Så påverkar skärmtid ditt barns sömn (!!) och inlärning - experten om ny svensk forskning

Skärmtid kan påverka hur mycket din bebis sover - med så mycket som en timme per natt (!!). Det visar ny svensk forskning. Här kan du läsa mer om hur skärmar påverkar sömnen och inlärningen för små barn under 2 år. 

11573.jpg

- Sätt gränser för barnets skärmtid, men förbjud inte. Se till att det finns mycket tid att undersöka den verkliga världen tillsammans med föräldrar och syskon. Läsplattor, mobiltelefoner och andra skärmar ska inte ersätta lek eller stunder att vara tillsammans. Låt dem istället vara ett komplement.
Orden är Mikael Heimanns, professor emeritus i psykologi och forskare vid Linköpings universitet. Han leder forskningsprojektet Att växa upp i en digital värld som följer 100 familjer med barn under två år för att undersöka hur skärmanvändandet påverkar barnen.
- Jag tycker familjer aktivt ska reflektera över hur de använder digitala medier, för barn imiterar sin omgivning, säger Mikael.

VAD små barn tittar på är viktigare än hur länge

- Färger, starkt ljud och snabbheten i det som visas på skärmen fångar hjärnan som stimuleras av att det händer nya saker. Vuxna kan bryta tittandet, men för små barn är det betydligt svårare. Ju mindre barnet är desto lugnare innehåll och mindre ensamtid vid skärmen är två bra riktlinjer, menar Mikael.

Antalet skärmar påverkar barnets sömn (!!)

- Att barn påverkas av dina digitala vanor syns i den pågående forskningen av Att växa upp i en digital värld. Studien visar att antalet skärmar i barnets närhet under dagen påverkar deras sömn. I genomsnitt sov en nio månaders bebis vars föräldrar uppgav att det fanns en till två digitala enheter i barnets närhet under dagen en timme mer än de barn som var omgivna av fler digitala enheter, säger han.

Små barn lär sig snabbare utanför skärmen

- En trygg relation med föräldrarna är viktig för den första inlärningen och det finns inget utvecklingsmässigt behov av skärmar för barn under två års ålder. Forskning visar att för ett litet barn som ska lära sig något nytt går det snabbare om du visar hur de ska göra, jämfört om de få lära sig hur man gör på en skärm. Små barn kan inte relatera det de ser på en tvådimensionell skärm till världen utanför, avslutar Mikael.
 


Professorns tips för bra skärmtid

  • Anpassa innehållet till barnets ålder, personlighet och intresse. Titta gärna tillsammans!
  • Barn tar snabbare efter musik från digitala medier och att få lyssna på en barnsång under tiden du får middagsmaten på bordet är bra hjälp i stunden för alla.
  • Låt inte skärmarna stjäla tid för lek och att ni tillsammans upptäcker den verkliga världen.
  • Låt inte skärmen bli huvudkälla för inlärning i tidig ålder.
  • Stäng av TVn så att ni slipper bakgrundsljudet när ingen tittar.
  • Begränsa din egen användning av digitala medier när du är tillsammans med ditt barn.
Ninna	 Ekbom

Ninna Ekbom

06 januari, 2020

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.