Skrubbsår? Så här tar du hand om barnens sår på rätt sätt!

Alla vet hur svidande ont skrapade knä, armbågar och händer gör. Här får du tips på hur du gör rent skrubbsåret, smärtlindring och vad som snabbar på läkningen.

13295.jpg

Varför gör skrubbsår och skrapsår så ont?

Skrubbsår gör ofta mer ont än djupa sår och förklaringen är att de fina nervtrådarna som ligger under huden skadas. Eftersom det ofta finns smuts i såret är de mer känsliga för infektion och det är viktigt att göra dem ordentligt rena.

Hur rengör jag ett skrubbsår?

  1. Tvätta händerna ordentligt innan du börjar rengöra såret.
  2. Skölj skrubbsåret under ljummet kranvatten.
  3. Tvätta med mild flytande tvål och vatten. Att tvätta i duschen kan vara enklast!
  4. Torka torrt runt såret och låt det lufttorka några minuter.
  5. Sätt på ett elastiskt plåster (som dessa större eller de här lite mindre!).

Om du inte har vatten i närheten går det lika bra att använda sårtvätt (denna som inte svider är toppen!).

Så tar du hand om barnens skrubbsår
1. Sårtvätt (som inte svider!) / 2. Xylocainsalva som lindrar smärtan / 3. Skumförband / 4. Bamseplåster för mindre sår / 5. Extra stora vattentäta plåster

Hur slipper barnet ha ont av skrubbsåret?

Det kan göra ont och vara svårt att göra rent skrubbsår.

  • Stryk på lite bedövningssalva! Xylocain är toppen att ha hemma för barn som är över 18 månader. Tänk på att det tar fem minuter för bedövningen att verka innan du kan prova att göra rent såret.
  • Grus i såret? Låt en blöt kompress ligga över såret en stund och spola sedan rent med rinnande vatten. För att få bort gruset är en mjuk tandborste bra, borsta försiktigt under rinnande vatten.

Hur plåstrar man om ett skrubbsår på bästa sätt?

Skrubbsår brukar läka fint med ett plåster för fuktig sårläkning (som dessa!). För skrapsår på armbågar eller knän är det en fördel med ett elastiskt och mer följsamt plåster. Låt såret lufttorka en stund innan du sätter på plåstret. Det kan sitta på ett par dagar så såret får tid att läka. Var uppmärksam på att det är fritt från kladd eller var när du byter plåster. När det bildats en skorpa kan såret få läka färdigt av sig själv utan skydd.

Hur vet jag om såret blivit infekterat?

Blir såret rödare, känns ömt eller svullet kan det ha blivit infekterat. Då kan du ta bort plåstret och rengöra såret ett par gånger om dagen med mild tvål och vatten Det går också bra att badda det med koksaltlösning eller klorhexidin (som är en bakteriedödande lösning).

Om du är osäker på hur såret ska behandlas kan du kontakta din vårdcentral eller 1177 för rådgivning. Om du eller ditt barn råkat ut för ett kritiskt olycksfall eller om du har misstankar om en allvarlig sjukdom så bör du uppsöka vård på en akutmottagning. Om du upplever att läget är akut ska du alltid kontakta 112.

Ninna	 Ekbom

Ninna Ekbom

10 juni, 2020

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.