Så vet du om din bebis har magknip eller kolik (och vad du kan göra åt det)

Är skriken kolik, eller bara “vanligt magknip”? Vad är egentligen skillnaden? Och kan man göra någonting åt det? Vi reder ut de vanligaste frågan kring en av många nyblivna föräldrars värsta farhåga.

8856.jpg

Om det är någonting som alla blivande föräldrar vet så är det att man till varje pris inte vill att barnet ska få kolik. Även om man kanske bara har en vag bild av vad denna åkomma egentligen är och innebär, så ingjuter bara själva ordet skräck. Men hur vet man då, om ens barn har kolik, eller bara “vanlig magknip?”

Ungefär var femte familj får ett barn som har kolik, det vill säga ett barn som skriker extra mycket. Kolik är nämligen inte en egen sjukdom, som många kanske tror.
– Det är omfattningen som bestämmer om det är kolik eller inte. Barn som äter och är friska i övrigt, men som skriker mer än tre timmar per dag i mer än tre veckor, brukar man säga att de har kolik, säger barnläkaren och författaren Cecilia Chrapkowska, som skrivit boken Praktika för blivande föräldrar – gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund tillsammans med läkaren Agnes Wold.

Går inte att trösta bort

Man behöver inte heller stirra sig blind hur länge och ofta barnet skriker. Om det är jättejobbigt för familjen, så kan man lugnt benämna det som kolik.
– Naturligtvis är det så att det kan vara hemskt jobbigt även om man barnet “bara” skriker två och en halv timme per dag, det är ingen exakt definition på det sättet, säger Cecilia Chrapkowska. Det finns även några viktiga saker att hålla i huvudet för dem som har kolikbarn: det har ingenting med föräldrarna att göra, vad mamman äter, om barnet ammar eller om någon i familjen har allergier. Och det har absolut ingenting med förmågan att trösta sitt barn att göra. Man kan inte trösta bort kolik.
– Man får ju inte ett barn med en lapp där det står ‘det här barnet har kolik’, utan barnet blir så småningom mer och mer svårtröstligt. De flesta vill förstås försöka trösta sitt barn så mycket det går, men med kolikbarn så går det inte.

Viktigt med ett namn på problemet

Just eftersom att man inte går att som förälder göra så mycket annat än stå ut, kan det vara skönt att kunna peka på att det är kolik det rör sig om.
– Det kan vara hjälpsamt att få ett namn på det, en förklaring till varför man inte lyckas trösta barnet. Det brukar också kunna tydliggöra att det inte är föräldrarna som är dåliga föräldrar eller inte förstår sig på sitt barn, det är barnet som har det extra jobbigt, säger Cecilia Chrapkowska. Det kan vara bra även för att kunna förklara för vänner och bekanta varför man har det jobbigt, och kanske inte kan gå med på fika eller barnvagnspromenad: “jag har ett barn med kolik”, är en mening de flesta känner förståelse för.

Vad hjälper då?

Det finns egentligen inga metoder som vetenskapligt visat sig effektiva mot kolik, men det finns saker som vissa föräldrar upplever hjälper.
– Många provar Minifom eller Sempers magdroppar. Det finns visst vetenskapligt stöd för Sempers magdroppar, dock inget för Minifom, men tycker man att det hjälper så finns det inga nackdelar med att fortsätta ge dropparna. Många provar även akupunktur, som vissa tycker är fantastiskt. Det är inte vetenskapligt säkerställt att det fungerar, men det är ofarligt att prova, säger Cecilia Chrapkowska. Många provar även mjölkfri kost, det vill säga att om man ammar så äter den ammande mjölkfritt, eller om man ger ersättning så provar man mjölkfri ersättning. För vissa fungerar det bra, och då är det inte kolik utan komjölksallergi.

TIPS! Här hittar du 10 knep för att slippa magknip som VERKLIGEN funkar - in och kika! 

Hjälp dig själv igenom det

Du kan inte göra någonting för att koliken kan få över, men du kan hjälpa dig själv att ta dig igenom de värsta veckorna med förståndet i behåll. Se till att våga be om hjälp, om ni är två föräldrar så se till att dela på nätterna (eller dagarna, om det är dem som är värst), och finns mor- eller farföräldrar i närheten så är det dags för dem att rycka in. Försök även att i den mån du har möjlighet ibland göra saker som du själv mår bra av. Och återigen: glöm inte att det inte är ditt fel.
– Det kan vara bra att landa i just det här att det inte går att trösta bort kolik. Om barnet mår bra av att bli buren så får man göra det, och det går hur bra som helst att till exempel ha hörselskydd på sig om man tycker det hjälper, eller hörlurar med musik. Kolik är inte heller farligt, behöver du lägga ifrån dig det skrikande barnet en stund och gå in i ett annat rum och andas, så kommer inte barnet ta skada av det, säger Cecilia Chrapkowska.

Det går över

Särskilt när det gäller första barnet, kan det vara svårt att greppa att denna period faktiskt kommer att gå över, det kommer inte att vara på det här viset för alltid. Normalt är det som värst vid 5-6 sex veckors ålder, och vid 12 veckor är koliken i det närmast ofta borta. Ibland tar det upp till sex månader, men för de allra flesta blir det betydligt lättare den fjärde månaden. Kämpa! ♥

Lisa Stevik

Lisa Stevik

11 juni, 2020

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.