Så funkar bebisars sömncykler (och därför vill du veta ALLT om dem!)

Frustrerad när bebisen alltid vaknar efter 20 minuter, eller precis när du själv ska gå och lägga dig? Med lite kunskap om barns sömncykler är det enklare att förstå varför din bebis alltid vaknar samma tid – och hur du kan hantera det.

10309.jpg

Alla människor har sömncykler under en natt, vuxna som barn. En vuxen som sover sju till nio timmar brukar hinna med ungefär fem cykler på en natt. Din bebis däremot, hinner ta sig igenom det dubbla. Bara med den infon i bakhuvudet är det inte konstigt att det blir en del uppvak under natten. Det är i skarven mellan två sömncykler som bebisar lätt vaknar. 
– Vuxna har även längre cykler än barn, ungefär en och en halv timme. Ett nyfött barns cykel varar kanske inte mer än 30–45 minuter, säger sömncoachen Hanna Bergenkull.

Sömncykler består av faser

En sömncykel består av olika faser. 1177 beskriver något förenklat att först kommer den ytliga sömnen då barnet är mycket lättväckt. Efter ungefär 20 minuter är man sedan inne i lätt sömn – hjärtat slår långsammare och kroppstemperaturen sjunker. I den tredje fasen är man nere i djupsömn, då det verkar som om i stort sett ingenting skulle kunna få barnet att vakna. Denna sömn är särskilt viktig för barn, eftersom den djupa sömnen är kopplad till produktionen av växthormon. Den fjärde fasen är drömsömnen. Då är hjärnan aktiv och bearbetar minnen och information. 
– Alla faser finns i alla cykler under natten, så om barnet sover sig igenom 10 cykler så finns alla delarna med i varje – men de olika faserna varar olika länge, säger Hanna Bergenkull. 

Bäst sömn tidigt på natten

Drömmer gör vi till exempel ofta fram emot morgonen, medan de längsta perioderna av djupsömn brukar infalla tidigt på natten. Många känner kanske igen sig i beskrivningen att kvällen eller den tidiga natten, brukar bjuda på ganska god sömn.
– Många upplever att barn sover ganska djupt de första tre timmarna på natten ungefär. Under de timmarna är de flesta barn nere i djupsömn, och den största andelen djupsömn sker då, säger Hanna Bergenkull. 

Känns det frustrerande att barnet varje kväll vaknar just när man själv är redo att gå och lägga sig? Då kan det kännas bra att veta att barnet precis fått några timmar bra sömn! Att barnet vaknar då är vanligt, och man behöver inte se det som ett sömnproblem. 

Skarvarna är det knepiga

Det är i skarvarna mellan cyklerna, i den ytliga sömnen, som barn ofta vaknar under natten. Då är hjärnan minst lika aktiv som när vi är vakna. 
– Man är medveten som sin omgivning och registrerar saker nästan som om man vore vaken. Barnet pendlar ofta mellan sömn och vakenhet då, vi vuxna märker ofta inte det. Särskilt inte om barnet lärt sig hantera skarven och kan somna om själva, säger Hanna Bergenkull. Hon menar även att för de barn som inte somnar om av sig själva, där många uppvak per natt blir till ett problem för familjen, kan det vara en bra idé att lära barnet att somna själv

– Om barnet somnar när föräldern är närvarande, så registrerar det sedan i skarven mellan sömncyklerna att någonting har förändrats – föräldern är inte längre kvar, och barnet har svårare att komma till ro och somna om själv. Här finns risken att barnet får en ökad otrygghetskänsla när föräldern inte finns där när det vaknar. 

Sömn och mat hör ihop

Även om man som förälder inte kan påverka själva sömncykeln, så kan det vara bra att känna till hur sömn fungerar. Det gör att man kan känna mindre frustration eller skaffa verktyg för att hantera skarvarna. 
– Man kan inte påverka själva sömncykeln, men man kan påverka känslan av trygghet för barnet. Det kan vara bra att veta att cyklerna skiljer sig åt beroende på vilken tid på natten det är. Generellt skiftar sömncyklerna under natten, den kunskapen kan göra att man förstår barnets sömnmönster bättre, säger Hanna Bergenkull.

Sömn och mat går hand i hand: en bebis som lägger sig proppmätt kan sova igenom två sömncyklar, medan ett barn som känner hunger lätt vaknar i skarven. 
Så, tänk lite extra på maten under dagen
 – det är den totala mängden mat på dagen som påverkar behovet av mat på natten och därmed också sömnen. Se till att kanske själv ibland lägga dig tidigt och få de där lite stabilare timmarna sömn i början av natten, och glöm inte: skarvarna kommer att bli färre.


BONUS! Podd om vad som är viktigt för bra sömn

I det här podd-avsnittet pratar vi om varför barn sover så dåligt, om varför nattningsrutinen är så viktig, "magiska knep" för bättre sömn och vad som påverkar sömnen i olika åldrar. Hanna Fischer, som är legitimerad psykolog och psykoterapeut inom KBT, guidar oss genom sömn-djungeln. Ett riktigt matigt avsnitt för dig som vill sova lite bättre!

Lisa Stevik

Lisa Stevik

31 mars, 2020

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.