Så får du veta hur ditt barn EGENTLIGEN har det på förskolan

 - ställ rätt frågor!
Bild: Folio Images

Så får du veta hur ditt barn EGENTLIGEN har det på förskolan

 – ställ rätt frågor!

Hur har du haft det idag? Var det god mat? Vem lekte du med? Sov du något på vilan? Vi vill veta allt om våra barns dagar på förskolan, men att bombardera med frågor ger sällan resultat. Vi reder ut varför, och vad du kan säga istället.

Efter föräldraledigheten är det ett rejält kliv att börja förskolan, både för barnet men även föräldrarna som inte längre får ta del av varje minut av barnets vardag. Självklart vill vi veta precis allt, allt, allt som dagen innehållit – men att ställa tusen frågor brukar vara att be om ett barn som tiger som muren.
– Man vill veta så mycket som förälder. Det är lätt att glömma bort att kommunikation går åt två håll. Man kan tänka lite på hur man själv vill ha ett samtal, det ska ju vara ett utbyte av information mellan dig och ditt barn, säger Gunilla Dittmer, föräldracoach på Eken coaching.

Testa att berätta själv

Om inte dagens händelser rinner ut barnet självmant (vilket de ju sällan gör!), är ett bra sätt att börja med att dela med sig av något från sin egen dag. Även små detaljer fungerar som en nyckel in i samtalet.
– Berätta kanske att ’Idag på jobbet såg jag en STOR grön lastbil utanför fönstret!’, så berättar du på barnets nivå. Att berätta något utan att man ställer en fråga är ett bra sätt att få barn att öppna upp. Du kanske inte får precis svaret på det du undrar om dagen på förskolan, men du får ta del av barnets tankar, säger Gunilla Dittmer.

Var specifik i frågorna

En dag på förskolan är oceaner av tid för ett litet barn och hur mycket som helst har hunnit hända. Frågor som ”hur har du haft det idag” kan vara väldigt svårt för ett litet barn att få grepp om. Testa istället att fråga mer specifikt, om saker som du vet att barnet gillar att göra, kompisar de tycker om att leka med, eller en teckning de har med sig hem. När det gäller dagens mer praktiska inslag, som mat, sömn och toalettbesök – fråga pedagogerna. Men gör det gärna vid sidan av, så att barnet inte känner sig obekvämt för att man pratar över huvudet på dem.

Var uppmärksam på beteende

När det gäller små barn kan det förstås vara svårt att verbalt få fram hur de trivs på förskolan. Då gäller det att vara lyhörd och uppmärksam – du som förälder som känner ju ditt barn bäst.
– Förutom kommunikation med pedagogerna, se till att ha lite extra uppsikt över barnets allmäntillstånd. Små barn visar hur de mår genom sitt beteende, inte genom språket. Förändras beteendet kan det vara ett tecken, säger Gunilla Dittmer.

Problem på förskolan?

I situationer när man behöva prata med sitt barn om jobbiga händelser under dagen, som man fått höra om via till exempel pedagogerna, kan det vara ännu svårare att få fram information. Även om man förstås vill lära barnet vad som är rätt och fel, så är det viktigt att undvika skuld och skam.
– Det är viktigt att som förälder tänka på att först lyssna till vad barnet har att säga. Ingången kan vara ganska öppen: ’Jag hörde att detta hände, hur kändes det?’. Försök få dem att berätta om sin del av situationen. Det är inte alltid barnets upplevelse stämmer överens med vad man hört från pedagogerna eller en annan förälder, säger Gunilla Dittmer. Hon menar att istället för förmaningar, kan man utan att skapa skam ge ett annat alternativ till handlande:
– Säg ’Nästa gång det händer, testa att göra såhär istället!’. Barn behöver lära sig hur de kan hantera situationer genom att få förslag på alternativa lösningar – inte genom kritik och förmaningar.