6-12 månader
Sponsrat inlägg

Potträning eller sluta med blöja? Ultimata guiden med NOLL stress till att bli blöjfri!

Potträning kan vara både kul och krångligt (och ibland vill man bara GE UPP!). Men lugn - det finns massor av bra knep som kan göra både dig och ditt barn bättre förberedda och mer motiverade.

23874.png

Artikeln innehåller annonslänkar till MEDS.

Plötsligt är barnet inte en liten bebis längre och det är dags att säga hej då till blöjan. Men hur vet man egentligen att barnet är redo för potträning och vilka är de bästa knepen för att lyckas? 
- Det är viktigt att potträningen blir positiv och utan krav. Barnets signaler måste styra, för annars är risken att barnet blir rädd och att potträningen tar lång tid, säger Pernilla Johansson som är BVC-sjuksköterska på Helsa i Norrköping.
- Många börjar med potträning när barnet är omkring 18-24 månader. Vi på BVC försöker informera familjerna i god tid för att göra potträningen lättare, ofta redan vid 10 månaders ålder. Men det är ingen stress. Gör det som är bäst för er familj, berättar Pernilla Johansson. Om det går är det bra att försöka få in pottan som rutin innan barnet fyller två år, eftersom många då får en stark egen vilja och helt enkelt kan pott-vägra.

Tecken på att barnet är redo

Oftast är det föräldern som måste bestämma när det är dags för potträning.
- Vissa barn visar tecken, till exempel genom att de är nyfikna på pottan eller toaletten eller plötsligt inte vill ha på sig blöja längre. Om barnet har äldre syskon är chansen också större att de själva går till pottan, förklarar Pernilla Johansson.
Ett bekymmer kan vara att dagens blöjor är ”för” bra och att barnet inte alltid känner att det blir blött eller obekvämt. 
– Det kan bidra till att pottan lockar mindre helt enkelt, säger Pernilla Johansson.
Hur lång tid det tar att bli av med blöjan är individuellt och det finns inget rätt och fel.
– Det beror så mycket på hur situationen ser ut kring barnet. Till exempel kan ett småsyskon göra att barnet backar i utveckling och vill ha blöja längre, säger Pernilla Johansson.

Vanligt med nattblöja

Många har slutat med blöja dagtid när de är runt 2,5-3 år och vid 4 års ålder är de flesta blöjfria nattetid.
– Det tar ofta längre tid att bli av med blöjan nattetid. Barnet kan vara torra dagtid i flera år, men sova så djupt att de inte vaknar på natten. Det är helt normalt och inget att oroa sig för, säger Pernilla Johansson.


Så förbereder ni er för potträning...

  1. Låt ditt barn vara med och välja ut sin egen potta (här hittar du många bra!)
  2. Prata med barnet och berätta att man kissar och bajsar på pottan.
  3. Visa och prata om innehållet i blöjan. Många barn har aldrig sett sitt eget bajs. Du kan till exempel säga: ”Titta så bra att du har bajsat!” när ni byter blöjan.
  4. Låt pottan stå där barnet känner sig trygg och är nära dig. Det behöver inte vara inne på toaletten.  
  5. Låt gosedjuren sitta på pottan eller bredvid, och prata om kompisar som använder pottan.
  6. En bild på väggen och klistermärken att sätta upp kan vara ett roligt sätt att motivera barnet.
  7. Läs en bok om att gå på pottan (”Ville går på pottan” är en favorit!). 
  8. Välj en period när ni har gott om tid och inte är stressade (en långhelg eller semester är bra!).  

... och 10 tips som gör att ni lyckas!

1. Var uppmärksam på barnets signaler

Många barn visar tydligt när de kissar eller bajsar och då kan man som förälder ligga steget före och sätta barnet på pottan precis innan kisset eller bajset kommer. Var särskilt uppmärksam efter mat eller sömn.

2. Börja med små steg

Man måste inte ta bort blöjan helt på en gång. Låt blöjan vara på om ni till exempel ska göra en lång utflykt med bilen eller där det är svårt att gå på toaletten (det minskar också stressen = mindre press för barnet!). Eller testa potträningsbyxor, som hjälper till vid små olyckor. Många har kvar blöja på natten under flera år. På förskolan, där det händer mycket, tar det ofta längre tid att bli blöjfri.

3. Stressa inte (!!)

En del barn vill bara kissa på pottan, men bajsa i blöjan. Andra vill gå direkt till toaletten (finns bra toasitsar!) och en del är helt ointresserade av att sluta med blöja! A och O är att ni INTE hamnar i en situation med stress och att barnet känner sig tvingad. Då kan effekten bli att ditt barn vägrar.

4. Gå till pottan ofta

Påminn barnet om att gå till pottan varannan timme i början.

5. Var helt utan blöja och underbyxor (det här avgörande!)

Låt ditt barn gå utan blöja och underbyxor (när ni är hemma) och flytta med pottan så att barnet alltid har den nära. Om ditt barn har trosor eller kalsonger på sig kan hen tro att det är en blöja och kissa i dem. När det är dags att ha på trosor eller kalsonger är träningsbyxor, som absorberar små mängder kiss, toppen. Minska stressen för olyckor genom att ta bort mattor eller skydda soffan med en plastad frotté.

6. Läs en bok eller sjung en sång

Har ni en favoritbok? Ta gärna med den till pottan eller sjung en sång som barnet gillar. Det är ett smart sätt att få barnet att sitta där tillräckligt länge. Ni kan också göra en rolig dans tillsammans eller skrika "pruttelutt!" när det är klart - vad som helst som gör att ditt barn tycker att det blir lite extra kul.

Tre bok-favoriter när det är dags för pottan:

  • Ville går på pottan 
  • Bebbe och pottan
  • Bamses pottbok 

7. Skapa en rutin

Låt barnet sitta en stund på pottan efter att ni borstat tänderna och försök på så sätt få in pottan som en del av morgon- och kvällsrutinen. Om ditt barn ska bli blöjfritt på natten är det extra viktigt att hen kissar innan det är läggdags.

8. Ha kul!

Det är viktigt att föräldern är positiv och lockar barnet till pottan. En del barn kan tycka det är otäckt att spola, då kan du vänta med den delen tills hen gått ut (eller lugnt och stillsamt spola ner pappret och säga ”hej då papper”). Om ditt barn har bajsat i blöjan kan du lägga bajset i pottan och säga: ”Där ska bajset vara!”. Att gå på pottan måste vara kravlöst för att det ska bli bra.

9. Låt barnet bajsa i blöjan

Bestäm, tillsammans med barnet, att hon eller han bara ska bajsa i blöjan inne på toaletten. Efter ett tag kan barnet sitta på pottan med blöjan och bajsa, och därefter kan ni knäppa upp blöjan lite så att den ligger på pottan. Låt det ta sin tid!

10. Beröm, beröm, beröm!

Du kan inte vara nog positiv! Har barnet kämpat bra kan hon eller han få en liten belöning, till exempel ett klistermärke med roliga figurer eller något hon eller han längtat efter.


Hjälp, mitt barn vägrar pottan!

Om barnet säger nej och vägrar potträning ska du inte tvinga det. Stress och press gör ofta att det helt tar stopp för många barn. 
- Vänta några veckor, prata om pottan och försöka locka barnet med en belöning. Var också uppmärksam på om barnet till exempel har besvär av hård avföring. Då är det viktigt att försöka hjälpa barnet, ta det lugnt och ta en paus från potträningen, säger Pernilla Johansson.

Sanna Bergling

Sanna Bergling

16 januari, 2024

Rekommenderas för dig

Skapa DIN sömnplan – passar perfekt för din bebis!

Slipp kämpa för att få sova. Här skapar du snabbt en personlig sömnplan för din bebis (helt gratis). Sömnplanen är baserad på BabyNaps-metoden. Börja här och nu - skapa en sömnplan som funkar för dig och din bebis!

Jag vill skapa min sömnplan

Få ordning på sömnen - prova BabyNaps gratis!

Sååå redo för att sova bättre? Ladda ner BabyNaps och få ett sömnschema som funkar för din bebis. Appen är gratis för dig i 30 dagar.