"Så startade förlossningen" - sex mammor berättar!

Hur vet man att förlossningen är på gång? Här listar vi vanliga tecken och när det är dags att åka in till BB. Dessutom berättar sex mammor hur deras förlossning startade.

11275.jpg

Vanliga tecken att förlossningen är på gång:

  • Slemproppen stöts ut (ett skyddande, slemmigt hölje i livmoderhalsen), men det kan ta tid innan förlossningen startar.
  • En liten, smärtfri blödning, som kallas teckningsblödning.
  • Förvärkar som blir till mer regelbundna och smärtsamma värkar. De känns ofta som en eller kramp i ryggen och ner mot ljumskarna, som kraftig mensvärk.
  • Vattnet går! 10-15 % av förlossningar startar med vattenavgång (men det behöver inte vara som på film att barnet föds direkt efter att vattnet går). Ring förlossningen för kontroll!

När är det dags att åka in?

Ett riktmärke för att det börjar bli dags att åka in är när värkarna kommer 3-4 gånger inom loppet av 10 minuter och varar i cirka 60 sekunder. Ta alltid kontakt med förlossningen om du är osäker.


Så startade våra förlossningar

"Jag hade gått 9 dagar över tiden så hade nästan gett upp hoppet om att det skulle starta av sig själv. Jag blev så förvånad när det väl hände! Förlossningen startade genom att vattnet gick med ett splash - precis som på film. Det var tur att jag stod i badrummet! Jag ringde koordinatorn och fick åka in till antenatal. Bebisen hade bajsat i fostervattnet, så därför blev jag inlagd på förlossningen och igångsatt."

Therese, födde i vecka 42


"Jag blev så förvånad att förlossningen hade startat. Jag vaknade av smärtsamma regelbundna värkar kl 4. Jag låg kvar i sängen och vågade inte väcka sambon (jag var rädd att jinxa det, haha!). Jag gick istället upp och bakade runt 5.30 och klockade värkarna som kom 3 st på 10 minuter, så vi trodde det var dags. Sedan stannade allt av och drog det igång igen vid 13-tiden. Jag hoppade ner i ett bad, där vattnet gick. Min sambo blev hysterisk och drog upp mig ur badkaret för att åka till förlossningen!"

Maria, födde i vecka 40


"Jag hade gått 9 dagar över tiden och testade en hel del saker för att få igång förlossningen: äta dadlar, hoppa på pilatesboll och gå i trappor varje dag. Men ingenting verkade hjälpa. Förlossningen startade till slut med att slemproppen gick. Jag hade sammandragningar och förvärkar i cirka 5 dagar. Sedan började värkarna komma mer regelbundet."

Nathalie, födde i vecka 42


"Jag fattade ingenting när förlossningen startade. Jag fick svaga värkarna en tidig morgon efter att jag varit och kissat. De var väldigt svaga och oregelbundna till en början innan de verkligen drog igång ca 6 timmar senare."

Linn, födde i vecka 39


"Det började som kraftig mensvärk på natten. Då tog jag två värktabletter och somnade om. Under förmiddagen kom "mensvärken" tillbaka, men eftersom smärtan var hanterbar trodde jag inte det var riktiga värkar. Det var när värkarna kom var femte minut som jag började bli misstänksam och min nervösa sambo tvingade mig att ringa förlossningen. Väl inne var jag helt öppen och sonen föddes 4 timmar senare."

Elise, födde i vecka 38


"Jag hade haft ytterst få förvärkar under kvällen. Jag hade precis hunnit somna till när jag vaknade av att det bara kändes konstigt i kroppen. Min första instinkt var att jag var tvungen att skynda mig upp ur sängen. När jag ställt mig upp började det rinna ned för benen. Jag förstod att det var vattnet som gått och det var grön-brunt, så vi fick komma in till förlossningen direkt. När hon väl kom ut hade hon navelsträngen ett par varv runt halsen och det var förmodligen orsaken till att hon hade bajsat i vattnet. Men allt gick bra!"

Cecilia, födde i vecka 40

 

Läs mer om förlossningen hos 1177

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.