Fem räddare i nöden första tiden hemma med bebis

Som nybliven förälder har man ofta oändligt många frågor och funderingar. I kombination med sömnbrist och hormoner kan man ibland behöva en hjälpande hand. Här har vi samlat räddarna i nöden för att göra den första tiden hemma med nyfödd bebis lite lättare.

1794.jpg

1. Välj rätt kompis på Google - och ring när det behövs!

Som nybliven förälder är kan Google kännas som din bästa vän. Det är så lätt att fråga om precis allt. Men det kan vara värt att sätta en mental klick-spärr på föräldraforum och “tyck-till-sajter”. Helt enkelt vill du undvika att bli uppskrämd av extrema historier eller ställa din egen diagnos utifrån bakom-skärmen-experters tyckande. På 1177 Vårdguiden hittar du korrekt information – och ännu bättre: det går att ringa och få prata med någon dygnet runt. Oroa dig inte i onödan, utan ring och prata med någon som kan lugna, ge råd och hänvisa dig vidare om det behövs.

2. Se till att få en liten paus 

Att bli förälder är en enorm omställning och oavsett om du får en bebis som skriker långa stunder av kolik eller en som sover större delen av dagen behöver man avlastning då och då. Efter de tio dagarna som den andra föräldern är hemma kan dagarna själv med bebis kännas långa. Att få ta en dusch utan att vara rädd att bebisen vaknar, att någon vaggar en stund medan du får dricka (varmt!) kaffe eller helt enkelt någon som håller dig sällskap medan du matar bebisen i soffan kan vara guld värt. Be familj, vänner eller en nyfunnen föräldrakompis på Rulla vagn att komma över!

3. Haffa en bra kontakt på BVC

BVC besöker man flitigt som nybliven mamma eller pappa. Och hit får du komma precis hur ofta du vill – helt gratis. Många har en öppen mottagning någon gång i veckan, dit du kan komma utöver dina bokade tider. Förutom att de kollar av att din bebis går upp i vikt, utvecklas och mår bra är det här du ska du passa på att ställa alla dina frågor om amning, mat och sömn. Personalen sitter ofta på en massa klokskap och erfarenheter. Om du skulle må psykiskt dåligt efter förlossningen eller behöva stöd ska du också vända dig hit. Klickar du inte med din sköterska på BVC? Byt direkt till någon annan som du gillar och känner förtroende för!

4. Ladda upp med film, musik och ljudböcker

Den första tiden i bebisbubblan spenderas av naturliga skäl mest hemma. När du ammar eller flaskmatar kan det vara skönt med något som distraherar och får tiden att gå. Dessutom fastnar man ofta på samma plats länge (!!). Då är ett perfekt att maraton-titta på en serie, lyssna på en ljudbok eller Rulla vagn-podden (där vi pratar om precis allt du behöver veta som nybliven förälder). Ofta får du en gratis månad när du registrerar dig på någon av streamingtjänsterna – perfekt för första tiden!

5. Amningshjälpen för dig som vill amma

För alla som vill och kan amma är Amningshjälpen en sann räddare i nöden. Det är en ideell organisation som erbjuder hjälp via telefon, mail och i form av hjälpmammor. På många orter kan du också gå en amningskurs för att redan innan förlossningen vara förberedd. Det kan vara både smärtsamt och tidskrävande att få amningen att fungera – och då är råd och stöttning precis vad man behöver. På amningshjalpen.se hittar du massor av bra information och hjälpmedel.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.