Så får du en skönare första tid hemma med bebis

Snart kommer du få uppleva den magiska, alldeles underbara och ibland helt-åt-skogen-jobbiga tiden som nybliven förälder. Det är verkligen en känslomässig berg-och-dalbana att bli mamma eller pappa. Här är tipsen som gör första tiden hemma med nyfödd bebis lite skönare! 

194.jpg

Prata innan om vem som gör vad

De där pirriga och nervösa veckorna innan det är dags för bebis är det lätt att fokusera på att packa bb-väskan, förlossningen eller hur det ska gå med amningen. Men glöm inte att också prata med varandra om vad ni tänker om den första tiden och vad det kommer innebära för er och er relation rent konkret. Vem ska till exempel sköta städningen, vara vaken med pigg bebis på natten eller laga mat? Mitt i sömnbristen och med känslorna all-over-the-place är det lätt att onödiga konflikter uppstår, så gör vad ni kan för att undvika dem redan innan bebisen är på plats.

Fixa allt innan

Den omtalade bebisbubblan finns på riktigt! Du kommer inte att vilja lämna den. Köp allt som behöver köpas innan så ni slipper åka någonstans den första veckan. På nätet myllrar det av listor över vad du behöver ha hemma i klädväg och utrustning (här är Rulla vagns egen lista!).

Håll släktbesöken korta

Givetvis vill ni visa upp bebisen för familj och vänner. Men ett tips – prioritera de närmsta och håll det kort! Bebisar är oförutsägbara och vill plötsligt äta, ha närhet eller byta blöja (trots minutiös planering). Och ni har bara känt varandra någon dag. Som nykläckt mamma och pappa är ni på helspänn för varje signal från bebisen, och det kan vara svårt att fokusera både bebis och besök. Sätt därför gränser som känns bra, exempelvis ”titta gärna förbi på en kaffe en liten stund” (samtidigt som du ber dem ta med fika!). Om allt klaffar perfekt – du är pigg och bebisen nöjd, låt släkten stanna så länge det känns bra.

”Jamen, läs instruktionsboken bara!”

Som nybliven förälder är det lätt att undra hur alla andra klarar detta så galant. Vad har de gått för kurs där man får lära sig hur man får en bebis att somna eller vad varje skrik betyder? Svaret är att alla är lika förvirrade som du. Tro inget annat. Och det finns inget facit – varje bebis kommer med en egen instruktionsbok. Snart kommer du att bli expert på instruktionen för just din bebis. Du kommer att hitta rätt gung i knäna, veta exakt vilket skrik som betyder mat och vilket underlag som garanterat betyder sömn när du rullar vagn. Du blir expert på din bebis. Det gör dig till bäst i världen för just ditt barn. Ingen läser instruktionsboken så noga som just du.

Välj vem du lyssnar på

Som nybliven förälder kommer du att attackeras av välmenande råd. Att få höra ”Han är nog hungrig” så fort din bebis skriker en är klassiker – som om du inte själv tänkt på det (eller skulle förvägra ditt barn mat för den delen). Välj några få personer som du lyssnar på – och se råden som ett sätt att lösa ett problem på. Det behöver inte innebära att det är ditt sätt. Låt övrigt prat passera förbi med ett ”jaså, så gjorde ni”.

Googla med måtta

Kanske kommer du en dag få syn på alla märkliga googlingar du gjorde som nybliven mamma eller pappa och få dig ett gott skratt. Men just där och då känns informationen livsviktig, och välj därför sidor som ger korrekt information. Stå emot klick-begäret på länkar till forumtrådar med internets alla tyck-till-föräldrar!

Andas, andas... och andas!

Det kommer komma stunder när du undrar vad ni gett er in på. Kanske mitt i ett skrikmaraton en sen natt eller skumpandes med en bebis som aldrig vill komma till ro trots timmar av matning och närhet. Du kommer undra om du orkar mer. Kanske kommer du vara övertygad om att du och föräldraskap inte passar ihop. När både du och bebisen gråter i kapp och du vill ge upp, finns det bara en sak att göra. Andas och börja om. Andas igen. I serien Unbreakable Kimmy Schmidt (tips för första tidens hemmahäng med långa matningar) säger huvudpersonen att man klarar allting i 10 sekunder. Och när de sekunderna har passerat klarar man 10 sekunder till. Och så är det. Snart har den här stunden passerat. Du kommer att klara det.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.