expert på din egen bebis!).

4. Kärleken och bebisbubblan kan ta tid (och det är helt normalt!)

Kanske får du som väntar barn höra till höger och vänster hur mysigt det kommer bli med en liten nyfödd bebis hemma. Men sanningen för de allra flesta är att den så kallade "bebisbubblan" kan ta tid – eller komma och gå. Det är inte bara mysigt att ha en bebis hemma: det är dygnet-runt-utan-någon-paus-mitt-i-skrik-och-panik-jobbigt ibland. Och sen får du ett leende, en magisk stund med sovande bebis i famnen eller en härlig barnvagnspromenad med en vän. Och där och då glimtar den rosaskimrande bebisbubblan till!

5. Att-göra-listan ska hållas kort-kort-kort

Ofta får man höra "sov när bebisen sover" som nybliven förälder. Det kan vara lättare sagt än gjort när tvätten, disken eller dammsugaren tittar uppmanade på dig. Men: din ork är viktigare än allt annat just nu. Så håll listan över grejer att fixa så kort som möjligt och sätt bara upp sådant som är viktigt på riktigt.

6. Bebisar HAR en dygnsrytm… den liknar inte din bara!

Det är sen gammalt att du innan bebisen kommer få höra om extremerna: allt från bebisar som sover hela natten till de som vaknar var tjugonde minut. Innan bebisen kommer kan det därför vara klokt att helt enkelt skippa förväntningarna åt ena eller andra hållet. De allra flesta föräldrar får sin egen nattsömn sönderslagen de första månaderna, då bebisar generellt sover en stund, har en stunds vakentid, äter och sedan somnar igen. Dygnet runt. Men hur mycket eller hur långa perioder de sover varierar.

7. Du kommer (tvingas) leva mer i nuet

Som vuxen är du van vid att det mesta i livet ser ungefär likadant ut från dag till dag: du äter frukost, ställer in disken och tar bussen till jobbet. Därför kan det vara smått kaotiskt att små bebisar går från en fas till en annan på en enda dag. Alla knep du lärt dig för att trösta, lugna eller att få lillen att somna är som bortblåsta, och plötsligt funkar ingenting längre. "This too shall pass" är bra att ha i bakhuvudet.

8. Det är okej att längtar bort ibland

Kvällar med magknip, panik av kolik eller amning som krånglar… ja, det kommer stunder eller dagar när du helt enkelt önskar att det fanns en pausknapp. Tänk att bara få en liten, liten stund att få koppla bort allt never-ending-ansvar. Som förstagångsförälder kan det vara chockartat att det plötsligt finns någon annan som går före precis allt – oavsett hur trött, utmattad, kissnödig eller hungrig du är. Tre tips när det känns kämpigt:

  1. Ring någon som kan komma över och underhålla bebisen, så att du får stirra ut i luften en stund.
  2. Packa ner bebisen i vagnen och gå ut. Frisk luft kan göra underverk.
  3. Acceptera läget. Den här dagen kommer att passera och imorgon känns det bättre.

9. Mat, sömn och blöjbyten - din värld cirkulerar kring dessa tre

Nyfödda bebisar äter ofta – ja, väldigt ofta om vi ska vara ärliga! - och du kommer vissa dagar knappt kunna resa dig upp ur soffan mellan matningarna. Eller jo, för att byta blöjor eller göra en ny flaska med ersättning. Det kan vara supermysigt eller kännas som att du är helt låst. Försök komma ihåg att detta faktiskt är en kort period och om någon månad eller två är du ute på andra sidan.

10. Du kommer få råd om precis allt

Det verkar finnas någon typ av hemlig genetisk kod som aktiveras hos föräldrar – främst de som för länge sedan lämnat småbarnstiden bakom sig – att dela med sig av diverse råd kring din bebis. Du kommer få kommentarer om att “hen är nog hungrig” (ja, DEN tanken har du ju inte tänkt själv…!), “vänta bara till trotsåldern, det här är ingenting” (tack, vilken bra information för mig som har TVÅ ÅR dit) eller “njut nu av av bebisbubblan” (åh, ska jag njuta också? Vad bra att du berättade det). Hur du hanterar alla råd du inte bett om? Andas och le (eller få ett psykbryt!).

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.