Så tar du dig igenom smärtan under förlossningen (JO, det går!)

Det är ingen idé att hymla, det GÖR galet ont att föda barn. Men det finns knep som både minskar smärtan under förlossningen och gör dig lugnare och tryggare. Läs barnmorskans bästa tips!

22014.jpg

Du (liksom alla vi andra!) kommer förmodligen till en fas i förlossningsarbetet då du ångrar dig och inser att det var en skitdålig idé att föda barn. Du vill helt enkelt tacka för dig och åka hem. Det är då, men även under hela förlossningsarbetet, som din mentala inställning kommer hjälpa dig att behålla fokus och till slut landa med en ny liten människa på ditt bröst.
- Rädsla har en väldigt stor inverkan på hur vi upplever smärta, säger Johanna Atling, barnmorska på BB Stockholm. Känner du dig orolig och eller rädd ökar smärtan under förlossningen, men är du däremot trygg och känner dig lugn kommer du att kunna hantera smärtan bättre. Och förlossningssmärtan är ju inte farlig, utan helt normal.
Under förlossningen pendlar de flesta mellan lugna och mer oroliga perioder.
- Vi som är runt dig kommer hela tiden att jobba för att du ska känna dig trygg, men är du mentalt förberedd kommer du lättare att kunna behålla känslan av kontroll och fatta beslut som känns rätt för dig, säger Johanna Atling.

Mindre smärta ­– barnmorskans superknep!

1. Skippa Google

Googla inte hur lång tid en förlossning ska ta. Tiden är helt ointressant eftersom vi föder på extremt olika sätt. Alla går igenom samma faser men vad man lägger tid och kraft på är väldigt olika. Och det är din ensak om du föder med eller utan smärtlindring. Dina beslut ska respekteras av alla.

2. Hitta lugnet

Ju mer avslappnad du kan vara desto bättre kommer samarbetet mellan din kropp och bebisen att fungera. Fundera på vad du gör för att känna dig lugn och mindre stressad i vardagen. Får yoga dig att slappna av kommer det att fungera även under förlossningen. Med lugna och djupa andetag har du också större förutsättningar för att behålla kontrollen.

3. Tänk dig stark

Vilka är dina starka sidor? Tänk på hur du brukar hantera svåra situationer, som till exempel flygrädsla eller stressen inför en stor presentation på jobbet. Använd dig av samma strategier under förlossningsarbetet!

4. Samla kraft i pauserna

Även om förlossning tar tid går det att vila när värkarbetet tar en paus eller du har fått hjälp av medicinsk smärtlindring. Prata med din partner och förlossningspersonalen om hur de kan hjälpa dig att behålla lugnet och hämta kraft.


Missa inte – avsnittet "Så ont gör en förlossning (egentligen!)"

Johanna Atling, som är barnmorska på BB-Stockholm, och Michela Skog, farmaceut på Apohem, guidar oss i hur smärtan känns i förlossningen olika faser, varför det gör ont och vad som kan lindra smärtan. Vi får också höra födande mammors egna upplevelser av sina förlossningar. Ett avsnitt du inte vill missa!

Ninna	 Ekbom

Ninna Ekbom

23 oktober, 2020

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.