Så hjälper du din nyfödda bebis att somna – 9 tips du inte klarar dig utan!

Man brukar skämtsamt säga att bebisar inte har några sömnproblem, men däremot har deras föräldrar det. Här har vi samlat bästa tipsen för att få din nyfödda bebis att somna och komma till ro.

925.png

1. Skapa en trygg sovplats

Bebisar gillar att ligga lite trångt och att det finns något runt om dem som "tar emot". Förmodligen beror det att de haft det ombonat och trångt i magen. Många gillar ett babynest, och att låta huvudet ligga emot kanten. Men det går lika bra att rulla en handduk hårt och lägga runt sängen eller i vagnen.

2. Buffa i rumpan

När du bär ditt barn för att somna kan du ”buffa” försiktigt med ena handen på barnets rumpa. Använd konsekvent samma takt, gärna i ett mörkt rum på kvällen. Det rytmiska buffandet förstärker den lugnande känslan av att bli buren.

TIPS! Variera sätten du använder för att få ditt barn att somna, istället för att ha ett enda. Då slipper du stå handfallen den dagen ditt trick slutar att fungera. Dessutom slipper du bli utled på att göra samma sak varje gång det är dags att sova.

3. White noise och mörker är dina bästa vänner

I mammas mage är barnet van vid ett konstant hög ljudvolym på ungefär 80 decibel, vilket är jämförbart med att stå mitt i en trafikerad gata. Många bebisar blir därför helt lugna och somnar när dammsugaren går i gång eller fläkten dånar för fullt vid matlagningen. Du kan själv använda ”Schh!”-ljudet, vilket påminner om det trygga ljudet från magen (12 timmars spellista med white noise på Spotify här!). Ha det mörkt på natten i sovrummet, och använd en nattlampa med dämpat ljus när du matar eller byter blöja.

4. Lär dig din bebis trötthetssignaler

Genom att hålla utkik efter när din nyfödda bebis börjar bli trött blir det enklare att hjälpa hen till ro, innan övertröttheten sätter in. För nyfödda kan det vara att de gäspar, öppnar och stänger händerna, suger på fingrarna, viftar med armarna eller spänner kroppen.

5. Bära och vara nära

Oavsett om du går med ditt barn i famnen, bärsele eller bärsjal skapar det en trygg känsla för bebisen. Att vaggas i mammas mage är något som barnet känner igen och rytmen när du går omkring med bebisen imiterar detta. När din bebis samtidigt får vara nära dig, känna din doft och dessutom till och med kanske höra dina hjärtslag är kombon oöverträffad. På natten är det viktigt att sova säkert (rekommendationer här!), och då är det toppen med en bedsidecrib där din bebis är nära, men ändå har en egen sovplats.

6. Håll inte din bebis vaken för länge!

Det är lätt att tänka att din nyfödda bebis kommer sova längre om hen är vaken längre. Men icke! Spädbarn följer ingen logik på den punkten, utan blir snarare uppe i varv och får svårare att sova.  Det är lagom de första 8 veckorna att bebisen är vaken 30-60 minuter. Håll koll på klockan (eller använd appen BabyNaps för att få hjälp att tajma nästa sovstund)!

TIPS! Ibland är det bra att ha rätt förväntningar. Din nyfödda bebis föds nämligen utan kunskap om den dygnsrytm som du är van vid. Nyfödda sover mycket – ofta 70 % av dygnets timmar – men de vaknar, äter och sover om vartannat. Jobbigt för dig, men helt normalt! Det är först vid 12-16 veckor som en dygnsrytm som liknar vår egen har utvecklats.

7. Vagga eller lugna med massage

Det repetitiva i att bli vaggad i en vagga eller babysitter är för många bebisar väldigt lugnande. Det finns riktigt bra vaggor på marknaden som vaggar både i sidled och upp-och-ner. Ett annat knep för att lugna bebisen är massage! Något så enkelt som att mjukt massera ditt barns ansikte kan ge dig ett par timmars efterlängtad sömn. Smek bebisens ansikte med dina tummar: först från ögonbrynen till tinningarna, från tinningarna ner över kinderna, från hakan till kinden och sedan från näsan till kinden. Du kan fortsätta ner längs hakan och bakom öronen. Gör varje rörelse tre gånger.

8. Frisk luft och vagnrullande

Att få andas frisk luft, ligga gosigt nerbäddad och samtidigt vaggas till sömns av vagnens skakningar mot underlaget är för många bebisar det lättaste sättet att somna. Om du har tur fortsätter ditt barn att sova när vagnen stannar – och är det så ska du såklart inte tveka att rulla in vagnen i sovrummet och låta bebisen sova vidare där.

9. Mat, mat, mat!

Mätta bebisar sover bättre. Det är en grundregel. När bebisen vaknar är han eller hon ofta hungrig, och vill ha mat. Efter att ha varit vaken en stund och det är dags att sova igen, se till att amma eller ge ersättning igen! Ju mättare bebisen är, desto troligare är det att sömnen blir bättre och längre.

TIPS! Över tid rekommenderar många experter att man ska försöka förknippa sovandet mindre och mindre med att äta, för att undvika att det blir det enda sättet som barnet kan somna. Men oroa dig för det senare. Spädbarn har ingen ”master plan” - allt de förstår att det är tryggt och mysigt att somna där maten finns.


4 korta minnesregler om nyfödda bebisars sömn

  1. 15-18 timmars sömn utspritt över dygnet är vanligt de första 6 veckorna
  2. 3-8 gånger är vanligt att de sover på dagen, allt från 15 minuter - 3 timmar
  3. 30 minuter - 1 timme är lagom att de är vakna för att äta och byta blöja
  4. 21:30-23:00 somnar många för natten
Evelina Åkerberg

Evelina Åkerberg

20 mars, 2023

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.