Prylar du FAKTISKT behöver den första tiden med bebis (och vad som är helt onödigt!)

Hur hittar man rätt i djungeln av alla bebisgrejer och listor på nätet inför första tiden hemma? Här får du våra bästa råd för vad du absolut ska satsa på – och vad du helt kan strunta i eller vänta med. 

7491.jpg

Här på Rulla vagn har vi en egen lista med precis ALLT som kan tänkas behövas den första tiden. Men som på de flesta listor är det sällan (eller aldrig) allt som är nödvändigt. Fundera på vad som kan behövas precis när ni kommer hem och börja där. Resten kan ni klicka hem från webben eller köpa när behovet uppstår.

Här kommer våra topp-fem-prylar att satsa på:

1. Ett babynest

Något vi tycker du ska ha på inköpslistan är ett babynest (eller en myspöl som det så gulligt också kallas). Du kan ta med det redan till BB och använda det från dag ett. Nyfödda bebisar är vana att ligga trångt i mammas mage och de flesta bebisar tycker om att känna den ombonade känslan som ett babynest skapar. Det är också perfekt att lyfta barnet i mellan exempelvis vagnen och sängen (men ta det försiktigt så att inte bebisen glider ur!).

2. Bärsele eller bärsjal

Närhet, närhet, närhet! Det är oftast en nyfödd bebis favoritläge. De är också vana att ligga i mammas mage och följa hennes rörelsemönster. En bärsele eller bärsjal imiterar den guppande känslan och är därför ofta något som nyfödda älskar. En bonus är att du inte blir lika trött i ryggen och du får händerna fria. Dessutom är positionen i en bärsele eller bärsjal med lätt uppdragna ben ofta en mirakelkur när din bebis har ont i magen.

3. Kläder som tåls att tvättas (och ärvas!)

Om du är osäker på hur många du behöver köpa av varje är det bättre att köpa extra av sådant som behöver bytas ofta, såsom bodies. Satsa på ekologiska material av bra kvalitet, som håller för många tvättar och kan ärvas av syskon eller vänner. Som ett riktmärke kan följande vara bra att ha hemma:
– 4-8 st omlottbodies
– 4-8 st mjuka byxor
– 4 par strumpor
– 3 st sparkdräkter
– 3 pyjamasar
– 1 st kofta
– 2 st tunna mössor
– 1 st ulloverall
– 1 tjockare mössa + tossor (vintertid)
– fleeceoverall eller fodrad overall (vintertid)

4. Allt som förenklar matningen!

Den första tiden hemma handlar mycket om att få amningen eller flaskmatningen att fungera bra. Det kan krångla och ta tid (och göra ont!), så därför är det skönt att vara förberedd.

  • Om du ammar brukar bröstvårtscremé, amningsinlägg och en amnings-BH vara en god idé att ha hemma. Men det finns också en mängd andra hjälpmedel, till exempel kupor som luftar dina bröstvårtor, värmande kupor vid kallt väder, amningskudde eller amningsnapp. Läs våra bästa tips vid krånglande amning
  • Om du flaskmatar finns det en uppsjö av flaskor att välja mellan (och ibland kan man behöva prova flera innan man hittar den som bebisen gillar bäst). Hitta en flaska som motverkar att barnet sväljer för mycket luft och som är giftfri. Annat som kan vara bra att ha hemma är en pulverdoserare, en burk som sluter tätt och en bra termos. Det underlättar att ha kokat kallt vatten i en tillbringare och kokhett vatten i termosen, som du blandar för rätt temperatur. Läs våra bästa tips för enklare flaskmatning

5. Skötbord, badbalja och egen säng

Förutom mat och sömn kommer blöjbyten att dominera din tid som nybliven förälder. Så bunkra upp med blöjor, tvättlappar och små frottéhanddukar. Du behöver inte köpa ett faktiskt skötbord, men tänk igenom hur du gör bytena så smidiga som möjligt och vad du behöver.

Bebisar ska sova i egen säng för att minimera risken för plötslig spädbarnsdöd (läs om rekommendationerna här!). Just sängen till bebisen är perfekt att köpa begagnat. Den används kort tid och det går ofta att få tag i nästan nya spjälsängar eller vaggor mycket billigare. En spjälsäng är ett bättre långsiktigt köp, då bebisen kan sova i den upp till ett par års ålder. Men den kan också upplevas stor och ödslig för en liten bebis. Bra alternativ är därför en smidig vagga eller en "bedsidecrib" som du kan ha kloss an din egen säng.
 


Och fem baby-grejer du definitivt kan vänta med ett tag:

Grejerna nedan har en sak gemensamt: de används inte de första veckorna. Vänta därför med att köpa dyra prylar, som du sedan kan inser att du inte behöver, innan du vet vad det är för liten krabat som du har hemma. Vissa barn vill absolut inte läggas ner, då kanske en babysitter inte behövs alls.

  1. Babysitter
  2. Babygym
  3. Babymonitor
  4. Babygunga
  5. Babyleksaker

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.