Så undviker du att DIN stress påverkar familjen

Oftast rullar allt på i en sådan fart att vi knappt hinner märka att stressen smyger sig in i familjen. Förrän någon börjar må dåligt. Här är tipsen på hur du både förebygger och minskar stressen. 

20790.jpg
Christina Stielli

– Den vanligaste orsaken till stress är obalans i tillvaron. Det kan handla om att du känner pressen inför jobbrapporten som ska lämnas innan slutet på veckan samtidigt som du sagt ja till att fixa bullar till barnens fotbollsträning och absolut inte får missa att handla en födelsedagspresent, säger Christina Stielli, författare, föreläsare och expert på stresshantering.
Tiden är inte elastisk och dygnet har bara 24 timmar och en timme blir aldrig mer än 60 minuter hur mycket vi än försöker stretcha tiden. När vi får barn är det de timmarna vi har att förhålla oss till samtidigt som vi ska jobba och hantera livet hemma. Det är en önskedröm att barnbidraget även innehöll fyra extra timmar per dygn. 

Så vet du att stressen är för hög

Tankar som snurrar och sömn som uteblir är första signalerna på att din stressnivå är för hög. Det är kroppens eget sätt att ropa på hjälp. Att tålamodet minskar och du får plötsliga utbrott för vardagliga småsaker är nästa signal på att allt inte står rätt till.


Christinas bästa tips för mindre stress i vardagen

1. Gör en budget för din tid

Se över hur du fördelar dygnets 24 timmar och gör en tidsbudget på samma sätt som  en budget över ekonomin. Var realistisk och fråga vad det finns utrymme för istället för att trycka in så mycket som möjligt.

Här är en ungefärlig fördelning på timmarna  för en småbarnsfamilj:

  • Sömn = 7 timmar (vad vi behöver för att må bra!)
  • Jobb = 8 timmar (om du heltidsarbetar)
  • Lunch = 1 timme
  • Restid till och från jobb = 1 timme
  • Hemarbete = 4 timmar (som att handla, laga mat, äta, plocka undan, diska, tvätta och allt annat som krävs för att familjelivet ska fungera)
  • Finns kvar = 3 timmar (fritidsaktiviteter, hämta/lämna på förskola, egentid, övertid på jobbet och det andra som du vill hinna göra)

Går inte din budget ihop måste du välja bort aktiviteter eller sysslor för att slippa tidspressen som gör dig stressad.

2. Våga säga nej 

Be om lite betänketid innan du säger ja och lovar bort din tid. Tänk efter om du hinner, vill och orkar utan att dra på dig mer stress.

Ett nej är inte samma sak som att du gör någon besviken, utan ett sätt att ta ansvar för din och familjens tid.

3. Sortera flödet i social medier

Var noga med att sortera ditt flöde så att det ger dig positiv energi istället för tvärtom. Om ditt scrollande gör dig besviken på dig själv och tär på både självförtroende och självkänsla är det dags att ta en paus från social medier. 

4. Tillräckligt bra är bäst

Det krävs mod att vara tillräckligt bra. De flesta av oss mår bättre av att sänka prestationskraven. Och sluta att jämföra oss med andra. För vem är det egentligen viktigt om tårtbottnarna till födelsedagstårtan är hembakade eller färdigköpta? Definitivt inte för barnen. Gå efter din egen känsla vad som är viktigt på riktigt.

5. Återhämtning motverkar stress

Stress i sig är inte farligt. Men den kan bli farlig om vi inte får tid till återhämtning. Sömn är viktigt för att ge hjärnan tid att varva ner. Men återhämtningen behövs regelbundet under dagen och det kan vara enkla saker som att lyssna på en bra låt eller gå ut och sätta ner fötterna i gräset en stund.

Här är 5 x 5 minuters förslag på dagliga återhämtningspass:

  • Gå ut naturen. Ta en promenad i skogen eller i närmsta parken. Att vistas i naturen sänker stressnivåerna i kroppen.
  • Ring en vän och prata bort en stund utan att ha ett specifikt ärende.
  • Ligg på soffan och titta upp i taket.
  • Lyssna på en bra låt.
  • Skratta (hitta roliga konton på Instagram och YouTube som ni kan titta på tillsammans). 
Ninna	 Ekbom

Ninna Ekbom

07 september, 2020

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.