Så påverkar Youtube och Netflix ditt barns hjärna (!!)

Tackar du också Netflix och Youtube för att du kan få laga mat eller duscha ifred? Samtidigt som du kanske har liiite dåligt samvete för att du inte riktigt vet hur ditt barns hjärna påverkas av tiden framför skärmen? Vi bad om experternas råd!

21648.jpg

De flesta föräldrar kan nog känna igen sig i att barnen verkar helt beroende av det där nya spelet eller att de blir som tokiga när skärmen plockas bort. Snabba filmklipp och spel som hela tiden ger nya vinster triggar nämligen hjärnans belöningssystem. Många appar och tjänster är designade just för att tala till den delen av hjärnan, hos både vuxna som barn. 
– När man tittar på klipp eller sociala medier så får hjärnan hela tiden en slags belöning, som stimulerar dopaminerna i hjärnan. Efter ett tag vänjer sig hjärnan och blir stressad när den inte får sin belöning, säger Hugo Lagercrantz, professor emeritus i barnmedicin vid Karolinska institutet. Han jämför det med vuxnas användning av sociala medier:
– Facebook ger dig en kick genom att du får likes. Det är roligt och slår på dopaminet. Men det får inte hända för ofta, då vänjer sig hjärnan. 

Hjärnan är formbar

Ett barns hjärna är enormt formbar och därför extra känslig för påverkan. Man vet fortfarande inte riktigt hur tid framför skärmen påverkar barn på lång sikt. 
- Men vi vet att barn under ungefär två år inte lär sig från en skärm. I början av livet är det därför extra viktigt att grundläggande bitar som mänsklig interaktion prioriteras framför tid vid en skärm – och det gäller både den vuxnas och barnets skärmtid. Vilken stimulans det lilla barnets hjärna får har en stor betydelse för dess fortsatta utveckling, säger Sissela Nutley, som är hjärnforskare och författare till boken Distraherad – hjärnan, skärmen och krafterna bakom. Hon menar att man dock inte kan prata helt generellt om skärmtid – vilken effekt den får skiljer sig mellan olika barn och hur mogna de är. 

Svårt att fokusera

Till vardags kanske det mest handlar om en kamp om att få barnen att lägga bort paddan, men i det långa loppet kan allt för mycket tid framför skärmen ge andra problem. Barn kan få svårt med koncentrationen och att fokusera på en sak i taget. Att fördjupa sig i en uppgift blir svårt när man är så van vid att snabbt gå vidare till nästa klipp eller nästa bana.
– Det blir en fragmentering som kan göra det svårt att koncentrera sig och fokusera, till exempel i skolarbetet, säger Hugo Lagercrantz. 

Lagom är bäst

Har Babblarna åkt på under matlagningen då och då är det alltså inget att ligga sömnlös över, särskilt inte om resten av dagen innehåller annan stimulans och umgänge.
– Sitt med och titta på film och komplettera skärmtid med högläsning. Det är som med andra laster – det är ingen fara i små doser, men man får inte överkonsumera det, säger Hugo Lagerkrantz.


Experternas bästa skärmtips

  • INGEN SKÄRM UNDER ETT ÅR: WHO rekommenderar ingen skärmanvändning för barn under ett år.
  • UPP TILL EN TIMME FÖR 2-5-ÅRINGAR: Om barnet är mellan två och fem år är WHOs rekommendation upp till en timme.
  • GÖR DET TILLSAMMANS: Upplev spelet eller programmet ihop med ditt barn. Då har du också koll på vad ditt barn gör och kan reagera och prata med barnet om vad som händer. Ögonkontakt, kroppsspråk, intonation och interaktion gör inlärningen mer effektiv. 
  • KOMBINERA SKÄRMTIDEN MED ANNAT: Högläsning är till exempel bra. En app som kombinerar ljud och bilder vara lärorikt, men forskning visar att det är mer lärorikt är det när en vuxen pekar och gör ljuden. 
Lisa Stevik

Lisa Stevik

23 oktober, 2020

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.