5 vanliga infektioner som gör att bebisen sover dåligt - guide hur du lindrar besvären!
Bild: Folio Images

Så somnar bebisen på egen hand – steg för steg utan gråt!

Vaggar eller ammar du din bebis till sömns? Du är inte ensam! Här får du hjälp att steg för steg lära din bebis att somna på egen hand – utan gråt eller skrik. Let’s do this!


Det finns två gyllene regler när det gäller bebisars sömn som ofta ger bättre sömn för hela familjen:

1. Somna utan hjälp från dig som förälder

Nyfödda bebisar behöver som regel hjälp att somna, till exempel att de vaggas i famnen eller i bärsele. Men ju större bebisen blir desto viktigare blir det att minska på hjälpen. Varför? Jo, om din bebis kan somna utan hjälp från dig som förälder innebär det också att hen enklare kan somna om under natten (och det är ju guld värt!). 

2. Somna på rätt ställe (yes, där man ska sova för natten!)

Forskning visar att bebisar sover bättre om de somnar på det ställe där de ska sova för natten. I skarven mellan sömncykler kollar nämligen din bebis av att allt är precis som när hen somnade. Om något känns annorlunda är risken mycket större att hen vaknar. 


Så hjälper du din bebis att somna på egen hand

Som exempel tar vi att du vaggar bebisen till sömns och skulle vilja att hen somnar i sin säng. Tricket är att dela upp förändringen i små steg, så att den blir successiv och mjuk. Och att ha en stor dos tålamod! 

Kväll 1-3: minska och stå helt till

Minska på vaggandet i famnen. Tänk att du ska ge absolut så lite hjälp som bara går för att hen ska somna. Ju sömnigare hen blir desto mindre vaggar du. Till slut kanske du bara går runt i rummet eller står helt still. Om hen vaknar vaggar du lite igen, men bara så lite som krävs. 

Kväll 4-7: sitt på säng sängkanten

Sätt dig på sängkanten och vagga. Om bebisen protesterar försöker du lugna sittandes, annars ställer du dig upp. Men så fort bebisen lugnat sig sätter du dig och vaggar igen. Testa även nu att minska mer och mer på vaggandet ju mer sömnig bebisen blir

Kväll 8-10: vagga kort och lägg ner

Vagga kort på sängkanten innan du lägger ner bebisen i sängen (kan vara lättast i din egen säng, där du kan ligga bredvid). Använd dina händer för att mjukt buffa bebisen i rumpan eller ”vagga” när hen ligger ner. Om bebisen blir ledsen, försök lugna i sängen. Om det inte går: lyft upp i famnen, vagga lite och lägg ner igen. 

Kväll 11-12: lägg ner och lugna

Lägg ner bebisen i sängen, och fortsätt lugna i sängen. Ju sömnigare bebisen blir desto mer minskar du på hjälpen. 

Kväll 13-14: lägg ner sömnig

Försök lägga bebisen sömnig, men vaken. Lägg handen på magen eller buffa lite, men bara om du märker att din bebis behöver det. 

Ja, alla bebisar är olika! Det kan ta en vecka att göra samma process eller mer än två veckor. Det kan också vara så att en tand eller ett nytt utvecklingssprång plötsligt stör sömnen. Ha tålamod! Tänk på att detta är något som din bebis behöver träna på (precis som att gå eller äta med sked!). 

Perfekt tajmade sovstunder och bättre sömn för din bebis

BabyNaps är appen för trötta föräldrar som längtar efter bättre sömn. Varje dag får du förslag på sovtider för din bebis i ett sömnschema. När du hittar rutinen sover din bebis lagom mycket på dagen – och gott på natten.