Så fixar du tvåbarnschocken - psykologens och föräldrars bästa tips!

Rädd för den så kallade tvåbarnschocken? Här får du konkreta råd från psykologen för att slippa känna dig otillräcklig - och istället våga prioritera i livet om omställningen blir stor. Dessutom berättar tre föräldrar hur de hanterade livet med två barn! 

11395.jpg

Att man har tagit sig igenom den första tiden med ett barn, behöver (tyvärr) inte betyda att man kan kopiera upplägget till nästa barn. För många är en del av chocken att barn nummer två visade sig vara en helt egen person, kanske raka motsatsen till sitt storasyskon!
– Många känner sig ju betydligt mer förberedda, efter att ha gjort allt en gång tänker man att det här har man ju koll på. Och till viss del är det ju så, men många beskriver ändå hur annorlunda allt kan vara just för att barnet är ett annat, säger Clara Zelleroth, som är psykolog och författare till boken ”Må bra som förälder”, tillsammans med Helga Johnsson Wennerdal.

Lika många vuxna – dubbelt så många barn!

Förutom att rent praktiskt räcka till för två är det som kanske de flesta föräldrar vittnar om känslan av att inte räcka till för det stora barnet. Plötsligt är det två personer som behöver dig lika mycket, och dessutom två personer med helt olika behov.
– I stunden kan det ju verkligen vara så att man bara räcker till för en – om treåringen behöver hjälp på toaletten kan man inte samtidigt mata spädbarnet. Även om det ofta rör sig om korta stunder får du som förälder ett väldigt starkt stresspåslag. Ofta kanske det då också krockar med vår bild av hur vi vill vara som föräldrar, vi vill ju vara lyhörda, uppmärksamma och närvarande. Vi vill svara på barnets behov, men har med två barn helt enkelt inte samma förutsättningar att göra det som med ett barn, säger Clara Zelleroth.

Våga välja bort – för att räcka till

Som tvåbarnsförälder ska din energi och din uppmärksamhet plötsligt ska räcka till för fler. Vad kan man då göra både för att orka, och för att komma ifrån känslan av att inte räcka till?
– Att våga välja bort på andra plan i livet under den här tiden blir ju än viktigare. Kanske finns det relationer eller aktiviteter som tar mycket utrymme tids- eller energimässigt, tid eller energi som du kanske egentligen heller just nu vill lägga på dina barn? säger Clara Zelleroth, och landat i det råd som många tvåbarnsföräldrar i backspegeln har sett varit ovärderligt: sänk kraven för ett tag!

Ner med kraven – och det är okej att ha tråkigt!

Möjligheten till återhämtning kommer oundvikligen att bli sämre under en tid, så försök att sortera bort vissa krav och måsten och spara energin till de måsten som inte går att välja bort.
– Kanske behöver du sänka ambitionsnivån i livet i övrigt? Det kan betyda mycket att låta det råda undantagstillstånd en tid, att inte tänka att man samtidigt ska ha fint hemma, få till regelbunden träning eller ha ett rikt socialt liv, för tid för det kommer att finnas igen! Säger Clara Zellroth, som ger tre konkreta råd: sänk ambitionsnivån, försök be om hjälp och berätta om hur du mår.
Men det handlar inte bara om hur du själv ska kunna göra annorlunda,
– Med det sagt är det också värdefullt att komma ihåg att det i regel inte är dåligt för barn att ha tråkigt ibland, eller att få vänta lite. Kom ihåg att ett syskon i sig är en fantastisk gåva, även om det äldre barnet kanske inte upplever det så just nu.


Detta var vår största chock (och så klarade vi den!):

”Jag har ingen energi att göra som jag borde”

Maria, vars dotter var 2,5 år när lillasyster kom

”Jag blev nog förvånad över min egen oförmåga att se objektivt på situationer med båda barnen. Hur arg och irriterad jag kunde bli på min stora dotter, fast jag egentligen vet att det är jag som ställer orimliga krav. Jag som alltid lagt stor vikt vid att följa min dotter och minimera konflikter och användandet av ordet ”nej,” hade helt enkelt ingen energi till att göra som jag borde. Istället säger jag ”nej” femhundra gånger per dag, tyvärr! ”Nej, lyft henne inte i huvudet, nej sitt inte på din syster, nej inte mata henne med grus.” Och tänk att två barn med samma föräldrar kan bli så otroligt olika! Fast jag förstår att det är två olika individer så väntade jag verkligen mig ett likadant barn. Vi köpte babysaker som vi hade behövt till första barnet, men som andra barnet inte behövde eller ville ha."

Mitt bästa råd till blivande tvåbarnsföräldrar: "Sänk kraven! Vi som försökt minimera skärmtid med storasyster, sätter nu henne framför tv:n på eftermiddagarna så att jag kan fixa middag innan alla i familjen kollapsar i energibrist! Sedan är en bärsele guld värd!”


”Du kommer att känna att du Inte räcker till - men det gör du!”

Evelina, vars barn var 7 år när syskonet kom

"Chocken var att man helt plötsligt inte hade tiden till den första. Hon hade ju vant sig vid att ha mig ensam så hon blev såklart lite avundsjuk trots att hon är stor och förstående. Även om vi försökte förbereda både henne och oss rejält så kom allt lite av en chock ändå. Största förvåningen för mig var nog att jag kände mig helt grön och ny att ha en bebis igen, det kändes ändå som att jag glömt allt! Till exempel hur mycket bebisar faktiskt sover och hur få timmar man själv sover …"

Mitt bästa råd till blivande tvåbarnsföräldrar: "Förbered syskonet ordentligt, och påminn alla som hälsar på den nya bebisen att syskonet behöver lika mycket uppmärksamhet, i alla fall i början. Och glöm inte att ta det lugnt och fokusera på att bara ta dagen som den kommer. Du kommer att känna att du Inte räcker till - men det gör du!


”Tänk om jag hade varit såhär cool med allt med första barnet”

Ida, vars son var 2,5 år när syskonet kom

”Så här en bit in i tvåbarnslivet så har vi verkligen insett att det tog låååång tid för vår äldste son att anpassa sig. Han behövde nästan ett år på sig att komma till rätta med att inte vara enda barnet, och bli sitt lugna jag igen. Den största förvåningen var faktiskt att en bebis är ganska lätt att ha att göra med – tänk om jag hade varit såhär cool med allt med första barnet!

Jag tycker även att det var svårt med förståelse från omgivningen, att man inte kan göra samma saker som innan. Med ett barn kan man ju fortsätta livet ganska mycket som innan, man kanske tror att omställningen redan är gjord, men livet ändras ganska mycket igen när man inte längre är två vuxna på ett barn."

Mitt bästa råd till blivande tvåbarnsföräldrar: "Var tillsammans mycket, mys och inte försök att hitta på så mycket! Förutom att kanske ta lite tid ensam med det stora barnet ibland och göra saker ihop bara barnet.”

Lisa Stevik

Lisa Stevik

07 oktober, 2019

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.