Sjuk bebis? Fem tillfällen då du ABSOLUT ska ringa doktorn!

Nojar du över febertoppar, konstiga prickar eller jobbig snuva? Du är inte ensam! Det finns mycket att oroa sig för som nybliven förälder. Här listar vi grundreglerna för NÄR du ska kontakta läkare för fem vanliga symptom som ofta drabbar bebisar.

4159.png

Som förälder är det inte alltid lätt att veta när det är läge att söka vård när din bebis är sjuk eller har feber. Här får du konkreta råd - så att du slipper oroa dig i onödan.

1. Feber hos bebisar och små barn

Det är egentligen inte febern i sig som kan vara farlig för din bebis. Det är de bakomliggande orsakerna som man vill reda ut. Oftast är det en vanlig förkylning som orsakar feber, men ibland kan det vara något som en läkare bör undersöka. Var extra uppmärksam om barnet verkar väldigt sjukt, inte vill dricka alls (och inte kissar!), verkar ha ont eller har feberkramp för första gången.

Du bör kontakta vården om din bebis har feber och är:

  • Är yngre än tre månader och har en temperatur på mer än 38,0 grader
  • Är mellan tre och sex månader och har en temperatur på mer än 39,0 grader
  • Är över sex månader och har en temperatur på över 40,0 grader som inte går ner med paracetamol
  • Har feber i mer än fyra dagar

TIPS! Det kan vara bra att mäta feber två gånger med 15 till 20 minuters mellanrum. Tempen kan nämligen snabbt skifta då bebisar har svårt att kontrollera sin kroppstemperatur. Under ett år mäter du bäst temperaturen i rumpan, och sedan lättast med en örontermometer.

2. Förkylning och hosta

Det är vanligt att barn får förkylningar (upp till sju per år!). Hosta, snorig näsa, feber och ont i öronen är exempel på symtom. Dessa går oftast över av sig själva. De första dagarna brukar vara värst, sedan piggnar barnet till och blir bättre. Symtom som snuva och lätt hosta kan dock hänga kvar i 1-2 veckor.

Du bör kontakta vården om din bebis har:

  • Svårt att suga på bröstet eller nappflaskan, eftersom näsan är täppt.
  • Har feber (läs punkt ett!)
  • Verkar slö och inte vill äta eller dricka.
  • Verkar ha ont i öronen och det inte blir bättre efter ett dygn, eller om det rinner vätska ur ett öra.
  • Hostan inte avtar efter tre veckor.
  • Har svårt att andas med tung, snabb eller pipande andning.
  • Du misstänker RS-virus och din bebis tillhör riskgrupp.

3. Kräkningar eller diarré

Magsjuka och diarréer är vanliga hos barn och går ofta över av sig själv. Risken för vätskebrist ökar om barnet har diarréer eller hög feber och inte kan behålla någon vätska. Små bebisar är känsliga mot vätskebrist och uttorkning. Håll koll på att ditt barn får i sig vätska och kissar!

Kontakta vården om din bebis:

  • Är yngre än två månader.
  • Har kräkningar eller diarré som inte minskat efter ett dygn.
  • Du är orolig att din bebis blir uttorkat och inte får i sig tillräckligt med vätska.
  • Kräkningarna kommer i samband med en viss sorts mat.
  • Fortfarande har rikliga eller vattentunna diarréer efter några dagar.

4. Färre än tre kissblöjor om dagen

Bebisar ska kissa i minst 3-4 blöjor om dagen. Om bebisen kissar mindre är det alltid bra att kontakta vården för att utreda om det kan vara något bakomliggande, som en urinvägsinfektion eller uttorkning.

5. Prickar eller utslag

De flesta bebisar får någon gång utslag, prickar eller förändringar i huden. Oftast behöver du inte vara orolig, men vissa utslag kan behövas tittas till.


Om du eller ditt barn råkat ut för ett kritiskt olycksfall eller om du har misstankar om en allvarlig sjukdom så bör du uppsöka vård på en akutmottagning. Om du upplever att läget är akut ska du alltid kontakta 112.


Sanna Bergling

Sanna Bergling

24 oktober, 2022

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.