Så får vi våra barn att somna – 29 föräldrar ger sina bästa sömntips!

Vi bad småbarnsföräldrar om deras absolut bästa tips kring nattningsrutiner och hur de får sin bebisen att somna. Dessutom ett helt gäng praktiska knep för bättre sömn. En inte-missa-artikel!

11627.jpg

Så funkar nattningsrutinen hos oss

Cassandra, bebis på 19 månader:
“Det har varit superviktigt att följa vår nattningsrutin. Om vi har gått utanför rutinen på exempelvis en semester, så är sömnen instabil en vecka efter. Vi börjar med att efter maten varva ner, helst ett par timmar av lugn och ro. Vi tar ett bad och sen pyjamas för att läsa en bok tillsammans innan det är dags för att sova. Vi säger allihop godnatt till varandra. Vi kör samma rutin varje dag och alltid samma tid. Att åka iväg på kvällar och göra saker eller hälsa på hos någon exempel funkar absolut inte för oss.”

Anna, bebis på 15 månader:
“Nattningsrutinen är väldigt viktig hos oss. Vårt barn har alltid varit en kvällsperson och är som piggast på kvällen. Hon behöver hjälp att förstå när det är läggdags, annars skulle hon vara uppe hur länge som helst för att leka. Hon har extremt stark egen vilja och därför har det varit en framgångsfaktor att fråga henne så att hon på eget initiativ säger godnatt och för sig redo för att sova. Ibland har vi mardrömsläggningar när ingen av oss orkar. Då får hon vara uppe tills hon somnar av utmattning, då tar vi igen det dagen efter. Det känns mer utmattande att försöka få henne att sova i 2 timmar än att låta henne leka den tiden.”

Malin, bebis på 14 månader:
“Vissa perioder har det varit väldigt viktig att följa en nattningsrutin till punkt och pricka, och andra inte. Vi har märkt att rutinen inte är lika viktig som vid vilken tid hon somnar. Om det skulle bli lite senare är ingen fara. Om det blir runt 40 minuter senare så har oftast det ”sömntåget” gått och man får vänta in nästa. Läggningen blir längre, då hon har svårare att komma till ro.”

Ellinor, bebis på 6 månader:
“Alla barn är så olika! Men mitt bästa att börja med nedvarvningen långt innan du tänker att barnet ska sova. För oss är hundpromenaden en stund innan läggningen starten på nattningen, trots att hon inte ens är i närheten av sin säng. När jag börjar läsa och natta på riktigt är hon redan på väg in i drömmarnas land och det går väldigt smidigt att få henne att sova.”

Sofia, barn på 3,5 år:
Rutinen är A och O hos oss! Med en dotter som hade kolik och stora sovsvårigheter som bebis blev det just rutinerna som räddade oss. Redan från 4 månader började vi läsa bok, sjunga sånger, ge massage och välling. Allting på ett väldigt specifikt sätt och alltid samma tid. Vi följer rutiner stenhårt. Barn gillar när varje kväll ser likadan ut och vet vad som väntar. Det räddade oss!”
 


Tips: här hittar du knepen för att skapa en nattningsrutin


Så somnar bebisen

Sara, bebis på 14 månader:
“Vi söver i sele. Det är i dagsläget det enda som funkar. Dottern behöver mycket närhet överlag och har alltid behövt det så då var sele lättast. Hon somnar nästan alltid på 10 minuter. När hon kommit ner i djupsömn lägger vi ner henne och så sover hon i sin säng. Det passar inte för alla barn att somna utan kroppskontakt!

Maria, bebis på 7 månader:
“Jag lägger honom i sängen, säger godnatt och att jag älskar honom. Han har alltid sovit i sin spjälsäng och från 2,5 månader gammal har han somnat själv i spjälsängen. Vi får gå in någon till några gånger, stoppa om honom och säga godnatt innan han somnar. För oss har det funkat att lära honom att somna själv, vilket underlättar enormt än att en förälder ska vara i sovrummet tills barnet har somnat.”

Emma, bebis på 8 månader:
“Efter nattningsrutinen lägger vi oss i sängen tätt intill varandra och småpratar om hur dagen har varit. Sen masserar jag honom i ansiktet, så att han blir avslappnad och till slut somnar.”

Erik, bebis 14 månader:
"Allt går i perioder! När hon var liten vaggade vi henne länge varje kväll. Sen försökte vi steg för steg få henne att somna i sängen, och lyckades med det. När hon var runt 9-10 månader ville hon istället absolut inte somna i spjälsängen. Och nu sover hon gott i egen säng igen. Jag försöker att bara go with the flow."

Stéphanie, bebis på 16 månader:
Min man får lägga vår bebis, då det alltid tar drygt 1 timme för mig, men 20 minuter för honom. Det enda han gör är att ge flaska i famnen, vagga lite och lägger ner. Detta funkar INTE för mig.”

Zenajda, bebis på 10 månader:
“Min yngsta ligger i sin säng och håller min hand tills han somnar. Storebror ligger bredvid och somnar bredvid mig. Jag djupandas och försöker att inte fokusera på om barnen somnar. De tar oftast efter och somnar.”

Jessica, bebis på 3 månader:
"Hon vill alltid bli buren och vaggad! Helst med en filt över sig!"


Tips: här hittar du en Spotify-lista med 12 timmars white noise


Så sover vi hemma hos oss

Tia, bebis på 13 månader:
“Jag tänker att man ska göra det som funkar! Vi samsov och jag la mig med henne klockan sju varje kväll de första 4 månaderna. Sen kände jag mig stark nog att börja testa andra alternativ. Jag satte så småningom som första mål att hon skulle somna i sin egen säng varje kväll. Om hon sov där själv i fem minuter eller 5 timmar varierade kraftigt! Jag bråkade aldrig utan ville hon inte så la jag mig med henne. Idag sover hon hela nätter i sin egen säng 9 av 10 nätter.”

Louise, bebis på 9 månader:
“Vi skapade tid till att få vår son att sova när han var trött under de första månaderna. Oftast ville han sova på oss, så vi satt många timmar med sonen i famnen och han fick sova. Vi försökte läsa av hans signaler, men vi ”bestämde” också när vi ansåg att han skulle sova.”

Therese, bebis på 15 månader:
“Vår son somnar alltid i vår säng, antingen bredvid eller på oss. Det har varit viktigt för oss, som är två föräldrar, att turas om att ta läggningen, så att bebisen känner sig trygg med båda.”

Anton, barn på 2 år och bebis på 3 månader:
"Vi sover inte i samma rum. Istället turas vi om att sova med båda barnen. Min fru har precis slutat amma, så jag matar med flaska på natten. En av oss sover med barnen i dubbelsängen, och den andra i extrarummet. Det gör att åtminstone en av oss är utvilad varje dag."
 


Tips: vår favoritlista på Spotify med vaggvisor hittar du här


Praktiska tips för som funkat för oss

Sara, bebis på 15 månader:
“Vi bytte från spjälsängen till en 120 cm säng som vi skruvade av benen på med en mjuk matta under. Han rörlig i sömnen och vaknade ofta i spjälsängen, och var även svårare att natta.”

Sofie, bebis på 21 månader:
“Vi började med att ha på brusljud på Youtube, typ dammsugare, redan tidigt vid 3-4 månader. Det höll vi fast vid länge. När sömnen krånglade gjorde välling susen, och vi fick lugnare nätter eftersom han blev ordentligt mätt.”

Evelina, barn på snart 3 år:
När jag är stressad eller irriterad går läggningen alltid dåligt. Men så fort jag tänkt på det funkar läggningen alltid bra. Mitt bästa tips är därför att inte stressa så mycket om barnet inte somnar. Andas ute på trappen och börja om! Mycket choklad när man tvivlar på sig själv!

Thomas, barn på 2 år:
"Självlysande nappar i massor! Vi började tidigt att ge vår son nappen i handen, istället för att stoppa den i munnen. Det gjorde att han snabbt lärde sig att själv stoppa in den, och nu letar han helt enkelt upp en napp själv i sängen och somnar om."

Emma. bebis på 6 månader:
“Efter ett kvällsbad sätter vi alltid på skön musik och dansar med bebis, tills han tydligt både gäspar och gnuggar i ögonen. Då förflyttar vi oss till vårt mörka och svala sovrum. Dans och lugn musik har funkat sedan han föddes!”

Malin, barn på 11 år, 3,5 år och 19 månader:
“Vi har alltid sett till att vara hemma. Om vi har velat umgås med andra kvällstid har dessa fått komma till oss. Hårt, men sant! Om vi har velat äta ute så har det fått vara en sån tid som passar barnen, att vi varit hemma och inte behövt skjuta på nattningen. På semestrar ser vi också till att alltid vara hemma till nattning.”

Jonna, bebis på 16 månader:
“Vi kom på att han ville ha två nappar: en i munnen och en att pilla på!”

Rebecca, bebis på 12 månader:
Tennisbollar under spjälsängsbenen! Då går sängen att gunga och det har funkat bra för oss. Och när vi började följa sömnschemat här på Rulla vagn så blev sömnen bättre, funkat superbra!”

Josefine, bebis på 7 månader:
“Om vår son har svårt att komma till ro sätter jag på Babblarnas vaggvisa eller white noise.”

Lina, bebis på 9 månader:
“Mitt tips är att försöka hålla isär mat och sömn i själva läggningen. Det är väldigt skönt att bebisen inte behöver ha flaskan för att somna, utan somnar själv med napp och gosedjur.”

Anna, barn på 2 år:
“Vi försöker att inte använda någon skärm efter middagen. Istället leker vi med lego, bilar eller leksaksdjur fram till cirka 30 min innan läggdags. Då borstar vi tänder och byter om till pyjamas. Sen nattar vi alla djuren i spjälsängen.”

Rebecca, bebis på 8 månader:
“Vi vaggar och spelar nattningsmusik på Spotify! Spotify funkar vart vi än är. Om det är helt tyst funkar inte läggningen alls.”

Emma, barn 2 år:
“Vi brukar sitta i soffan en stund där hon får välling. Sen när hon börjar kännas trött lägger vi oss i vår säng och jag läser ”Elefanten som så gärna ville somna”. Hon sover efter cirka 10 minuter. Vi började läsa den boken när hon var 1,5 år och det känns som hon sover hårt hela natten när vi läst den boken.”


BONUS! Podd om vad som är viktigt för bra sömn

I det här podd-avsnittet pratar vi om varför barn sover så dåligt, om varför nattningsrutinen är så viktig, "magiska knep" för bättre sömn och vad som påverkar sömnen i olika åldrar. Hanna Fischer, som är legitimerad psykolog och psykoterapeut inom KBT, guidar oss genom sömn-djungeln. Ett riktigt matigt avsnitt för dig som vill sova lite bättre!

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.