Ont efter förlossningen? 5 sätt att minska smärtan i underlivet, brösten och kroppen!
Bild: Canva

Ont efter förlossningen? 5 sätt att minska smärtan i underlivet och kroppen!

Ömma bröst, bristningar i underlivet och eftervärkar – att ha ont efter förlossningen är vanligt (och JOBBIGT!). Men det finns bra tips som minskar smärtan och gör den första tiden hemma lite lättare!

Artikeln innehåller reklam för Multi-Mam

Det är normalt att det känns i HELA kroppen när du har fött barn, oavsett om du fött vaginalt eller med kejsarsnitt (överkörd av en traktor, någon?). Kanske är du öm i underlivet, har ont i snittet eller så är amningsstarten smärtsam. Det är tufft (vi vet!!), men med rätt knep kan smärtan lindras. Här delar Magdalena Lück, barnmorskaBarnmorskegruppen i Göteborg, med sig av sina bästa tips.  

1. Gå loss på smärtstillande!

Är underlivet svullet, eftervärkarna jobbiga, rädslan för att bajsa stor eller är bröstvårtorna såriga av all amning? I det här läget kan det behövas en quick fix!  
– Den första tiden efter förlossningen är ofta den jobbigaste. Men efter bara någon dag kommer det att kännas bättre i kroppen. Var snäll mot dig själv och generös med värktabletter, det hjälper mot smärta i hela kroppen. Du behöver inte härda ut, säger Magdalena Lück.

Lästips! 8 oväntat jobbiga grejer första tiden med bebis.

Var snäll mot dig själv, du behöver inte härda ut!

2. Underlivets räddare: isbindor, spray & dusch-kiss

Att underlivet är ömt och svullet efter förlossningen är inte konstigt.
Bristningar är också vanliga och de kan göra det extra smärtsamt. Det kan vara skönt att veta att underlivet läker snabbt och att de allra flesta bristningarna läker inom tio dagar. Dessutom finns det mycket att göra hemma för att lindra smärtan:

 • Isbindor är toppen för att lugna huden! Blöt ner ett trosskydd med lite vatten och lägg i frysen (men lägg gärna ett tunt tyg mellan bindan och huden, så det inte blir för kallt).
 • After-Birth Spray har en omedelbart lugnande effekt och stöder den naturliga återhämtningsprocessen i underlivet. Sprayen skyddar, mjukgör och återfuktar den känsliga huden och slemhinnorna, som ofta är känsligt efter förlossning (finns att köpa här!). 
 • Svider det när du kissar? Då kan det kännas skönare att kissa i duschen, samtidigt som du sköljer med vatten.
 • Många tycker att det är läskigt att bajsa första gångerna efter förlossningen. Att dricka mycket vatten och äta något som gör bajset mjukare (katrinplommon!) kan göra susen.
 • Om det är svårt att sitta kan det vara skönt att sitta på en ihoprullad handduk (så att du slipper tryck mot underlivet).

3. Eftervärkar? Testa värme och tens!    

Är förlossningsvärkarna tillbaka nu?! Nej, det kallas eftervärkar och de kommer när livmodern börjar dra ihop sig igen efter förlossningen.
– Alla kvinnor har eftervärkar, oavsett om man fött vaginalt eller med ett kejsarsnitt. Efervärkarna – som brukar kännas mer vid amning – försvinner ungefär 3–4 dagar efter förlossningen. Förutom smärtstillande tabletter brukar en varm dusch, vetekudde eller Tens-apparat minska det onda, tipsar Magdalena Lück.


4. Lufta & smörj brösten!

Att börja amma kan vara allt annat än en dans på rosor. Svidande, såriga och blodiga (AJ!) bröstvårtor är inte ovanligt. Men varför gör det så ont och hur lindras smärtan?
– Från en dag till en annan vill någon ligga vid bröstet nästan hela tiden och suga. Det tar tid att vänja sig och det är inte konstigt att bröstvårtorna blir sköra. Men amning ska inte vara en plåga, säger Magdalena Lück och tipsar om följande:

 • Ta hjälp direkt! Om bebisen har fel om tag om bröstvårtan finns risk för smärtsamma sår. Försök att få hjälp redan på BB om amningen gör ont. Du kan också kontakta Amningshjälpen eller en amningsmottagning. Om missa inte att starta Rulla vagns gratis maillkurs om amning.
 • Lufta brösten mycket och ha dem så fria som möjligt mellan amningen, då får bröstvårtorna en chans att läka.
 • Om bröstvårtorna är sköra kan du smörja in dem med lite bröstmjölk eller en bröstvårtskräm (vår favorit!) för att ge extra skydd och minska smärtan. Du kan börja smörja in dem redan under graviditeten. Multi-Mam Kompresser har stöder hudens naturliga läkning samt lindrar smärtan när du får såriga bröstvårtor.

5. Knip, promenera och koppla av med massage

Efter förlossningen är det mer regel än undantag att ha ont ryggen, nacken eller att läcka urin vid en nysning eller ett skrattanfall, säger Magdalena Lück. Men det finns bra råd:

 • Knip, knip, knip. Det kan kännas tråkigt (vi veeeet!) men genom att knipa får du tillbaka kontakten med musklerna i bäckenbotten. Att knipa ökar styrkan och minskar smärtan och risken för urinläckage. Det är alltid bra att knipa, men känn ingen stress om du har ont efter förlossningen. Gör det som känns bra för dig och fråga din barnmorska om du känner dig osäker.
 • Korta barnvagnspromenader är jättebra för att kroppen ska läka snabbare och göra mindre ont.
 • Den första bebistiden spenderas ofta i soffan och många mammor får ont i axlar, nacke och ländrygg. Massage från din partner är toppen (det är du värd!).

Lifesavers för att slippa krångel med amningen

Ibland blir amningen inte så mysig som du tänkte dig. Därför finns Multi-Mams produkter. De ger snabb och effektiv lindring för de problem som du kan få när du ammar. Ingredienserna är naturliga och du behöver inte ta bort dem innan amning.

Läs mer om Multi-Mams produkter

Multi-MAM - partner på Rulla vagn