Separera med små barn? Här är allt du behöver veta!

Barn, bostad och ekonomi är det som påverkas mest när äktenskapet eller samboförhållandet tar slut. Här är juristens svar på de vanligaste frågorna vid en skilsmässa eller separation som småbarnsförälder. 

11195.jpg

Hur gör vi separationen så bra som möjligt för barnen?

- Försök vara samarbetsvillig och kom överens så långt det går, säger juristen Anna Telg på Advokatbyran Thomas Bodström. Det absolut viktigaste är att hålla barnen utanför era bråk. Använd inte dem som maktmedel i konflikten och smutskasta aldrig varandra inför dem. Ni kommer att vara föräldrar tillsammans livet ut och behöver ha kontakt med varandra under lång tid framåt.

Hur undviker man att hamna i att allt känns orättvist?

- Välj dina strider. Det är lätt att hamna i bråk om oväsentligheter, som vem ska ha sängborden eller kaffekokaren. Fundera på vad som är viktigt för dig, kompromissa och försök hitta en lösning som ni båda kan acceptera.

Vad ska man tänka när det gäller barns boende?

- Att separera när man har barn är svårt i sig och att dela upp tiden med barnen är en ännu tuffare utmaning. Det är lätt att tappa perspektivet och tänka att det är du som förälder som har rätt till barnen, men det är barnen som har rätt till dig.
Utgångspunkten för alla beslut om vårdnad, boende och umgänge är barnens bästa. Växelvis boende är vanligt och för små barn kan det innebära att de bor två-tre dagar åt gången hos respektive förälder. Det finns inga rätt eller fel och det viktigaste är att hitta en lösning som passar just er situation. Ett tips är att inte glömma bort att reglera vad som ska gälla vid lov och högtider.

Hur delar vi upp ägodelar och besparingar?

- Om ni varit gifta är huvudregeln att ni ska dela lika på all egendom, även besparingar och skulder, oavsett vem ni anser ”äger” vad eller vem som betalat mest. Om ni är överens kan ni dela upp egendomen som ni vill och skriva ett avtal om det. Om ni inte kan enas är ett bra första steg att anlita varsin jurist som hjälper er att hitta en lösning och som sedan kan upprätta ett bodelningsavtal.
- För sambor är huvudregeln att ni delar lika på den gemensamma bostaden och det gemensamma bohaget. Övrig egendom ska den som äger den behålla. Ditt sparkonto och dina skulder är alltså även fortsättningsvis dina. Vill ni ha det på ett annat sätt kan ni avtala om detta genom ett samboavtal.

När behöver jag anlita en jurist?

- Frågorna i samband med en separation är ofta av känslig natur och det är krävande att bråka om bostad, ekonomi och barn. När du känner att du inte kan tillvarata dina egna intressen på ett bra sätt eller när konflikterna är många kan det vara bra att anlita en jurist. Du kan få hjälp med att upprätta äktenskapsförord, samboavtal eller testamente och en jurist kan vara ditt ombud i fråga om vårdnad, boende, umgänge eller bodelning.

Ditt bästa råd till alla föräldrar?

- När ni väl står inför en separation kan det vara svårt att komma överens. Ett tips är att konsultera en jurist innan konflikterna uppstår. Ni kan på förhand reglera hur ni vill ha det vid en eventuell separation. Då slipper ni många av bråken som kan uppstå om separationen blir ett faktum.
 


Faktaruta: separera med barn

  • När ni ansöker om skilsmässa och har barn under 16 år som bor hemma har ni en betänketid på sex månader. Det innebär att det minst tar ett halvår innan ni formellt är skilda.
  • Vårdnadshavare är den som har det juridiska ansvaret för barnen och fattar beslut om t.ex. skola, sjukvård och pass.
  • Boendeförälder är den som barnet bor med mer än hälften av tiden.
  • Umgängesförälder är den förälder som barnen har rätt att träffa och vistas hos trots att de inte bor med föräldern större delen av tiden.
Ninna	 Ekbom

Ninna Ekbom

25 september, 2019

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.