Så här gör du om din bebis sätter i halsen - filmen ingen förälder vill missa!

När allt som kommer i din bebis väg åker rakt in i munnen är kvävningsrisken en av alla föräldrars största skräck. Vet du vad du ska göra om ditt barn sätter i halsen och får luftvägsstopp? Här får du experternas råd om exakt vad du ska göra om olyckan skulle vara framme. Missa inte filmen lite längre ner!

8564.jpg

Små barn använder munnen för att undersöka i stort sett allt som kommer i deras väg, men lyckligtvis är kvävningsolyckor relativt ovanliga. Att uppdatera kunskapen med jämna mellanrum kan vara ovärderligt - ju mer kunskapen sitter i ryggmärgen, desto snabbare kan man agera.
Att ha lärt sig hur man ska göra är absolut avgörande, menar jag i alla fall. Om man har kunskaperna färskt, och har fått prova hur man gör på en docka, då vågar man också agera på rätt sätt, säger sjuksköterskan Elin Sandberg på Lilla Hjärtat, som håller utbildningar i hjärt- och lungräddning för barn.

Gunilla Solton, som är kursansvarig på HLR-rådet i Göteborg, håller med, men poängterar att det är viktigt att våga försöka.
Det farligaste är att inte göra någonting alls, men handgreppen som beskrivs här är de mest effektiva. Om föremålet är så blockerande att att barnet inte kan andas, så går det inte att vänta på ambulans. Den tiden finns inte. Då är det bra om någon i närheten kan dessa greppen. Varje år räddas barn av någon förälder eller annan vuxen i närheten. 

Så ser du att bebisen satt i halsen

Om man inte har varit med om att ett barn eller en vuxen satt i halsen, kan man vara osäker på hur man direkt märker att det har skett. Om luftvägsstoppet är totalt, så att man inte får fram någon luft, kan man inte prata eller låta. Barnet blir då helt tyst och tappar ganska fort färgen, och blir blekt.
– Det kan även visa sig genom att barnet hostar, andas konstigt, dregglar, eller skruvar på sig och ser ansträngt ut, säger Elin Sandberg.

Så gör du när barn under 1 år får luftvägsstopp

Små barn kan man inte uppmana att försöka hosta, och är också ömtåligare. Det är viktigt att man inte försöker att med fingrarna peta ut föremålet som har fastnat i barnets mun, då kan man göra läget värre.
Många agerar på något sätt, men inte alla agerar rätt. Många vänder barnen upp och ner, det gjorde man förr, men så gör man inte längre. Sättet som lärs ut nu är det mest effektiva sättet, säger Elin Sandberg. Om barnet är vid medvetande ska du göra först 5 ryggslag, och sedan 5 brösttryck.

Om olyckan skulle vara framme

Om ditt barn skulle få något i halsen kan vård behövas efteråt. Då ska du alltid kontakta ditt försäkringsbolag. Det är viktigt att du har en riktigt bra barnförsäkring som gäller dygnet runt och för både olycksfall och sjukdom).
 


Så ska du göra om barnet sätter i halsen - se filmen!

Ryggslag:

  • Lägg barnet på mage i ditt knä.
  • Lägg din underarm längs barnets mage och stöd barnets huvud genom att hålla i hakan. Barnets huvud ska vara lägre än kroppen.
  • Ge med handloven fem kraftiga slag mellan barnets skulderblad. Enligt Elin Sandberg är det många som är rädda för att ta i tillräckligt hårt i slagen:
 Har man inte övat tidigare kan det vara svårt att förstå vilken kraft man måste ha. Många är rädda för att ta i, säger hon.

Brösttryck:

  • Vänd barnet på rygg i knät och lägg det på din andra underarm. Stöd huvudet med handen. Barnets huvud ska vara lägre än kroppen.
  • Placera ditt pek- och långfinger på nedre halvan av bröstbenet. Var noga med att inte placera fingrarna för långt ner, så att de hamnar på bröstbensspetsen.
  • Tryck snärtigt fem gånger. En tredjedel av bröstkorgens djup, cirka fyra centimeter, ska tryckas ned.
    Öppna munnen och titta om föremålet har kommit upp. Om inte föremålet är ute och barnet andas normalt, upprepa serien ytterligare två gånger och ring sedan 112. 
Fortsätt med omväxlande ryggslag och brösttryck tills föremålet kommer upp eller tills hjälp kommer.

Om nödvändigt viktigt med HLR

Om barnet blir medvetslöst ska du börja göra hjärt- och lungräddning istället. Man behöver inte vara rädd för att hjärt- och lungräddningen ska blåsa föremålet längre ner i halsen, enligt Gunilla Solton på HLR-rådet.
– 
Om barnet blir medvetslöst behöver du få ner luft i barnets lungor. Visst finns det risk för att luften som blåses in trycker ner föremålet, men även en möjlighet att det trycks ner i ena lungan, och då kan man andas med den andra. Blås fem gånger och fortsätt sedan att göra hjärt- och lungräddning.

Här hittar du en instruktionsfilm om HLR för barn

Så gör du efter ett luftvägsstopp

När om faran är över, kan det vara bra att efteråt kontakta sjukvården, och låta dem ta ställning till ifall det kan vara en bra idé att undersöka barnet.
– Efteråt ska man ringa sjukvårdsupplysningen. Den allmänna rekommendationen är att komma in till sjukhus. Det kan finnas kvar någonting, och vissa saker kan vara farliga om de finns kvar. Jordnötter, till exempel, om det finns en liten bit kvar så kan det skapa risk för en lunginflammation som är allvarlig. Man kan tro att föremålet är borta, men man bör kolla upp det med röntgen på sjukhus, säger Gunilla Solton.

Lisa Stevik

Lisa Stevik

03 september, 2018

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.