Så sköter du om en nyfödd - ALLT om första badet, bajset och navelstumpen!

Första tiden med en nyfödd bebis är full av frågor! Hur ofta ska blöjan bytas? När är det dags för första badet? Vad gör jag åt en röd rumpa? Självklart har vi samlat alla svaren åt dig: här i den ultimata skötselguiden!

22863.jpg

Nyfödda bebisar kommer inte med en instruktionsbok. Alla är olika och den första tiden handlar om att lära känna din bebis.
- Våga lita på din magkänsla för med lite övning kommer du snart att bli expert på vad som är rätt för just din bebis, säger barnsjuksköterskan Lisa Västberg, som här har svarat på alla våra frågor om bebisens skötsel.

Hur ofta behöver bebisen tvättas?

Nyföddas hud är ömtålig och den första veckan räcker det att rengöra huden med en mjuk tvättlapp och ljummet vatten.
– Det är bra att ha en daglig genomgång av alla hudveck där det lätt blir varmt och fuktigt, som i ljumskarna, under armarna, i nacken och runt halsen. Använd en mjuk tvättlapp fuktad med ljummet vatten och tvätta där det behövs. Badda torrt med en handduk och lufta gärna både rumpa och hudvecken lite extra.

TÄNK PÅ! Se till att huden är helt torr innan du sätter på blöja och kläder. Fukt är bebishudens värsta fiende och den vanligaste orsaken till att den blir röd och irriterad.

När är det dags för första badet?

Bebisen kan egentligen bada direkt. Du behöver inte vänta till navelstumpen fallit av, så länge den inte vätskar sig eller är kladdig.
Badvattnet ska vara ljummet, en temperatur runt 37 grader är lagom. Mät gärna med en badtermometer. Några droppar badolja gör vattnet mindre uttorkande, men bebisen blir hal och för att behålla ett bra grepp är det säkrast att hälla i olja mot slutet av badstunden. En gång i veckan är annars ett bra riktmärke för hur ofta nyfödda bör bada. När bebisen blivit äldre beror antalet bad lite på vad barnets hud tål.

TIPS! Det går också bra att duscha med ett nyfött barn. Bebisar älskar att vara nära och de flesta gillar vatten. Det blir en mysig stund för er båda.

När faller navelstumpen av?

Vanligtvis faller den av inom två veckor. Det är väldigt sällan den blir infekterad och att navelkanten är lite röd när navelstumpen är borta är helt normalt.
– Att den börjar lukta illa beror på förruttnelseprocessen och ett tecken på att stumpen snart kommer att lossna. Kommer det lite blod eller vätska från naveln kan du blöta en tops i ljummet vatten och tvätt rent. Torka bort all fukt med en torr tops.

”Tveka inte att kontakta BB eller BVC om du har frågor och funderingar kring bebisens skötsel första tiden!”

Hur ofta behöver jag byta blöja?

Nyfödda bajsar och kissar oftare än äldre bebisar och hur ofta du behöver byta blöja beror delvis på hur mycket din bebis äter. Hur ofta ditt barn bajsar varierar mycket. Vissa gör det efter varje måltid, andra varje eller varannan dag. För helammande bebisar kan det gå en vecka mellan gångerna.
Bajsblöjor ska bytas direkt för att inte irritera huden. Kissblöjor behöver inte bytas lika ofta och en blöja med våtindikator hjälper dig att hålla koll på när det är dags.

TIPS! Ha blöjor och tvättlappar nära sängen och tänd minimalt eller inte alls på natten. Då går det ofta bra att byta utan att bebisen vaknar till helt.

LÄS MER! Så skapar du en mysig stund vid skötbordet.

Vad hjälper när rumpan är röd och irriterad?

Ofta börjar irritationen med att det ser lite rött ut kring ändtarmsöppningen. Vänta då inte utan smörj direkt med med kräm med lugnande egenskaper, till exempel en som innehåller zink som bildar en skyddande hinna mot kiss och bajs för att undvika att det blir värre.
Tvätta varje litet hudveck runt blöjområdet och rumpan med tvättservetter av mjukt papper och ljummet vatten. Kolla även under pungen och sära försiktigt på de yttre blygdläpparna så där inte finns bajsrester. Eftersom rumpan tvättas ofta blir huden extra utsatt och det är jätteviktigt att badda riktigt torrt och helst lufta stjärten en stund innan du sätter på en ny blöja.

TIPS! Prova att byta till en större och lite luftigare blöja om bebisens rumpa blir röd ofta. Här hittar en artikel om superknepen för att slippa blöjeksem.

Vad gör jag om bebisen hud är torr?

Det är vanligt att nyfödda både fjällar och flagar. Bebisars hud har inte samma förmåga att behålla fukt som vuxnas.
– Lite olja i badvattnet kan lindra torrheten och är din bebis mycket torr kan du smörja med en mjukgörande kräm.

Vilka är bebisens vanligaste prickar?

Prickar och utslag är vanligt hos nyfödda och de flesta försvinner av sig själva efter några veckor utan någon särskild skötsel. Hormonplitor är rödaktiga och ser ut som små finnar, men de är inte infekterade. De är vanligast på bröstkorg och mage, men kan även dyka upp på armar, lår och i ansiktet. Röda värmeutslag är ofta tillfälliga och vanliga på ställen där bebisen blir varm som mage, hals och under armarna. Milier är små vita talgprickar sitter ofta på bebisens näsa och kinder.  

Är kladdiga ögon tecken på en infektion?

– Nej, hos nyfödda handlar det ofta om trånga tårkanaler och det försvinner vanligtvis efter några veckor. Fram till dess kan du tvätta försiktigt med ljummet vatten för att hålla ögonen rena. Det är lättast att rengöra med en fuktad bomullspad, och torka utifrån och in mot ögonvrån.

Behöver jag ta bort skorv i hårbotten?

Om det är mycket feta och gulbruna skorvskorpor i hårbotten är det bra att försöka få bort en del.
Smörj in med något mjukgörande till exempel babyolja och låt det verka under natten. Kamma bort skorven med en babykam eller gnugga försiktigt med en fuktad frottéhandduk.

TÄNK PÅ! Om det finns skorv bakom öronen och örsnibben ska den tas bort för att undvika små hudsprickor och irritation.

Behöver bebisens naglar klippas?

Naglarna på nyfödda är små men ofta vassa och de flesta bebisar river sig när de fäktar med armarna.
– Första tiden kan det vara svårt att se hur mycket av nageln som hänger ihop med fingertoppen och det är bäst att fila naglarna. När bebisen blivit lite äldre kan du använda en nagelsax med rund spets som gör klippningen säkrare.

TIPS! Passa på att klippa naglarna när bebisen sover, det är lugnast för er båda.


Ninna	 Ekbom

Ninna Ekbom

04 januari, 2023

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.