Så ofta behöver din nyfödda bebis ny blöja - och så byter du på RÄTT sätt!

Ny blöja - IGEN?! Det är lätt att känna sig osäker (och fumlig!) vid skötbordet, men det finns knep som gör blöjbytet enklare och utan skrik.

24355.png

Hur ofta en blöja behöver bytas skiljer sig från bebis till bebis. En del kissar och bajsar oftare, eller är mer besvärande av en blöja som inte är helt torr, och då blir blöjbytena fler.
- Ett riktmärke för de minsta bebisarna är ett blöjbyte efter att de ätit, vilket brukar bli ungefär var tredje timme. Det är också ovanligt att en nyfödd kan ha samma blöja en hel natt, säger Matilda Lindberg, barnsjuksköterska på MamaMia i Stockholm.

Blå linje = ny blöja?

Blöjor för nyfödda har ofta en synlig våtindikator, som ändrar färg när blöjan blir fuktig.
- De flesta bebisar brukar inte ha några problem med att ha en blöja några timmar, så du måste inte byta blöjan direkt när linjen börjar bli blå. Vid bajs bör du byta blöja så snart som möjligt, annars finns risk att huden blir irriterad, berättar Matilda Lindberg.

Ungefär var tredje timme brukar vara lagom för de minsta!

Testa er fram  

De flesta blöjor har en god uppsugningsförmåga. Därför gäller det att testa sig fram bland storlekar och inte jämföra för mycket med vad andra använder
- En del blöjor läcker för en bebis, men inte för en annan. Det kan bero på hur blöjan stramar åt vid exempelvis ryggen, säger Matilda Lindberg.


Så byter du blöja på RÄTT sätt (steg-för-steg!)

  1. LYFT RUMPAN: Börja med att ta bort den smutsiga blöjan. När du ska torka under rumpan och ryggen är det skönare för bebisen om du lyfter rumpan - och inte bara i fötterna!
  2. LÅT KISSET KOMMA INNAN DU BYTER: Öppna blöjan lite lätt och låt kylan komma in. Då kissar ofta barnet och du slipper en fontän.
  3. RENGÖR MED LJUMMET VATTEN: Du rengör bäst med en mjuk tvättlapp i tyg eller papper, och med ljummet vatten. Torka framifrån och bak för att inte få in bajs i underlivet. För pojkar är det viktigt att lyfta på snoppen och pungen för att tvätta under.
  4. TORKA OCH LUFTA: Rumpan ska vara helt torr innan du sätter på ny blöja. Använd en mjuk frottéhandduk för att försiktigt "klappa" huden torr. Låt bebisen lufta rumpan en liten stund. Lite röd? Smörj in med en salva med zink.
  5. LÄGG BLÖJAN RÄTT: Vik ut blöjan, lyft upp bebisen och lägg rumpan på den delen där tejpen/kardborrebandet sitter. Om din bebis är en pojke ska snoppen läggas nedåt. Vik ned kanten om din bebis har navelstumpen kvar.
  6. KNÄPP LAGOM HÅRT: Lägg blöjans framkant mot bebisens mage och fäst med tejpen. Du ska kunna lägga två fingrar emellan, så vet du att blöjan sitter lagom hårt.
  7. SÄKRA MOT LÄCKAGE: En viktig grej: dra med fingret runt blöjkanten vid bebisens lår. Då fäller du ut resåren som skyddar mot läckage!

3 tips för bebisens känsliga (!!) hud

Det är lätt att tänka att bebisar är ”knubbiga och goa”, men de har faktiskt mindre underhudsfett än vuxna personer. Därför är huden också mycket känsligare.
- Bebisar har lättare att reagera på fukt och starka ämnen som bajs eller parfym. Huden kan bli röd och om det inte behandlas kan det utvecklas till eksem, säger Matilda Lindberg.

1. Lufttorka innan ny blöja!

Det är fuktigt runt blöjan och därför lätt att huden blir irriterad och att eksem bildas.
- Låt gärna bebisen vara utan blöja då och då, så att huden får lufttorka. Feta krämer är viktigt för att förebygga blöjeksem. Om bebisen är röd runt rumpan kan en zinkbaserad kräm vara bra, eftersom den har en uppsugande effekt. Det är viktigt att håll koll på att rodnaden går ner och att svamp inte utvecklas, förklarar Matilda Lindberg.

2. Satsa på milda produkter och krämer

Rekommendationen är att vara extra försiktig med starka medel som parfym när barnet är under två år.
- Försök att välja oparfymerade och feta krämer, neutrala tvättmedel och blöjor som är oparfymerade. En del barn kan också reagera på produkter med nötter i, som exempelvis mandelolja, säger Matilda Lindberg.

3. Bada, men inte för ofta

Barnens hud är olika känsliga och mot olika saker.
- Vatten torkar ut huden och är lagom att bada en till två gånger per vecka. Använd några droppar olja i vattnet och var noggrann med att smörja in bebisen efter badet med en fet kräm. Huden blir nämligen uppluckrad av badet och gör det lättare för krämen att tränga in, berättar Matilda Lindberg.

TIPS! Här kan du läsa om fler superknep för att slippa röda bebisrumpor.


Skrik och panik på skötbordet? Testa detta!

  • Många nyfödda kan känna sig utelämnade på ett skötbord och därför bli ledsna. De första blöjbytena kan bli enklare om ni är två vuxna: en som håller om barnet och lägger armarna längs barnets kropp, medan den andra byter blöjan.
  • Rulla en handduk eller filt hårt och lägg längs kanten på skötbordet, ungefär som ett babynest. Många nyfödda känner sig tryggare av det.
  • En speldosa eller mobil med färgglada figurer, white noise (finns här på Spotify!) eller en torktumlare som låter och gör badrummet varmt. Knepen för att bebisen ska vara lugn under blöjbytet är många! Testa er fram och se vad som fungerar för just er.
Sanna Bergling

Sanna Bergling

14 juni, 2021

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.