Små barn och vinterkyla? Så vet du om ditt barn fryser (eller är för varm!)
Bild: Folio Images

Små barn och vinterkyla? Så vet du om ditt barn fryser (eller är för varm!)

Hur mycket kyla tål bebisar egentligen? Och vilka kläder värmer allra bäst? Här är alla tips du behöver för att kunna vara ute och njuta av vintervädret så länge ni vill — och knepen för att kolla att ditt barn är precis lagom varm!

 Så mycket kyla tål bebisar och små barn

Många experter menar att gränsen går vid 10 minusgrader. Men riktigt så lättbedömt är det inte. Vinden kan göra att det upplevs kallare än vad termometern visar, och därför är det viktigt att känna efter själv. Känns det iskallt för dig (sådär så det känns ner i lungorna), så känns det ännu kallare för din lilla bebis. Lite äldre barn klarar såklart mer kyla än bebisar, men det beror också på att de rör på sig och håller uppe värmen själva!

Så klär du ditt barn med lager-på-lager-principen

  • Innersta lagret: Innersta lagret bör vara något som hjälper till att hålla torrt. Välj gärna ull, det transporterar fukt och värmer samtidigt skönt.
  • Mellanlagret: Det här lagret är det som ska hålla värmen ordentligt. Tjockleken bör anpassas beroende på kyla, men oavsett är fleece eller ull det absolut bästa för att hålla värmen.
  • Yttersta lagret: Ytterst är det viktigt med något som skyddar mot vind och vatten. För små barn är åkpåsar det bästa eftersom det låter värmen cirkulera bättre, och för de lite större barnen är en hel overall bra för att hålla kylan ute.

GLÖM INTE! Klä också vagnen (eller pulkan) med värmeisolerande material. Ett smart knep är att ta ett tunt liggunderlag och klippa ut en bit till din liggdel – ekonomiskt och du får perfekt passform! Sen är det såklart alltid bra med en extra filt (gärna i ull!).
 

Skydda händer, fötter och känslig bebishud

Små barn blir lätt kalla om händer och fötter, så tänk på att välja varma vantar och skor som också tål vind och vatten. För de minsta är tossor perfekt för att hålla fossingarna varma. För att skydda huden är det viktigt att smörja in ansiktet med en fet kräm på kvällarna och undvika att smörja med vattenbaserade krämer (framförallt på morgonen) eftersom det torkar ut den ömtåliga bebishuden. Undvik också att tvätta ansiktet på morgonen så att de naturliga fetterna i bebishuden finns kvar och skyddar.

Så vet du om ditt barn fryser

När vi fryser spänner kroppen musklerna och vi börjar huttra. Detsamma gäller små barn — om din bebis börjar huttra är det ett säkert tecken på att det är dags att gå in. Ett annat tidigare tecken är om din bebis inte vill somna i vagnen, de kan nämligen inte sova om de är för kalla. Då kan det räcka med ett extra lager (exempelvis en mysig filt!). På lite äldre barn märks det tydligt om barnet vill stå helt stilla för att “spara” på värmen eller att huden börjar bli blekare.

…eller är för varm!

Men precis som att det kan bli för kallt är det lika lätt hänt att man klär sitt barn för varmt i rädsla för att barnet ska frysa. På bebisar är det därför viktigt att emellanåt känna efter på bröst och i nacke om bebisen är lagom varm och reglera genom att addera eller ta bort ett lager. För lite större barn med spring i benen är det lätt att bli svettig med för mycket kläder på. Det är i sig ingen fara, men om ni sedan stannar till och tar en fikapaus kan fukten bli en riktig bov som gör att barnet börjar frysa på nolltid. Välj gärna ull eftersom det håller värmen bra även om det blir fuktigt!