Puré eller BLW? Så vet du vad du ska välja!

Är det dags att introducera ditt barn för den kulinariska världen? Smaker, färger, lukter och konsistenser kan vara en spännande introduktion för en del bebisar - och helt ointressant för andra! Här presenterar vi två olika alternativ för att hitta en metod som passar just er när det är dags för riktig mat.

1016.jpg

När kan vi börja med riktig mat?

De första sex månaderna är bröstmjölk eller mjölkersättning den bästa maten för barnet. Livsmedelsverket rekommenderar att du tidigast från fyra månaders ålder kan låta barnet få smaka på vanlig mat i mycket små mängder. Lägg redan nu på minnet att alla barn är olika. Att lära sig äta kan vara både en fysiskt och mentalt ansträngande uppgift för ett barn. Var tålmodig och uppmärksam, det brukar lösa sig!

PURÉ

Köpt i affären eller tillagad hemma, det finns många olika varianter av puré. Det är även enkelt att göra själv av till exempel sötpotatis, majs, ärtor eller päron. En iskubsform är en utmärkt behållare att använda om du vill frysa in den hemmagjorda purén till senare tillfällen. Bli inte besviken om mycket av maten du stoppar in i munnen kommer ut igen – det tar tid att lära sig svälja mat som inte är flytande.

Puré kan passa er extra bra om:

  • Du vill undvika kladd
  • Du är orolig för att ditt barn ska sätta i halsen av bitar
  • Du ofta är på språng och vill förenkla måltiderna
  • Du gillar upplägget med smakportioner

BLW

BLW står för ”Baby Led Weaning” och innebär helt enkelt att du introducerar hela bitar av mat direkt, istället för smakportioner av puré. Barnet äter då av övriga familjens mat och du låter barnet vänja sig genom att få utforska den i dess olika konsistenser, smaker och former.

Nyfikenheten och intresset styr och lär hur barnet tuggar och sväljer. Det behövs faktiskt inte tänder för att kunna finfördela maten i munnen. Tunga och käkar löser detta med bravur! Blir du orolig för att barnet ska sätta i halsen av för stora bitar? Det är naturligt att få kväljningar för små barn (men det kan låta lite obehagligt!), och det är inte detsamma som att sätta i halsen. Kvälj-reflexen sitter extra långt fram i bebisars munnar, och flyttas längre bak med tiden.

BLW kan passa er extra bra om:

  • Ditt barn verkar intresserat av familjens mat
  • Ditt barn gillar att pilla med pincettgreppet
  • Du har gott om tid och det finns utrymme för kladd
  • Du vill att hela familjen ska äta tillsammans
  • Ditt barn kan sitta upp själv

Hur vet jag vad jag ska välja?

Ta det med ro och stressa inte. Alla bebisar gillar olika. I slutändan är det din bebis som kommer visa dig vad han eller hon gillar och på så sätt välja åt dig.

Vad gör jag om olyckan är framme?

Risken att sätta i halsen finns oavsett om du väljer att ge ditt barn puré eller bitar. Tänk på att undvika mat i runda små former som till exempel vindruvor och nötter, då dessa lättare kan fastna i halsen. Det är också viktigt att barnet kan sitta upp själv för att undvika att maten fastnar i halsen. Läs mer här om vad du ska göra om olyckan är framme.

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.