Så ofta vill din nyfödda bebis amma eller ha flaska (och ja – det är OFTA!!)

Känns det som att du växt fast i soffan med din lilla bebis vid bröstet eller flaskan? Grattis, då är allt precis som det ska! Nyfödda äter ofta (typ ALLTID!) och har ett stort närhetsbehov.

25102.png

Hur ofta ska en nyfödd bebis äta egentligen och hur mycket är normalt att de äter under ett dygn? Som nybliven förälder är frågor om amning och flaskmatning ofta många. Johan Holmgren, specialistsjuksköterska inom barn och ungdom, börjar med att berättar att en nyfödd bebis bör ligga vid bröstet hela tiden efter förlossningen (om det är möjligt!) för att få i gång de hormoner som gör att mjölken produceras.  
- Där börjar ett viktigt samspel mellan mamman och bebisen. Sen tar det tid, både att komma igång med amningen och – om man flaskmatar – att få bebisen att ta rätt grepp om flaskan.

Psst... Så här blir du ett flaskmatarproffs!

Äta nu IGEN?!

Det är också vanligt att nyblivna föräldrar blir chockade över hur ofta bebisen vill äta i början.
- Många bebisar vill ligga vid brösten hela tiden och det är helt normalt. Bebisar som flaskmatas har givetvis samma närhetsbehov och vill också ligga i förälderns famn i princip dygnet runt. Efter några veckor brukar amningen stabiliseras något och bebisen äter ungefär varannan eller var tredje timme.

TIPS! Här hittar du en guide för hur bebisen får rätt grepp vid amningen. Och här hittar du hur du ser bebisens amningssignaler. Det blir mycket enklare att börja mata innan bebisen gallskriker.

Pytteliten magsäck

Den första tiden äter bebisen bara några milliliter per tillfälle. Det är fullt tillräckligt för den lilla magsäcken som från start rymmer cirka 7 milliliter.
- Man brukar säga att en bebis äter ungefär 60 milliliter per kilo av sin vikt under ett dygn i början för att inom några veckor öka till 90 milliliter och sedan 180 milliliter per kilo och dygn.
Om bebisen går upp i vikt, växer på längden och utvecklas normalt behöver man som förälder inte hålla koll på att hon eller han äter rätt mängd mat.
- Om bebisen däremot inte växer behöver man ta hjälp av BVC för att få råd om hur man ska göra, säger Johan Holmgren.

Bestämmer själv takten

Vid amning reglerar bebisen själv mängden mjölk genom att amma mer i takt med att hon eller han växer.
- Det är inget som mamman behöver hålla på koll på, mer än att erbjuda bröstet så snart bebisen visar intresse för att vilja suga. I perioder innebär det att bebisen vill suga i stort sett hela dagarna. Det är normalt och viktigt att hon eller han får göra det, säger Johan Holmgren.
Även vid flaskmatning är det bebisen som styr. Hon eller han visar med signaler när hen är mätt eller vill ha mer mat.
- Det är vanligt att bebisarna somnar, dra bort sitt ansikte eller hulkar lite när de är mätta. Ett friskt barn behöver inte få i sig en exakt mängd. Det är bra att inte vara för fokuserad på volymen.

TIPS! Vi har en helt gratis mailkurs om första tidens amning här på Rulla vagn. Du får ett mail om dagen i tio dagar med allt du behöver veta.

Är flaskmatning lika bra som amning?

Är det då någon skillnad för barnet att ammas eller få flaska?
- Det finns flera hälsofördelar med amning, för både barnet och mamman. Amning skyddar exempelvis barnet mot infektioner och kan minska risken för bröstcancer hos mamman. En mamma som inte vill eller kan amma ska aldrig känna sig dålig eller misslyckad. Efter ett par år är det ingen skillnad mellan barn som ammats eller fått ersättning, säger Johan Holmgren.

Johan Holmgren är också noga med att betona att alla kvinnor har rätt till sina egna beslut.
- En del vill amma, andra inte. För en del mammor fungerar amning enkelt, för andra är det svårare. Det är inget som någon annan ska värdera eller lägga sig i. Man kan ha jättemysiga stunder och fin anknytning med både flaskmatning och amning. Kärlek och trygghet ligger inte i sättet som barnet får mat.


4 tips för en smidig amningsstart

1. Ge det tid

Det tar oftast tid att komma i gång med amningen och hitta ett bra samspel. Det gäller även mammor som redan tidigare har ammat syskon. Även flaskmatning tar tid: bebisar förstår inte direkt hur de ska ta flaskan. Testa med olika nappar för att se vad som fungerar för just er bebis. Tips: dinapparna är antingen smalare eller "wide-neck".

2. Acceptera att bebisen vill ha mat OFTA!

Det är helt normalt att barnet vill äta nästan hela tiden, dygnet runt. Det blir enklare om du ställer in dig på det. Planera inte in så mycket annat än häng och mys i soffan. Det är bara en kort tid, försök passa på att vara i stunden.

3. Ta hjälp

Ös på med frågor till barnmorskorna på BB innan hemgång och vid alla återbesök. Om det är svårt eller gör ont så tveka inte att ringa barnmorskan, amningsmottagningen, BVC eller Amningshjälpen för stöd. Ju tidigare du får hjälp med att hitta rätt teknik, desto bättre.

4. Bjud in familj och vänner

Be gäster att ta med sig fika, mormor köra en maskin tvätt och farfar laga middag. Avlastning är guld värd! När dina vänner sedan får barn är det i stället du som kan dammsuga!

Sanna Bergling

Sanna Bergling

21 oktober, 2022

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.